Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αμερικανοί στρατιώτες επέβαιναν στο άρμα που γκρέμισε την πύλη του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

EPA/MSF HANDOUT

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στις 3 Οκτωβρίου κράτησε μια ώρα και είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους. 
Ένα άρμα μάχης που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες έριξε την πύλη του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν που είχε βομβαρδιστεί στις αρχές του μήνα και μπήκε στο χώρο, όπως ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο. 


Η επιβεβαίωση ακολούθησε δήλωση της Παρασκευής από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) που διοικεί το νοσοκομείο, σύμφωνα με την οποία αμερικανικό τανκ μπήκε στο χώρο του νοσοκομείου στην πόλη Κουντούζ χωρίς άδεια, προκαλώντας ζημιές στο συγκρότημα και καταστρέφοντας πιθανά αποδειχτικά στοιχεία του βομβαρδισμού. Οι επιβαίνοντες ήταν μια ομάδα ερευνητών των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν, ανέφερε η οργάνωση.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Ντέιβις διευκρίνισε χθες ότι το άρμα δεν ήταν αμερικανικό άρμα μάχης, αλλά αφγανικό ερπυστριοφόρο που μετέφερε μια αμερικανική ομάδα στις 15 Οκτωβρίου για να διερευνήσει την δομική ακεραιότητα του κτηρίου μετά τον βομβαρδισμό. Όπως ανέφερε, νόμιζαν λανθασμένα ότι δεν υπήρχε προσωπικό του MSF στο χώρο και γι' αυτό παραβίασαν τη πόρτα για να μπουν στο συγκρότημα. «Δεν έπρεπε να το είχαν κάνει. Έπρεπε να είχαν συντονιστεί προηγουμένως και θα επανορθώσουν και θα φροντίσουν ώστε να επισκευαστεί η πύλη» είπε ο Ντέιβις.
Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στις 3 Οκτωβρίου κράτησε μια ώρα και είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους. Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 37 άτομα. Ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει για σύντομο διάστημα την Κουντούζ.
Αξιωματούχοι της οργάνωσης χαρακτήρισαν τον βομβαρδισμό έγκλημα πολέμου και ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου