Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τραγωδία χωρίς τέλος ανοικτά της Λέσβου. Ένα βρέφος και μια γυναίκα νεκροί. Πάνω από 300 πρόσφυγες διεσώθησαν σε μια ημέρα

DSCN4663DSCN4658
Δύο ακόμα θύματα προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα του ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται εδώ και χρόνια στο ανατολικό Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, ένα αγοράκι δυο χρόνων και μια 34χρονη μητέρα ενός κοριτσιού ανασύρθηκαν νεκροί σήμερα το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Παναγιούδας, βόρεια της Μυτιλήνης. Άλλο ένα ναυάγιο με πρόσφυγες έρχεται να προστεθεί σε αυτά που έχει προκαλέσει η δράση των δικτύων διακινητών, συνεχίζοντας ανενόχλητα το διαρκές έγκλημα τους.

Λίγο μετά τις 9:00 σήμερα το πρωί το επιβατηγό πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο από και προς το Αϊβαλί και ενώ είχε μόλις αποπλεύσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης, εντόπισε ανοικτά της Παναγιούδας ακυβέρνητη φουσκωτή βάρκα η οποία είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με 49 συνολικά επιβαίνοντες.
Άμεσα το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου ενημέρωσε το λιμενικό και στη συνέχεια έσπευσε σε κοντινό σημείο, από το οποίο περισυνέλεξε συνολικά 4 ναυαγούς. Ανάμεσα τους μια νεκρή γυναίκα η οποία βρισκόταν στη μοιραία βάρκα με τον άντρα της και τη μικρή της κόρη. Μάχη να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη γυναίκα έδωσαν πλήρωμα και επιβάτες του επιβατηγού πλοίου με τον άντρα της να παρακολουθεί κρατώντας συνεχώς το χέρι της.
DSCN4647
Νεκρό ανασύρθηκε λίγη ώρα αργότερα από σκάφος του λιμενικού ένα αγοράκι δύο ετών. Παρά τις προσπάθειες πληρώματος και της Ζωής Λεβαδείτου δεν κατέστη δυνατή η ανάνηψή του.
«Κάναμε ότι μπορούσαμε…» είπε στην ΕΡΤ1 ο καπετάνιος του Τουρκικού τουριστικού σκάφους Μεμέτ Αλή, συμπληρώνοντας, «ήταν συγκινητική η κοινή προσπάθεια επιβατών και πληρώματος, Ελλήνων και Τούρκων να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν. Δε θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτή τη στιγμή».
Λίγη ώρα αργότερα συναγερμός σήμανε για ένα ακόμα ναυάγιο ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Από σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στην περιοχή διεσώθη το σύνολο των επιβαινόντων, 40 άτομα από τα οποία οκτώ παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Στο σύνολο τους οι παραπάνω διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
DSC_5673 nik
Σκάφος με 150 πρόσφυγες στο Μόλυβο. Φωτογραφία: Νίκος Παλαιολόγος
Στις 11 το πρωί υπήρξε τρίτη επιχείρηση διάσωση ανοικτά της Συκαμνιάς. Συγκεκριμένα ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες έμεινε ακυβέρνητο μετά από βλάβη της μηχανής. Πραγματοποιήθηκε ρυμούλκηση από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου. Στο ίδιο λιμάνι μεταφέρθηκαν σήμερα μετά από δύο επιχειρήσεις διάσωσης και άλλοι 82 πρόσφυγες.
Τέλος, 44 ακόμα πρόσφυγες διεσώθησαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος μετά από επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή Αγριελιά.
Παρά τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, οι αδίστακτοι δουλέμποροι εξακολουθούν να στέλνουν ανθρώπους στο θάνατο, έναντι μάλιστα αμοιβής 1200 € για κάθε πρόσφυγα. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι πως η αμείωτη μεταναστευτική ροή σε συνδυασμό με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα προκαλέσει αλλεπάλληλα ναυάγια.http://www.era-aegean.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου