Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ σε πρώην στρατιώτη που έμεινε ανάπηρος στο στρατό


Αποζημιώσεις-μαμούθ επιδίκασε πρόσφατα δικαστήριο στη Λάρνακα σε αγωγή που κινήθηκε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από νεαρό που έμεινε εγκεφαλικά ανάπηρος μετά από θερμοπληξία που υπέστη ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά Κύπρου.
Δικαστής επιδίκασε συνολικά αποζημιώσεις ύψους €2.000.000 για τον 26χρονο (σήμερα) Νεόφυτο από τα Λύμπια ο οποίος μετά το επεισόδιο παραμένει ανάπηρος και πλήρως εξαρτώμενος από άλλους. Μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου φαίνεται και το αλαλούμ στις αποφάσεις της Εθνικής Φρουράς για θέματα χειρισμού ειδικής κατηγορίας στρατιωτών. Όπως αποδείχθηκε, ενώ ο επηρεαζόμενος στρατιώτης είχε καταταχθεί στην κατηγορία Ι4 λόγω παχυσαρκίας, εντούτοις παρά τις διαταγές εκτελούσε ασκήσεις και λάμβανε μέρος στις πρόβες της παρέλασης κατά την ορκωμοσία. Επίσης, ενώ υπήρχε σήμα από το ΓΕΕΦ λόγω ψηλών θερμοκρασιών να περιοριστούν οι ασκήσεις, εντούτοις αυτές συνεχίστηκαν με μόνο περιορισμό τη λήξη του μεσημεριανού προγράμματος.
Κόντρα στις Πάγιες Διαταγές
Όπως επισημαίνει το δικαστήριο εμφαντικά, ενώ αυτός δεν έπρεπε να λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις και πρόβες παρέλασης ως οι πάγιες διαταγές της ΕΦ εντούτοις λάμβανε μέρος κατόπιν εντολών ή διαταγών ανωτέρων στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να υποστεί θερμοπληξία λόγω της καταπόνησής του. Επίσης εντοπίζεται αμέλεια για το γεγονός ότι ενώ έκανε εμετό και έχασε τις αισθήσεις του, δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο Νοσοκομείο που ήταν δίπλα αλλά αρκετές ώρες μετά.
Πως επιμερίζεται η αποζημίωση
Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτερου επαρχιακού δικαστή Ν. Γερολέμου, επιδικάζεται ποσό €800.000 ως γενικές αποζημιώσεις για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη και απώλεια της προσωπικής άνεσης, άλλες €800.000 ως γενικές αποζημιώσεις για φροντίδα και αποκατάσταση συντήρησης και άλλες €400.000 ως απώλεια μελλοντικών απολαβών.
Ο Νεόφυτος είχε καταταγεί στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 2007 και 22 ημέρες αργότερα ενώ βρισκόταν στο ΚΕΝ Λάρνακας υπέστη θερμοπληξία, με αποτέλεσμα από τότε να βρίσκεται καθηλωμένος με 100% αναπηρία. Αρχικά μεταφέρθηκε στο ιατρείο του στρατοπέδου, αργότερα στο Νοσοκομείο Λάρνακας και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του στο Ισραήλ, με έξοδα του κράτους, όπου παρέμεινε δύο μήνες. Όπως διαπιστώθηκε, αυτός αν και κρίθηκε από τον στρατό Ι4, εκτελούσε ασκήσεις και λάμβανε μέρος στις πρόβες της παρέλασης. Την ημέρα που υπέστη τη θερμοπληξία, επικρατούσαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες, στη Λευκωσία δε έφτασαν τους 43,5 βαθμούς.
«Οι επιπτώσεις ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικές>>
Όπως τονίζεται από το Δικαστήριο, «οι επιπτώσεις στον Νεόφυτο στη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία του ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικές. Ενώ ήταν ένας υγιής νέος 18 ετών με πηγαίο χαμόγελο, με όλο το μέλλον μπροστά του, κατέστη πλήρως εξαρτώμενος από άλλους, με απρόσφορο χαμόγελο και του αποστερήθηκε για πάντα κάθε δυνατότητα για ζωή όπως τους άλλους νέους. 
Η δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης του είναι ελάχιστη ως μηδαμινή και δεν υπάρχει θα έλεγα, καμιά δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η όποια υποστήριξη από τους διάφορους θεραπευτές του, είναι με σκοπό τη συντήρηση της κατάστασής του. Κάθε προσδοκία ή και όνειρα δεν αποτελούν πλέον μέρος της ζωής του. Η παντελής έλλειψη κάθε ελπίδας για ερωτική ζωή, δημιουργία οικογένειας, εργασίας και κάθε τι άλλο που έχει οποιοδήποτε άλλο άτομο της ηλικίας του, δεν είναι μόνο σίγουρη αλλά και παντοτινή. Ο Νεόφυτος είναι στη ζωή αλλά χωρίς ζωή», τονίζει ο δικαστής.
''Δεν θα γευθεί χαρές'' 
Όπως επισημαίνεται κατά την επιδίκαση των αποζημιώσεων, «τον πόνο, την οδύνη, που συμπεριλαμβάνει και την ψυχική οδύνη που θα έχει μέχρι το τέλος της ζωής του, την ταλαιπωρία, τις σωματικές βλάβες που υπέστη, τα επακόλουθα και τα κατάλοιπα απ’ αυτές που υπέστη ο Νεόφυτος, την ανικανότητά του για εργασία, ότι δεν θα αποκτήσει οικογένεια, ότι δεν θα γευθεί χαρές που, αν δεν του συνέβαινε αυτό, θα είχε όπως και κάθε άλλος νέος της ηλικίας του, με μειονεκτική θέση που αισθάνεται και βρίσκεται και οτιδήποτε άλλο έχει υποστεί, κρίνω ότι η επιδίκαση του ποσού των €800.000 για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη και απώλεια της προσωπικής άνεσης, ως γενικές αποζημιώσεις είναι υπό τις περιστάσεις δίκαιη και εύλογη».
Η μεγαλύτερη αποζημίωση...
Είναι η πρώτη φορά στα κυπριακά δεδομένα που επιδικάζονται τόσο μεγάλες αποζημιώσεις από δικαστήριο. Προηγούμενη μεγάλη αποζημίωση αφορούσε στον θάνατο 56χρονου δικηγόρου στη Λάρνακα που έφτασαν τις € 800.000.
Πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας είναι να εφεσιβάλει την απόφαση, ενώ όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, στις αποζημιώσεις λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι η μητέρα του Νεόφυτου αναγκάστηκε να σταματήσει την εργασία της ώστε να βρίσκεται κοντά του όλο το 24ωρο. Δικηγόρος του εμφανίστηκε ο Α. Χατζηπαναγιώτου με την κ. Γουσελή.
ΠΗΓΗ :philenews.com (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου