Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Πόλεμος... δι’ αντιπροσώπων με θύμα τον λαό της Συρίας

Εικόνα από την κατεστραμμένη Χομς | AP PHOTO/ DUSAN VRANIC, FILE
Επισήμως, όλοι οι ισχυροί του πλανήτη ορκίζονται πως θέλουν να τερματίσουν το ταχύτερο τον συριακό εμφύλιο ώστε να μπει ένα τέλος στην αδελφοκτόνο σύρραξη και στο προσφυγικό δράμα που χτυπά πλέον και τις δικές τους πόρτες.
Στην πραγματικότητα, όμως, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, με τους εκατέρωθεν συμμάχους τους, εξακολουθούν να παίζουν τα απάνθρωπα «νεοψυχροπολεμικά» παιχνίδια τους και να προωθούν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές τους για τις ζωές εκατομμυρίων Σύρων.
Αλλωστε, όπως τόσοι και τόσοι εμφύλιοι του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ουκρανία-, έτσι κι αυτός ο πόλεμος σίγουρα θα συμπεριληφθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος στην κατηγορία των proxy wars -των «πολέμων δι’ αντιπροσώπων»-, με τις «ενδιαφερόμενες» μεγάλες δυνάμεις να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν τις εμπόλεμες πλευρές, διαιωνίζοντας για χρόνια το κακό...

Χθες, αίφνης, η Μόσχα επιβεβαίωσε επισήμως ότι Ρώσοι «στρατιωτικοί ειδικοί» βρίσκονται σήμερα στη Συρία. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί «βοηθούν στις παραδόσεις ρωσικών οπλικών συστημάτων» που είχαν πωληθεί παλαιότερα προς το καθεστώς Ασαντ προκειμένου να συμβάλουν στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο λόγος που η ρωσική ηγεσία προχώρησε σε αυτή την «ομολογία» είναι βέβαια η ανάγκη της να δικαιολογήσει την απόφασή της να αποστείλει αεροπορικώς εφόδια στη Συρία - μια προσπάθεια που κάνουν ό,τι μπορούν για να την... εκτροχιάσουν οι ΗΠΑ, που εκτιμούν πως τα ρωσικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά στον («στριμωγμένο» από τους καλά εφοδιασμένους από τους δικούς τους Αραβες, Τούρκους και Δυτικούς «σπόνσορες»... τζιχαντιστές), Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ως γνωστόν, η Βουλγαρία -πιεζόμενη από τις ΗΠΑ- αρνήθηκε προχθές να δώσει άδεια για υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία. Χθες, βέβαια, η Σόφια, ευρισκόμενη μεταξύ σφύρας και άκμονος, έβαλε λίγο νερό στο κρασί της, δηλώνοντας διά του ΥΠΕΞ της, Ντανιέλ Μίτοφ, πως θα ανάψει τελικά το πράσινο φως για την «αερογέφυρα», εφόσον η Μόσχα συμφωνήσει σε ελέγχους του φορτίου των μεταγωγικών αεροσκαφών σε βουλγαρικά αεροδρόμια.
Ανησυχίες


Την εικόνα του αδικο- πνιγμένου Αϊλάν Κούρντι... αξιοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν για να πιέσει τον πρόεδρο Ομπάμα να δείξει αποφασιστικότητα, ήτοι βομβαρδισμούς, για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου | US SENATE TELEVISION VIA AP

Η ανακοίνωση αυτή έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τις νέες σχετικές δηλώσεις «ανησυχίας» του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες «βαθιές ανησυχίες» για τις αναφορές ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει αναπτύξει στρατιώτες και αεροσκάφη στη Συρία, σημειώνοντας πως ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

«Σε τελική ανάλυση, θα καλωσορίζαμε την εποικοδομητική συνεισφορά της Ρωσίας στην προσπάθεια καταπολέμησης του “Ισλαμικού κράτους”, αλλά είμαστε ξεκάθαροι πως θα ήταν ασυνείδητο για οποιοδήποτε εμπλεκόμενο μέρος, περιλαμβανομένων και των Ρώσων, να χορηγήσει οποιαδήποτε υποστήριξη στο καθεστώς του Ασαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερικ Σουλτς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας τον ότι τυχόν «στρατιωτική δραστηριότητα» της Ρωσίας στη Συρία «μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερη βία» και σε κάθε περίπτωση «δεν θα βοηθήσει καθόλου» τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τον πόλεμο.

Ταυτόχρονα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφορούσαν ανωνύμως το Reuters πως η Ρωσία έχει ήδη αποστείλει δύο αρματαγωγά και επιπλέον αεροσκάφη στη Συρία, και έχει παρατάξει εκεί έναν μικρό αριθμό πεζοναυτών: σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, οι Ρώσοι κατασκευάζουν έναν διάδρομο προσγείωσης κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Λατάκειας.

Αλλες «ανώνυμες» πηγές, από τον Λίβανο, ανέφεραν στο πρακτορείο πως ρωσικές δυνάμεις έχουν λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αν και η ρωσική συμμετοχή μέχρι τώρα κινείται «σε μικρούς αριθμούς». «Ξεκίνησαν σε μικρούς αριθμούς, αλλά η μεγαλύτερη δύναμη δεν έχει ακόμη λάβει μέρος», δήλωσε μία από τις πηγές. «Υπάρχει αριθμός Ρώσων στη Συρία, αλλά δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα δυναμικά στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία». Μια άλλη πηγή ανέφερε: «Παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, περισσότερο σε έναν συμβουλευτικό ρόλο».
Διαψεύσεις

Ο Λαβρόφ, από τη μεριά του, επανέλαβε την ανάγκη για «ενοποιημένες προσπάθειες για την απώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν καταλάβει μεγάλα κομμάτια της συριακής επικράτειας και συνεχίζουν να απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

«Ο Λαβρόφ τόνισε πως ο συριακός στρατός έχει επωμιστεί το κύριο βάρος της αποτροπής των προελάσεων των τρομοκρατών στη χώρα έως τώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πριν από μόλις δύο μέρες, βέβαια, η συριακή κυβέρνηση είχε διαψεύσει την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων ή το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσινγκτον σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Μόσχας στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρας.

«Δεν υπάρχει τίποτα το αληθινό σε όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες. Δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, δεν υπάρχει καμία ρωσική δραστηριότητα, ούτε χερσαία ούτε ναυτική ούτε αεροπορική», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομραν αλ Ζούμπι. «Πρόκειται για μια ιδέα που κατασκεύασαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και των αραβικών χωρών προκειμένου να δώσουν την εντύπωση […] ότι το συριακό κράτος έχει τόσο αποδυναμωθεί που έφτασε στο σημείο να ζητήσει την άμεση βοήθεια από φιλικές χώρες»...

Σε ρόλο «πυροσβέστη», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προειδοποίησε τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να μην αυξήσουν τις στρατιωτικές «παρεμβάσεις» στη Συρία, τονίζοντας πως η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και οι νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών προσφέρουν ένα σημείο εκκίνησης για μια πολιτική λύση στον πόλεμο στη Συρία.

«Δεν μπορεί σημαντικοί εταίροι, που χρειαζόμαστε τώρα, να υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιλογή», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιθέσεις Γαλλίας και Βρετανίας εναντίον στόχων του «Ισλαμικού κράτους» εντός Συρίας.

Παράλληλα με τον πόλεμο ανακοινώσεων των μεγάλων δυνάμεων, συνεχίζεται δυστυχώς με αμείωτη ένταση και ο κανονικός πόλεμος στο έδαφος: χθες οι δυνάμεις του Ασαντ υπέστησαν μεγάλης κλίμακας στρατηγική ήττα, αφού αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά από σκληρές μάχες από την αεροπορική βάση Αμπού Ντούχουρ, στην επαρχία Ιντλίμπ, την οποία πολιορκούσαν επί δύο χρόνια φανατικοί μαχητές της οργάνωσης αλ-Νούσρα.

Ετσι, ολόκληρη η κεντρική αυτή επαρχία μεταξύ της Λατάκειας και του Χαλεπιού έπεσε ουσιαστικά στα χέρια των τζιχαντιστών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου