Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Το να μετατρέπεις σε χρήμα τα κύματα προσφύγων που έρχονται τρέχοντας στην Ευρώπη δεν είναι και η πιο ανθρώπινη αντίδραση σε αυτή την τραγωδία. Αυτό το κύμα μαζικής μετακίνησης πληθυσμών, από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη ιστορία, έχει προκαλέσει ένα τεράστιο ρεύμα αλληλεγγύη με όσους βρίσκονται εν κινήσει. Αλλά έχει προκαλέσει και θυμό, καχυποψία και βία.

Μια ζοφερή πραγματικότητα της σημερινής κρίσης μεταναστών σαρώνει την Ευρώπη – μια ήπειρο που προτιμά την επιτήρηση παρά την ανθρωπιστική βοήθεια – είναι ο αυξανόμενος αριθμός των εταιρειών που βλέπουν μια οικονομική ευκαιρία στους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Οι πρόσφυγες έχουν γίνει αριθμοί προς εκμετάλλευση, το κίνητρο του κέρδους είναι υψίστης σημασίας στο μυαλό πολλών πολυεθνικών.

Η μετανάστευση είναι μεγάλη μπίζνα. Παγκοσμίως, εταιρίες σαν την European Homecare και την ORS Service έχουν ζοφερούς φακέλους- και οι εταιρίες συμπεριφέρονται τόσο στους τρόφιμους όσους και στους φρουρούς με περιφρόνηση. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο για την εταιρία ώστε να παράσχει καλύτερη εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, τροφή ή βοήθεια για την ψυχική υγεία. Τα έχω δει από πρώτο χέρι στα κέντρα κράτησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία βολεύει επίσης τόσο την εταιρεία όσο και την κυβέρνηση, κατηγορώντας η μία την άλλη, όταν κάτι πάει αναπόφευκτα στραβά. Τα δημόσια κρατητήρια και οι φυλακές δεν είναι ποτέ σε ιδανική κατάσταση και παραμένουν γεμάτα με προβλήματα- αλλά τουλάχιστον υπάρχει ένα επίπεδο δημόσιας λογοδοσίας.

Στην Ευρώπη, σήμερα, πολλά κράτη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την εισροή των προσφύγων. Ορισμένοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν δει μια ευκαιρία για κέρδος και επιθυμούν νέες αφίξεις έτσι ώστε να υπεραυξήσουν την τιμή πώλησης για το νερό και τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων των προσφύγων. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιωτικές επιχειρήσεις κατοικιών στη Σουηδία μαζικά υπερτιμολογούν τα ακίνητα. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για κερδοσκοπία σε μια χώρα που παίρνει μεγάλο αριθμό προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων παιδιών. Ορισμένοι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα είναι «καουμπόηδες που υπάρχουν μόνο επειδή θέλουν να κάνουν σωρούς χρημάτων» λέει στην εφημερίδα Guardian η Maria Sallnäs, καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Στη Γερμανία, η εταιρεία στέγασης European Homecare εργάζεται για την κυβέρνηση ώστε να παρέχει καταφύγιο στους πρόσφυγες. «Κάνουμε κάτι που μερικοί άνθρωποι θεωρούν βρώμικο: βγάζουμε λεφτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Klaus Kocks. Με 1000 άτομα προσωπικό για 15.000 πρόσφυγες σε ολόκληρη την Γερμανία , η εταιρεία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στο μεταναστευτικό βιομηχανικό πλέγμα. Δήμαρχοι και οι αξιωματούχοι, που δεν έχουν λεφτά στα ταμεία τους, συχνά βρίσκουν μια ιδιωτική επιχείρηση-εταιρεία πιο ελκυστική, επειδή το κόστος είναι χαμηλότερο αρχικά. Αλλά παραδείγματα σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική και η Αυστραλία – όπου τεράστια τμήματα του δικτύου των προσφύγων έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες – δείχνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται όταν το κίνητρο του κέρδους είναι ο πρωταρχικός, καθοριστικός παράγοντας.




Η ORS Service, μια ελβετική εταιρεία που διαχειρίζεται κέντρα υποδοχής, τα πάει περίφημα. Διευθύνεται από το Λονδίνο, από μια εταιρία που ονομάζετε Equistone Partners Europe Ltd, και δραστηριοποιείται σήμερα στη Γερμανία και την Αυστρία και καταγράφει 99.000.000 $ σε έσοδα σε σχέση με πέρυσι. Η ORS Service έχει αναπτυχθεί χάρη στην ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων.

To στρατόπεδο Traiskirchen στην Αυστρία, η μεγαλύτερη μεταναστευτική εγκατάσταση στη χώρα, αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων, κακές συνθήκες υγιεινής και συνωστισμό. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η κατάσταση ήταν «κάτω από το όριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό, ο γενικός διευθυντής της ORS, δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για να βελτιώσει τις συνθήκες. «Κάθε επαγγελματίας θα φτάσει στα όρια του τι είναι δυνατόν για να γίνει», είπε. «Η ομάδα εκεί κάνει ότι καλύτερο μπορεί και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες». Παρόλα αυτά, οι συνθήκες αυτές δεν προκαλούν έκπληξη και είναι απαράδεκτες για όποιον έχει δει τα ασύδοτα και στα κρυφά ιδιωτικοποιημένα στρατόπεδα κράτησης στην Αμερική, τη Βρετανία ή την Αυστραλία.

Μετάφραση-Επιμέλεια για το kollect: Θ. Αγγελόπουλος
http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου