Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΑΓΓΛΙΑ: 18ΧΡΟΝΗ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ISIS

Η Silhan Özçelik, 18 ετών, έγινε η πρώτη Αγγλίδα πολίτης που καταδικάστηκε με την κατηγορία της «προσπάθειας ένταξης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του ISIS στην Συρία».
Το έσκασε από το σπίτι της στο Βόρειο Λονδίνο και πήρε το τρένο για τις Βρυξέλλες, αφήνοντας πίσω της δυο γράμματα και ένα βίντεο 25 λεπτών, στα οποία εξηγεί στην οικογένειά της ότι θέλει να γίνει αντάρτισσα και να ενταχθεί στην μονάδα γυναικών του PKK.
Η Silhan Özçelik είναι η μικρότερη στην οικογένειά της. Γεννήθηκε σε ένα αυστηρό και παραδοσιακό οικογενειακό περιβάλλον. Οι γονείς της απέκτησαν πολιτικό άσυλο το 1993 και εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία. Η Özçelik, παρ’ όλο που γεννήθηκε στο Λονδίνο, ένοιωθε να συνδέεται πολύ στενά με τις κουρδικές ρίζες της. Γνώρισε το PKK στα 13 της, μέσα από μια ταινία για την «συντρόφισσα Beritan» (το ψευδώνυμο της Gülnaz Karataş) μια αντάρτισσα του PKK που έπεσε από έναν γκρεμό προκειμένου να μην συλληφθεί.
Παρ’ όλο που δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Özçelik εντάχθηκε στο ΡΚΚ ή ότι είχε επαφές με μέλη του ΡΚΚ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Stansted και το δικαστήριο είναι σίγουρο για δυο πράγματα: πρώτον, ότι η κοπέλα είχε την πρόθεση να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες μέσω του ΡΚΚ και δεύτερον, ότι ασχολήθηκε με το να προετοιμάσει τις ενέργειες αυτές (το βίντεο και τα γράμματα που άφησε φεύγοντας θεωρήθηκαν η προετοιμασία της πρόθεσής της).
Η Özçelik είπε στο δικαστήριο ότι έφτιαξε το βίντεο γιατί σκεφτόταν πως αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά με το 28χρονο αγόρι που πήγε να συναντήσει στο Βέλγιο- και, τελικά, όντως δεν πήγαν- θα γινόταν και πάλι δεκτή από την οικογένειά της. Η ίδια θα ένοιωθε ηρωίδα αν οι δικοί της νόμιζαν ότι έφυγε για να πολεμήσει με το ΡΚΚ, ενώ θα ένοιωθε ντροπή αν γνώριζαν ότι το έσκασε από το σπίτι της για να πάει να βρει ένα αγόρι.
Το δικαστήριο του Old Bailey, ωστόσο, απέρριψε τον ισχυρισμό της Özçelik. Η κατηγορούσα αρχή χρησιμοποίησε ως αποδεικτικά στοιχεία της προσπάθειάς της να ενταχθεί στο ΡΚΚ τα γράμματα και το βίντεο. Ακόμη, ως στοιχείο ενοχής χρησιμοποιήθηκε και το ότι, πριν φύγει, διέγραψε τα περισσότερα δεδομένα από το κινητό της τηλέφωνο, πράγμα που αποδεικνύει, σύμφωνα με το δικαστήριο, την πρόθεσή της να ενταχθεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση, γνωρίζοντας ότι οι αρχές μπορεί να ηχογραφούν τις συνομιλίες της.
Καταδικάστηκε να μείνει 21 μήνες σε αναμορφωτήριο. Ο δικαστής John Bevan την περιγράφει ως μια ηλίθια και εξαιρετικά ανέντιμη γυναίκα. Παρ’ όλο που δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η κοπέλα έκανε το οτιδήποτε για να «επιτύχει τον στόχο που εκφράζει στο βίντεο», ο John Bevan της είπε ότι είναι ανώριμη και αποκλειστικά υπεύθυνη της κακής της τύχης. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που έκανε ο πληρεξούσιος δικηγόρος για αναστολή της ποινής, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε καταδίκη για τρομοκρατία είναι σοβαρή».
Ο Richard Walton, δικαστής, λέει: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τον αριθμό των νέων γυναικών που ελκύονται από οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας. Παροτρύνουμε τις οικογένειες να μας μιλήσουν με την πρώτη ευκαιρία αν υποπτεύονται ότι κάποιο κορίτσι θέλει να ενταχθεί στο ΡΚΚ ή στο ISIS».
ΠΗΓΕΣ:
Με πληροφορίες από το theguardian.com
Για το Kollect: Αναστασία Kid

1 σχόλιο: