Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν υποστηρίζουν πλέον τη λύση των δύο κρατών για τη διευθέτηση της διένεξης με το Ισραήλ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία καταδεικνύει ότι οι μισοί και πλέον Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τον στόχο που κυριάρχησε στις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Η δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής Έρευνας έδειξε ότι το 51% των Παλαιστινίων απορρίπτουν τη λύση των δύο κρατών και το 48% την εγκρίνει.

Οι αριθμοί αυτοί σηματοδοτούν την αντιστροφή της εικόνας που καταγραφόταν πριν μόλις από τρεις μήνες (51% υπέρ, 48% κατά).Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.270 πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας από τη 17η ως τη 19η Σεπτεμβρίου.
Η λύση των δύο κρατών, που σημαίνει την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα γειτονεύει με το Ισραήλ, είναι ο στόχος των Παλαιστίνιων στις διαπραγματεύσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και κάτι υπέρ του οποίου τασσόταν η διπλωματία των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.
Πιθανόν όμως πιο ανησυχητικό από την άποψη της γενικής αίσθησης των Παλαιστινίων είναι το εύρημα πως σχεδόν τα δύο τρίτα εξ όσων ερωτήθηκαν (65%) είπαν πως δεν πιστεύουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι εφαρμόσιμη πλέον, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη.
Η έρευνα διεξήχθη ενώ η ισραηλινοπαλαιστινιακή ένταση αυξάνεται, ιδίως λόγω των ταραχών στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης διεξήχθη ενώ καταγράφεται ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα στις απόψεις του κόμματος Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα.
«Επιπροσθέτως, οι εξελίξεις που καταγράφει αυτή η έρευνα μπορεί να οφείλονται στην οργή έναντι του αραβικού κόσμου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι οι Άραβες δεν ενδιαφέρονται πλέον για την τύχη των Παλαιστινίων», σημείωσε σε σχόλιό του για τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο Χαλίλ Σικάκι, ο διευθυντής της έρευνας.

Πέραν των αυξανόμενων αμφιβολιών όσον αφορά τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτηση, υπάρχει βαθιά ριζωμένη δυσπιστία έναντι του Αμπάς και της Παλαιστινιακής ηγεσίας και εκφράζεται όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη στην επανέναρξη του ένοπλου αγώνα.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων (65%) θέλουν ο Αμπάς, που είναι πρόεδρος επί 10 χρόνια, να παραιτηθεί. Επιπλέον το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει ικανοποίηση για τις επιδόσεις του στην προεδρία μειώθηκε από το 44% που καταγραφόταν πριν από τρεις μήνες στο 38%.
Εάν διεξάγονταν νέες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη το 35% θα ψήφιζε τη Χαμάς και το 35% τη Φάταχ, η οποία χάνει τέσσερις μονάδες εν σχέσει με τρεις μήνες πριν.
Στην ερώτηση ποιος θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος πλάι στο Ισραήλτο 42% απάντησε η ένοπλη δράση και το 29% απάντησε η διαπραγμάτευση. Πριν από τρεις μήνες μόλις το 36% τασσόταν υπέρ της χρήσης ένοπλης βίας.
Μία ημέρα πριν διεξαχθούν οι εκλογές στο Ισραήλ, τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ όσο βρίσκεται στην εξουσία να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αλλά ανέστρεψε τη θέση αυτή μερικές ημέρες αργότερα, δεσμευόμενος εκ νέου στον στόχο της λύσης των δύο κρατών.
Πάντως η έρευνα έδειξε πως το 78% των Παλαιστινίων θεωρεί ότι η πιθανότητα να αποκτήσουν κράτος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι «ελάχιστες ως ανύπαρκτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ