Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Kαταλονία: Απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο για τους αυτονομιστές

katalonia diadilotesΤην απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο κατακτά σύμφωνα με τα exit poll ο συνασπισμός των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Η νίκη του μπλοκ «Μαζί για το ναι» στις τοπικές κάλπες της Κυριακής ανοίγει νέο κεφάλαιο θέτοντας την Καταλονία σε τροχιά σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.
Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό Κοινοβούλιο, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το exit poll του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου TV3 που είναι και το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.
Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοι συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων.
Αμφότεροι έχουν δηλώσει πως εάν κερδίσουν την πλειοψηφία θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, γεγονός το οποίο η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει προειδοποιήσει πως εμποδίσει δικαστικά [όπως και το δημοψήφισμα] επειδή το ισπανικό Σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου