Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Stealth στολές για τους SAS σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS

Η ανάπτυξη των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων σε ιρακινό και συριακό έδαφος έχει επισημανθεί ήδη από το καλοκαίρι στο πλαίσιο της εκστρατείας με την ονομασία «Operation Shader» που διεξάγεται υπό τη μορφή Ειδικών Επιχειρήσεων για το κυνήγι και εξουδετέρωση υψηλόβαθμων τρομοκρατών του ISIS.
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Σε συνεργασία  με τις δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOF), βρετανοί καταδρομείς της επίλεκτης SAS (Special Air Service), εκτελούν επιχειρήσεις εξόντωσης συγκεκριμένων στόχων.
Κορυφαία προτεραιότητα είναι η εύρεση και εξόντωση του μακελάρη εκτελεστή δυτικών ομήρων γνωστού και ως «Jihadi John», ο οποίος παρά την απόπειρα απόκρυψης των χαρακτηριστικών του, είναι γνωστός και εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί.


Το μακρύ χέρι των επιχειρησιακών Ομάδων των SAS αποτελούν οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι αποκαλύφθηκε προσφάτως ότι έχουν στη διάθεση τους μια εξελιγμένη στολή απόκρυψης (τύπου Ghillie Suite) νέας γενιάς που επιτρέπει την πλήρη αφομοίωση τους στο φυσικό περιβάλλον που επιχειρούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φώς έπειτα από δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, οι στολές γνωστές και ως  «ghost suits» είναι κατασκευασμένες από προηγμένα υλικά ικανά αποτρέψουν τον εντοπισμό του μαχητή από εξελιγμένα μέσα επιτήρησης.



Αναφέρεται ότι οι ισλαμιστές έχουν στη διάθεση τους μεταξύ άλλων και μέσα εντοπισμού και επιτήρησης προσωπικού με ραντάρ και υπέρυθρες κάμερες γεγονός που καθιστά επικίνδυνη οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης ισχυρών θέσεων ακόμα και στο σκοτάδι.


Φαίνεται όμως ότι οι SAS έχουν βρει το αντίδοτο που τους επιτρέπει να κινούνται σα φαντάσματα κοντά στις εχθρικές θέσεις αναζητώντας τη λεία τους με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η απόκτηση των στολών αυτών υψηλής τεχνολογίας εμπεριέχει σημαντικό κόστος λόγω εξεζητημένων υλικών και σχεδίασης. Βρετανοί αναλυτές εικάζουν ότι εγκρίθηκαν για χορηγία στις μονάδες στο πλαίσιο χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ λιρών για επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας που ανακοίνωσε πέρυσι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον.


Παράλληλα όμως αναφέρεται ότι οι SAS χρησιμοποιούν και πιο.. συμβατικές τεχνικές όπως η μεταμφίεση τους με μαύρο ρουχισμό και εμβλήματα του ISIS που τους επιτρέπει να κινούνται με σχετική άνεση πίσω από τις εχθρικές γραμμές με οχήματα Toyota ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν ευρέως οι ισλαμιστές.

Η τακτική αυτή εφαρμόζεται περισσότερο σε επιχειρήσεις direct action, ενώ οι στολές «υψηλής» τεχνολογίας χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από ομάδες αναγνώρισης που δρουν ανεξάρτητα για μεγάλα διαστήματα πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Ανώτατη πηγή ανάφερε ότι οι στολές αυτές είναι «δύσκολο να φορεθούν» αλλά όταν το προσωπικό βρίσκεται κοντά σε εξελιγμένα μέσα εξοπλισμού του εχθρού, μπορούν να τους σώσουν τη ζωή καθώς αντανακλούν την υπέρυθρή ακτινοβολία και την ανθρώπινη σιλουέτα με αποτέλεσμα να μην δίνουν στόχο σε ραντάρ επιτήρησης εδάφους.

Ο εξοπλισμός αυτός βρέθηκε στα χέρια του ISIS ως λάφυρο από μάχες με τον ιρακινό Στρατό που εφοδιάστηκε με προηγμένα συστήματα χάρις τη βοήθεια αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων.

Ο αντίπαλος φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ότι οι SAS είναι «αόρατοι» ακόμη και σε αυτά τα μέσα, κάτι που εντείνει το φόβο και τον ψυχολογικό αντίκτυπο στους ισλαμιστές που ξέρουν ότι δεν μπορούν να δουν τους θηρευτές τους στο σκοτάδι παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου