Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ: Αντιδράσεις για τον όρο «λαθρομετανάστης» σε σχολικό βιβλίο

Το εξώφυλλο του επίμαχου σχολικού βιβλίου
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός πως σε σχολικό βιβλίο χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο για το μάθημα της Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών που από φέτος διδάσκεται στη Γ΄ Λυκείου, αλλεπάλληλες φορές, γίνεται χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», ενώ συνδέεται ευθέως ο «λαθρομετανάστης» με την αύξηση της εγκληματικότητας και την ανασφάλεια των πολιτών εγείροντας και θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Στις σελίδες 197, 200 και 201 το βιβλίο γράφει: «Η αδυναμία ένταξης των μεταναστών -και ιδιαίτερα των λαθρομεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας υποδοχής οδηγεί στην αδυναμία προσαρμογής των μεταναστών και στην υποβάθμιση των περιοχών εγκατάστασής τους». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η εμφάνιση μορφών οργανωμένου εγκλήματος αλλά και η ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των λαθρομεταναστών και των οικονομικών μεταναστών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία».
Επίσης ότι «το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, των οικονομικών μεταναστών, των πολιτικών προσφύγων είναι στην ουσία πρόβλημα ελεγχόμενης ενσωμάτωσης ενός τουλάχιστον τμήματος αυτών στην όλη οικονομικοκοινωνική δομή, στο σύγχρονο καταμερισμό της εργασίας».
Εμείς θεωρούμε ότι το ελληνικό κράτος, οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι συνεπείς ως προς την κτηνωδία τους και το μίσος τους για τον κόσμο της εργασίας. Πλέον η εμετική ρατσιστική προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ περνά στις σχολικές αίθουσες. Γίνεται σχολικό βιβλίο. Για να βρει την συνέχεια της η κτηνώδης αστική πολιτική των φασιστικών πογκρόμ με την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιεί ολοένα αυξανόμενα και η ίδια επιχειρήσεις Σκούπας κατά των μεταναστών.
Είναι ο συνολικός πόλεμος εναντίον των μεταναστών που ονομάζεται και πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που αντιμετωπίζει «ασύμμετρες απειλές» με το Λιμενικό και την FRONTEX που επαναπροωθούν και πνίγουν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, σηκώνοντας Τείχη του Αίσχους και παρατάσοντας τον Στρατό,  με το ΝΑΤΟ και τον Ευρωστόλο, την Αμυγδαλέζα και τα κέντρα ταυτοποίησης-καταγραφής προσφύγων (hot spot), τα σύγχρονα ευρωπαϊκά στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής εργατών!
Καλούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση και να απαιτήσουν μαζί με το σύνολο των κοινωνικών κινημάτων την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου βιβλίου. Οι μαθητές δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις που μας κλέβουν το παρόν και το μέλλον, που μας πετούν στην ανεργία και μας στερούν από τα πιο αγνά μας χρόνια το δικαίωμα στο όνειρο, έχουν συμφέρον να μας διχάσουν, να μας κάνουν εχθρούς, καλλιεργώντας τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό.
 Ο αγώνας επομένως εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και  Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, εναντίον του φασισμού, του αστικού κράτους και του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού είναι Κοινός.
Είναι αγώνας ταξικός, καθώς ο πόλεμος εναντίον των μεταναστών-προσφύγων που διεξάγουν τα αστικά κράτη, οι ολοκληρώσεις και οι ιμπεριαλιστικοί σχηματισμοί είναι τμήμα του πολέμου που διεξάγουν παγκόσμια εναντίον του κόσμου της εργασίας, για την επιβολή της Νέας Τάξης, την εξυπηρέτηση των αυτοτελών συμφερόντων τους και πρωτίστως την διασφάλιση και εμβάθυνση του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής κυριαρχίας.
Και αυτόν τον πόλεμο πρέπει να τον δώσει Ενωμένος ο κόσμος της εργασίας, χωρίς διαχωρισμούς εθνότητας-φυλής-θρησκείας-γλώσσας. Είναι αγώνας Αντίστασης-Ρήξης-Ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
 Είναι αγώνας Αντικρατικός-Αντικαπιταλιστικός-Αντιμπεριαλιστικός, ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος που θα διεκδικεί την Κοινωνική Απελευθέρωση.
 Είναι ένας αγώνας που πρέπει να κερδίσουμε.  

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου