Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Μαρτυρίες από την εκτέλεση άλλου ενός Παλαιστίνιου, στη Χεβρώνα, την Τρίτη το βράδυ

Ισραηλινές δυνάμεις σβήνουν ζωές Παλαιστινίων σαν να μην υπήρχαν – 23χρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Χεβρώνα
ISM
Στις 10.30 μ.μ. το περασμένο βράδυ, της Τρίτης 27ης Οκτωβρίου 2015, ένας Παλαιστίνιος άντρας που ταυτοποιήθηκε ως ο 23χρονος Χαμάμ Σαϊντ, πυροβολήθηκε στο Αλ Χαλίλ (Χεβρώνα) στο τσεκπόιντ Γκίλμπερτ, ακριβώς έξω από το διαμέρισμα του ISM. Ο άντρας βρισκόταν στην περιοχή Η2 στη γειτονιά Τελ Ρουμέιντα, η οποία κατά τα άλλα ήταν ήσυχη εκείνη την ώρα.

Καμία αναστάτωση, φωνές ή τρεχαλητό δεν ακούστηκε πριν από τους 6 πυροβολισμούς που αντήχησαν ξαφνικά στους δρόμους και κανένας άλλος κίνδυνος για την ασφάλεια δεν είχε γίνει αντιληπτός κατά τα άλλα.
Αμέσως μετά το περιστατικό, ισραηλινές δυνάμεις, που παραμένουν μονίμως τοποθετημένες στο τσεκπόιντ, 24 ώρες το 24ωρο, περικύκλωσαν το σώμα του άντρα που είχε πέσει. Μέσα σε λίγα λεπτά, έποικοι από τον κοντινό παράνομο εποικισμό κατέφτασαν και τους επετράπη να προσεγγίσουν και να φωτογραφήσουν τη σκηνή. Περαιτέρω δυνάμεις κατέφθασαν, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και αρκετών οχημάτων της αστυνομίας. Ένα ισραηλινό ασθενοφόρο έφτασε αλλά δεν δόθηκε ιατρική βοήθεια στον Σαϊντ, αντιθέτως το παραϊατρικό προσωπικό στάθηκε κοντά στον αιμορραγούντα άντρα και κοιτούσε παθητικά καθώς ξεψυχούσε.
Στη συνέχεια έβγαλαν τα ρούχα του Σαϊντ, αποκαλύπτοντας ότι οι πληγές από τους πυροβολισμούς βρίσκονταν στην πλάτη του σώματός του. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε σάκο για σορούς και ο δρόμος καθαρίστηκε. Κατά τα μεσάνυχτα το σκηνικό είχε καθαριστεί εντελώς από οποιοδήποτε στοιχείο για το περιστατικό.
Ένα σύντομο βίντεο δείχνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις έβγαλαν τα ρούχα του Σαϊντ:

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρχικά δεν παρατηρήθηκε κανένα μαχαίρι στο μέρος, παρόλο που ένα εμφανίστηκε μετά που οι στρατιώτες περικύκλωσαν τη σορό. «Δεν μπορώ να πω σίγουρα ότι έβαλαν το μαχαίρι εκεί, αλλά ξέρω ότι μόλις 5 δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς κοίταξα, πραγματικά κοίταξα, και δεν μπορούσα να δω τίποτα. Είμαι 99% σίγουρη γι’ αυτό. Αλλά μετά ήταν εκεί». Και πρόσθεσε: «εάν μια επίθεση σχεδιαζόταν σε αυτήν την τοποθεσία, δε θα έβγαζε καν νόημα. Βρισκόταν ακόμα 20 μέτρα από τους στρατιώτες ή το τσεκπόιντ, στη μέση της νύχτας. Γιατί να έχει το μαχαίρι έξω;»
Εξωδικαστικές εκτελέσεις τέτοιου τύπου είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δε υπάρχουν στοιχεία ότι υπήρξε προειδοποίηση ή εφαρμόστηκε βία αποκλιμάκωσης πριν τους θανατηφόρους πυροβολισμούς στο Σαϊντ. Το τσεκπόιντ έχει μια κάμερα που βρίσκεται πάνω από το δρόμο και το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM) απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να δώσουν στη δημοσιότητα το ανεπεξέργαστο υλικό για να αποδείξουν κάποια σχέση μεταξύ του άντρα και του μαχαιριού που φέρεται να βρέθηκε επί τόπου.

Μιάμιση ώρα μετά το περιστατικό, ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι «είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δεν υπάρχουν ούτε κηλίδες αίματος, εκτός από ένα σκύλο που μυρίζει το έδαφος. Ο δρόμος είναι ανατριχιαστικά ήσυχος και υπάρχει απλά ο συνηθισμένος αριθμός στρατιωτών στο τσεκπόιντ.» Πρόσθεσαν ότι «δεν μπορεί να αισθάνονται πραγματικά ότι υπάρχει μια απειλή για την ασφάλεια εδώ αυτή τη στιγμή». Μια ώρα μετά από αυτό ένα αυτοκίνητο εποίκου παρκάρισε στον τόπο των πυροβολισμών, παίζοντας δυνατά γιορτινή μουσική.
Ακούστε τον ήχο από τους εποίκους να παίζουν γιορτινά τραγούδια μετά που το αίμα του Χαμάμ Σαϊντ ξεπλύθηκε από το έδαφος:

Ο θάνατος του Σαϊντ είναι ο τέταρτος θάνατος Παλαιστίνιου στη Χεβρώνα μέσα σε δυο ημέρες, και ανεβάζει το συνολικό αριθμό των νεκρών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη σε 64 από τις αρχές Οκτώβρη. Η Χεβρώνα έχει υπάρξει το επίκεντρο της κλιμακούμενης έντασης στη Δυτική Όχθη, και σήμερα βίωσε ακραία καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Μπαμπ Αλ Ζαουίγια, όταν αμέτρητα δακρυγόνα εκτοξεύθηκαν απευθείας στο πυκνό πλήθος των διαδηλωτών που απαιτούσαν την απελευθέρωση των σωρών των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Αναμένεται ότι με τους ισχυρισμούς ότι ο Σαϊντ είχε μαχαίρι, δεν θα γίνει ανάκριση, και άλλος ένας Παλαιστίνιος θα χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης, και ως τελική αδικία, σε άλλη μια οικογένεια θα της αρνηθούν τις νόμιμες τελετές πένθους.
Κείμενο μεταφρασμένο από τον ιστότοπο του ISM
https://intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου