Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση της BNC: Αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή λαϊκή αντίσταση! Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ τώρα!

solidarity-resistance-rev3-600x290
Είτε η τωρινή φάση της εντεινόμενης καταστολής του Ισραήλ και της παλαιστινιακής λαϊκής αντίστασης εξελιχθεί σε πλήρη ιντιφάντα, είτε όχι, ένα πράγμα είναι ήδη φανερό – μια νέα γενιά Παλαιστινίων πορεύεται στα βήματα προηγούμενων γενιών, και ξεσηκώνεται μαζικά εναντίον του Ισραηλινού βάναυσου, παλιού καθεστώτος κατοχής, αποικιοκρατίας των εποίκων και απαρτχάιντ.
Οι κυβερνήσεις του κόσμου, ιδιαίτερα στη δύση, το αποκαλούν αυτό έναν «κύκλο βίας» όπου και οι δύο πλευρές φταίνε, αγνοώντας την πρωταρχική αιτία της αποικιοκρατικής σύγκρουσης και τη δική τους συνενοχή στο να επιτρέπουν στο Ισραήλ να τη διατηρεί και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμώρητα. Σχεδόν όλοι οι Παλαιστίνιοι σήμερα καλούν σε πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ και σε διεθνή του απομόνωση, σε όλα τα πεδία, όπως και το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ κάποτε.
Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο, το Ισραήλ έριξε λάδι στη φωτιά της παλαιστινιακής αντίστασης από τα κάτω, εντείνοντας τις επιθέσεις του εναντίον του συγκροτήματος Αλ Άκσα, του Ευγενούς Ιερού, που βρίσκεται στην καρδιά της κατεχόμενης από το Ισραήλ Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Ομάδες φανατικών, υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση, εβραίων φονταμενταλιστών εποίκων έχουν σταθερά βεβηλώσει το συγκρότημα, συχνά προσβάλλοντας προφορικά τους προσκυνητές με ελεεινό ρατσισμό και καλώντας ανοιχτά σε καταστροφή του τεμένους. Αυτό προκάλεσε εκτεταμένη οργή και διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και ανάμεσα στους Παλαιστίνιους παντού στην ιστορική Παλαιστίνη.
Ως συνήθως, η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν να προστατεύσει τους εγκληματίες εποίκους και να τιμωρήσει τα θύματα, τους Παλαιστίνιους, αρνούμενος τελικά σχεδόν κάθε παλαιστινιακή πρόσβαση στον ιερό τους τόπο.
Αυτές οι απειλές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους Παλαιστίνιους που υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της επίσημης πολιτικής του Ισραήλ για «εβραιοποίηση» της πόλης, μια πολιτική που σταδιακά εποικίζει τη γη και αντικαθιστά τον ιθαγενή χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό με παράνομους εβραίους εποίκους. Αυτή η πολιτική, που ανέρχεται σε εθνοκάθαρση και σε ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζεται μέσα από ακατάπαυστες κατασχέσεις γης, επέκταση του αποικιοκρατικού τείχους, κατεδαφίσεις σπιτιών, καταλήψεις παλαιστινιακών σπιτιών από εποίκους, εξωδικαστικές εκτελέσεις, συλλήψεις και εκδιώξεις, όλες υποστηριζόμενες από το σύστημα «δικαιοσύνης» του Ισραήλ, έναν σταθερά αξιόπιστο εταίρο που επικυρώνει τα εγκλήματα.
Επιπλέον, η τελευταία ισραηλινή επίθεση εναντίον του τεμένους Αλ Άκσα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εκατοντάδες ιστορικές εκκλησίες και τεμένη έχουν καταστραφεί από τις σιωνιστικές πολιτοφυλακές και αργότερα από το ισραηλινό κράτος, από το 1948. Πολλές παλαιστινιακές εκκλησίες και τεμένη έχουν υποστεί φθορές η βεβηλωθεί με άλλο τρόπο, μόνο τη φετινή χρονιά, από εβραίους εξτρεμιστές σε αποκαλούμενες «επιθέσεις τιμήματος», συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας των Άρτων και των Ιχθύων (Πολλαπλασιασμός), πάνω από τη λίμνη Τιβεριάδα, στην οποία έβαλαν φωτιά τον περασμένο Ιούνιο.
Αυτές οι ρατσιστικές και εγκληματικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και της ελευθερίας τους στη θρησκεία έρχονται ως επέκταση μιας μαζικής στροφής στο Ισραήλ, προς την άκρα δεξιά και της άνευ προηγουμένου επικράτησης στην ισραηλινή κοινωνία ενός ανοιχτού, βαθιά ριζωμένου αποικιοκρατικού ρατσισμού και ρατσιστικού μίσους εναντίον του ιθαγενούς παλαιστινιακού πληθυσμού.
Πρακτικά, σε όλους τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας απαγορεύεται η πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ, που πολιορκείται από τείχη, πύργους επιτήρησης και αγκαθωτό συρματόπλεγμα, και οι οποίοι υφίστανται καθημερινές επιθέσεις και εξευτελισμό.
Σε μια τυπική αποκαλούμενη «περίοδο ηρεμίας», το Ισραήλ επιβάλει την μεσαιωνική του πολιορκία στη Γάζα, διεξάγει επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις, κατάσχει παλαιστινιακή γη, συμπεριλαμβανομένης της Νάκαμπ (Νεγκέβ), καταστρέφει παλαιστινιακή περιουσία και χτίζει παράνομους εποικισμούς μόνο για εβραίους. Στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να εδραιώσει το σύστημα του, του απαρτχάιντ και της αποικιοκρατικής κυριαρχίας, το Ισραήλ αρνείται στους Παλαιστίνιους το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων με τον πιο κοινότυπο τρόπο, από το δικαίωμα ενός παιδιού στην εκπαίδευση ως την πρόσβαση μιας μητέρας στην ιατρική περίθαλψη, ενός αγρότη στη δυνατότητα να φτάσει στη γη του/της και ως το δικαίωμα μιας οικογένειας ακόμα και να ζει μαζί σε ένα σπίτι. Και όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες των δικαστηρίων.
Μπροστά σε αυτήν την απάθεια και την ευθεία συνενοχή των κυβερνήσεων του κόσμου και του ΟΗΕ, και ως αποτέλεσμα της ατιμωρησίας του Ισραήλ στη διαιώνιση αυτού του συστήματος αδικίας εναντίον των Παλαιστινίων, στην ιστορική Παλαιστίνη, όπως και στην εξορία, το κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) έχει κάνει μεγάλα βήματα στον επαναπροσδιορισμό της θέσης του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή ως ένα κράτος-παρίας.
Μέσα από μποϊκοτάζ θεσμών που είναι συνένοχοι στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μέσα από απόσυρση επενδύσεων από εταιρίες που υποστηρίζουν την ισραηλινή καταπίεση και μέσα από ένα κάλεσμα αρχών για κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, το κίνημα BDS έχει αυξήσει την απομόνωση του Ισραήλ και άρχισε να επιφέρει κόστος στο καθεστώς του, της αποικιοκρατίας των εποίκων, του απαρτχάιντ και της κατοχής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αποκαλύψει ότι οι παλαιστινιακές εισαγωγές από το Ισραήλ πέφτουν αξιοσημείωτα. Ισραηλινοί επιχειρηματίες αναφέρουν ότι ευρωπαίοι επενδυτές δεν είναι πλέον πρόθυμοι να επενδύσουν στο Ισραήλ, ενώ μια μελέτη του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι οι απευθείας ξένες επενδύσεις στο Ισραήλ έπεσαν κατά 46% το 2014, σε σύγκριση με το 2013. Μια μελέτη του Ραντ [ΣτΜ. think tank στις ΗΠΑ] προβλέπει ότι το BDS μπορεί να κοστίσει στο Ισραήλ μεταξύ 1% και 2% του ΑΕΠ του κάθε χρόνο, για τα επόμενα δέκα χρόνια, και, πιο πρόσφατα, ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανέφερε ότι το BDS είναι μια εν δυνάμει απειλή για την ισραηλινή οικονομία.
Παρόλα αυτά, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο και να σπάσει η ακόμα ισχυρή ατιμωρησία του. Συνένοχες κυβερνήσεις θα πρέπει να εκτεθούν. Εταιρίες που επιτρέπουν και κερδίζουν από τις ισραηλινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα σε φήμη και έσοδα. Η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού σκέλους της, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα καθολικό διεθνές στρατιωτικό εμπάργκο, και όλοι οι Ισραηλινοί ηγέτες, αξιωματούχοι και στρατιώτες που εμπλέκονται στην διάπραξη των τωρινών και προηγούμενων εγκλημάτων θα πρέπει να διωχθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπως και από εθνικά δικαστήρια που σέβονται την οικουμενική δικαιοδοσία.
Το Ισραήλ δεν καταπιέζει απλά τους Παλαιστίνιους· εξάγει το ανελέητο μοντέλο του σχετικά με την «ασφάλεια» και την καταπίεση στον κόσμο. Το Ισραήλ εμπλέκεται βαθιά στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ταγμάτων θανάτου στην Λατινική Αμερική, συχνά για λογαριασμό των ΗΠΑ, πουλά όπλα και στρατιωτική εξειδίκευση σε δικτατορίες στην Ασία και την Αφρική, συχνά και στις δύο πλευρές ενός εμφυλίου πολέμου, και στρατιωτικοποιεί αστυνομικές δυνάμεις στο Φέργκιουσον, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και άλλες πόλεις ανά τον κόσμο. Το Ισραήλ σήμερα είναι ένας βασικός παίκτης στην εγχώρια καταστολή εναντίον κινημάτων για φυλετική, κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη ανά τον κόσμο.
Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (η BNC), η παλαιστινιακή ηγεσία του παγκόσμιου κινήματος BDS, καλεί ανθρώπους με συνείδηση ανά τον κόσμο να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στην αναζήτησή τους για ελευθερία, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, εντείνοντας δραστηριότητες BDS εναντίον του ισραηλινού καθεστώτος καταπίεσης. Συγκεκριμένα, και σε σχέση με την τωρινή μαζική εξέγερση στους δρόμους της Παλαιστίνης, καλούμε τους υποστηρικτές του παλαιστινιακού αγώνα να:
  • Ευαισθητοποιήσουν για τα παλαιστινιακά δικαιώματα κατά το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν το BDS μέσα από τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Να πιέσουν τα κοινοβούλια να επιβάλλουν στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ
  • Να κάνουν εκστρατείες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών εταιριών όπως η Elbit Systems
  • Να υποστηρίξουν εκστρατείες μποϊκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων εναντίον συνένοχων εταιριών όπως η G4S και η HP (Hewlett-Packard) που είναι οι πιο κατάφωρα συνένοχες όσον αφορά την υποδομή της ισραηλινής καταπίεσης
  • Να περάσουν αποτελεσματικές και στρατηγικές, όχι απλά συμβολικές, αποφάσεις BDS σε συνδικάτα, ακαδημαϊκούς συλλόγους, φοιτητικούς συλλόγους και κοινωνικά κινήματα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα, και να εντείνουν το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ
  • Να εξετάσουν νομική δράση εναντίον Ισραηλινών εγκληματιών (στρατιωτών, εποίκων, αξιωματικών και ανθρώπων στα κέντρα των αποφάσεων), και εναντίων στελεχών επιχειρήσεων που εμπλέκονται στα ισραηλινά εγκλήματα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Όπως και η γενιά των πατεράδων τους, οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι νέοι στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα, τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, τη Τζάφα, τη Ναζαρέτ και αλλού, που έχουν βγει στους δρόμους σε μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και απαρτχάιντ, πρώτα και κύρια αποφεύγουν την απελπισία και απελευθερώνουν τα μυαλά τους από το μύθο της καταπίεσης ως μοίρας. Επίσης τρέφουν την προσδοκία ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και για ζωή με ελευθερία, αξιοπρέπεια και μια δίκαιη ειρήνη.
Είναι ώρα να απομονωθεί το ισραηλινό καθεστώς στρατιωτικοποίησης, «ασφαλιτοποίησης» και ρατσισμού ως ένα κίνδυνος όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους και την αραβική περιοχή, αλλά για την ανθρωπότητα συνολικά.
Κείμενο μεταφρασμένο από το bdsmovement.net
https://intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου