Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Η απάντηση ενός ειδικού για την αποστολή του ΤΕΝΞ στη Μήλο που προκάλεσε αντιδράσεις

ImageΓια την υπόθεση καταστροφής πυρομαχικών στην Μήλο, έγινε μεγάλη συζήτηση και προκλήθηκαν αντιδράσεις. Μεταφέρθηκαν εκρηκτικά του ΤΕΝΞ με πλοίο της γραμμής για το νησί,κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς;
Το ΓΕΣ μέσω πηγών του είχε ενημερώσει το onalert.gr για τις απόψεις του με μια απάντηση που είχαμε δημοσιεύσει. Ένας απόστρατος αξιωματικός ανταπαντά σ΄ όλα τα σημεία του κειμένου του ΓΕΣ. 
Επιπλέον δημοσιεύουμε τα αδιαβάθμητα σήματα για την αποστολή, ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Το κείμενο ανταπάντηση και ακολουθούν τα σήματα:
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Το περιστατικό στη Μήλο με τι βαθμό επικινδυνότητας είχε χαρακτηριστεί; Μήπως ήταν “επίπεδο 3” ,που σημαίνει ότι ήταν “υψηλού κινδύνου”;



ΓΕΣ
Τα περιστατικά για τα οποία επιλαμβάνεται το ΤΕΝΞ χαρακτηρίζονται από τρία (3) επίπεδα, τα οποία έχουν σχέση με το χώρο με τον οποίο εντοπίζεται το εύρημα και όχι με το βαθμό κινδύνου του. Το περιστατικό στη Μήλο χαρακτηρίσθηκε ως επιπέδου 2, το οποίο έχει να κάνει με το ότι το εύρημα εντοπίσθηκε σε ανοικτό χώρο εκτός πεδίων βολής και εκτός αστικού ιστού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Τα επίπεδα δημιουργήθηκαν προσφάτως για άλλους λόγους που δεν είναι του παρόντος . Πέραν αυτού λοιπόν είναι ψευδές ότι η αρίθμηση τον επιπέδων γίνεται με γνώμονα απλά το χώρο που εντοπίζεται το πυρομαχικό. Το περιστατικό ήταν επιπέδου 2 και πολύ ορθά και νόμιμα ο άλλος φορέας που ήταν αρμόδιος να επέμβει αιτήθηκε διάθεση υπηρεσιακού μέσου για τη μεταφορά του προσωπικού και των υλικών στη Μήλο διότι τα υλικά-εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση-καταστροφή απαγορεύεται να μεταφερθούν με ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ακυρώθηκε όμως, και με νέο σήμα το οποίο το ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ διέταζε το ΤΕΝΞ να παρέμβει και η μεταφορά της ομάδος και των υλικών να γίνει με το πλοίο της γραμμής. Ο ορισμός λοιπόν είναι :
ΕΠΙΠΕΔΟ 3
(1) Κλιμακώνοντας τη σοβαρότητα των απειλών, που είναι δυνατό να παρουσιασθούν, καταλήγουμε στα περιστατικά ΕΕΜ/Μ-Π, τα οποία αποτελούν άμεση απειλή και σοβαρό κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό και τις εγκαταστάσεις.

(2) Αφορούν σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις, συνήθως (συνήθως ) εντός αστικού ιστού, πλησίον μεγάλων οδικών αρτηριών, σχολικών συγκροτημάτων, εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, δημοσίων κτιρίων, κλπ. Η ενημέρωση σε αυτήν την περίπτωση προέρχεται συνήθως από την ΥΕΕΜ ΣΑΣ(ΤΕΕΜ), της ΕΛ.ΑΣ και σε παραθαλάσσιες περιοχές ευθύνη έχει το λιμενικό. 

(3) Η διαταγή για επέμβαση δίδεται από το ΓΕΣ/ΚΕΠΙΧ-ΔΕΠΙΧ. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Ένα κλιμάκιο του ΤΕΝΞ ξεκίνησε από τον Πειραιά για να πάει στη Μήλο χωρίς να έχει μαζί του τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση “άσκαστων” πυρομαχικών;



ΓΕΣ
Τ
ο τμήμα του ΤΕΝΞ, μετέβη στη νήσο Μήλο έχοντας εξοπλισμό και υλικά που απαιτούνται για την εξουδετέρωση του ευρήματος. Για την εξουδετέρωση ενός πυρομαχικού δεν απαιτείται η χρήση εκρηκτικών υλών. Στην προκειμένη περίπτωση, το ΤΕΝΞ είχε προβεί σε αναγνώριση του ευρήματος μέσω ψηφιακού υλικού που του είχε αποσταλεί από το Υπολιμεναρχείο Μήλου και είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση καταστροφής με εκρηκτικές ύλες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Η πραγματική εξουδετέρωση ενος ‘’άσκαστου πυρομαχικού ανάλογα με τη μέθοδο, στο μεγαλύτερο ποσοστό θέλει εκρηκτικές ύλες ή υλικά που περιέχουν πυρίτιδα, εκρηκτική ύλη. Εκτός αν υπάρχει επιστημονικός τεχνίτης γύψου, κόλλας στιγμής ή στόκου, και πραγματοποιεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΚΑΣΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ με αυτά, ο Θεός να μας φυλάει. Οτιδήποτε από αυτά τα υλικά, ακόμη και τα φυσίγγια διασπαστήρων, καψύλλια ή οτιδήποτε άλλο, απαγορεύεται να μεταφερθούν με τα κοινά μέσα μεταφοράς. Ακόμη και σε περίπτωση που δε χρειαζόταν εκρηκτικά, ο χώρος ερευνάται στα 50 μέτρα περιμετρικά για πιθανόν άλλα ‘’άσκαστα’’ πυρομαχικά που ίσως υπάρχουν, και πάντα το συνεργείο είναι εξοπλισμένο πλήρως. 


Σε περίπτωση που όντως εξουδετερώθηκε χωρίς εκρηκτικά(τώρα τι εξουδετέρωση έγινε αυτό είναι άλλο θέμα) και ήταν μικρού διαμετρήματος, η καταστροφή του συγκεκριμένου πυρομαχικού γίνεται στο νομό που θα ανευρεθεί σε κατάλληλη ερημική τοποθεσία με τη συνδρομή των τοπικών αρχών για τον αποκλεισμό δρόμων, την πυροσβεστική και τον γιατρόκαι όχι να ταξιδεύει το πυρομαχικό κρουαζιέρα για να καταστραφεί οπουδήποτε αλλού. Το κορυφαίο είναι η αποστολή του ψηφιακού υλικού. Δηλαδή? Το λιμενικό έστειλε φωτογραφία  Και από τη φωτογραφία έγινε η αναγνώριση. Και κρίθηκε ότι δε θέλει εξουδετέρωση. Εδώ για την αναγνώριση ενός κοινού βλήματος χρησιμοποιούν παχύμετρο και μέτρο και τώρα από μια φωτογραφία έκριναν όλα αυτά….ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ? ΤΟ ΣΗΜΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ επιτόπου ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ!!!!!!!!ΟΠΟΤΕ?ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ?

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Αν χρειάζονταν υλικά θα επέστρεφαν στην Αθήνα να τα πάρουν;


ΓΕΣ
Η περίπτωση αυτή είχε αποκλεισθεί. Εάν όμως προέκυπτε, τα υλικά θα είχαν μεταφερθεί με μέσο της Στρατιωτικής Υπηρεσίας. 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν είναι δυνατόν ο αποκλεισμός των εκρηκτικών, των κύριων υλικών για την εξουδετέρωση-καταστροφή, από τη στιγμή που δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Που δεν έχεις δει καν το χώρο, δεν έχεις ελέγξει με ερευνητές τον τομέα που προβλέπεται για άλλα ‘’άσκαστα πυρομαχικά. Και θα μεταφερόταν πότε???Με μέγιστη καθυστέρηση και παραμονή του υπόψη πυρομαχικού στο χώρο επί ώρες, μπορεί και μέρες. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία. ΤΟ ΣΗΜΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ επιτόπου ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ. Οπότε η ομάδα πηγαίνει με πλήρη εξοπλισμό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ


Το Υπολιμεναρχείο Μήλου που ενημερώθηκε ήταν στο λιμάνι άφιξης του πλοίου. Το λιμάνι απόπλου που ήταν ο Πειραιάς είχε ενημερωθεί;



ΓΕΣ


Συνεννόηση έγινε με το Υπολιμεναρχείο Μήλου γιατί ήταν αυτό που επιλήφθηκε τοπικά του γεγονότος και αυτό που έστειλε το ψηφιακό υλικό. Η επιβίβαση του τμήματος στο λιμάνι του Πειραιά έγινε δυνατή κατόπιν συνεννόησης του Υπολιμεναρχείου Μήλου με το Λιμεναρχείο Πειραιά για το είδος της αποστολής και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες φορτώσεως στο Λιμάνι του Πειραιά. 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο φορέας που αιτείται την επέμβαση ενημερώνεται απλά για την αναχώρηση . Ομάδα εξουδετερώσεων-καταστροφών με τα υλικά της, (εκρηκτικές ύλες και υλικά καταστροφών) απλά απαγορεύεται να επιβιβαστεί και να μεταφερθεί με πλοίο της γραμμής. Στο συγκεκριμένο συμβάν ήταν να επέμβει άλλος φορέας όπως αναφέρεται πιο πανω. Λόγω όμως της δήλωσης μη δυνατότητας μεταφοράς εκρηκτικών, υπήρχαν ισχυρισμοί από ‘’κάποιους’’ για ειδικά κιβώτια μεταφοράς εκρηκτικών, με μεταφορά χωρίς πρόβλημα (τι άλλο θα ακούσουμε, και έτσι έγινε).

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αν το περιστατικό ήταν τόσο ασήμαντο όπως λένε μετά από το δημοσίευμα πηγές του ΓΕΣ, τότε γιατί χαρακτηρίστηκε υψηλού κινδύνου και διατάχθηκε άμεση αναχώρηση του τμήματος του ΤΕΝΞ;



ΓΕΣ

Ο χειρισμός όλων των περιστατικών από το ΤΕΝΞ είναι κοινός. Το ΤΕΝΞ επιλαμβάνεται άμεσα σε όλες τις αιτήσεις που του υποβάλλονται. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Ουδέν σχόλιο.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ 
http://www.onalert.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου