Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Μακελειό στο Παρίσι: Αναγνωρίσθηκαν 3 Γάλλοι δράστες των επιθέσεων. Γνωστός στις αρχές ο ένας.


Τρείς από τους τουλάχιστον 8 δράστες των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ταυτοποίησαν οι γαλλικές διωκτικές αρχές. Και οι τρεις ήταν Γάλλοι πολίτες. Ο ένας γνωστός, με φάκελο ισλαμιστή, οι άλλοι δύο ζούσαν στις Βρυξέλλες.
Ο 29χρονος Γάλλος Omar Ismaïl Mostefai, σεσημασμένος από τις αρχές για τις σχέσεις του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, είναι ο ένας από τους 8 δράστες που αναγνωρίσθηκε. Κατοικούσε στο προάστιο του Παρισιού Courcouronnes. Είχε ποινικό μητρώο και είχε σημανθεί από τις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής από το 2010. Δεν είχε συνδεθεί όμως με συγκεκριμένη δράση.
Σε αστυνομική έρευνα έχει τεθεί όλη η οικογένεια του, ενώ από ένα Συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο τόπο των επιθέσεων, προκύπτει ότι ο κάτοχός του πέρασε στην Ευρώπη στις 3 Οκτωβρίου μέσω της Λέρου.
Δύο άλλοι από τους δράστες που αναγνωρίσθηκαν ήταν Γάλλοι πολίτες που ζούσαν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Βέλγος εισαγγελέας. Η αστυνομία πραγματοποίησε τουλάχιστον 7 συλλήψεις στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις στη Γαλλία. Οι 3 συνελήφθησαν το Σάββατο και οι άλλοι 4 τη Κυριακή.

Ο αριθμός των θυμάτων

Την ίδια στιγμή, στους 129 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι ενώ 352 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών του Παρισιού. Oi 99 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των 129 θυμάτων των χθεσινών επιθέσεων συγκαταλέγονται και πολλοί αλλοδαποί. Ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος, δύο Ρουμάνοι, δύο Τυνήσιοι και μία Αμερικανίδα. Το όνομα του νεκρού Βρετανού είναι ΝικΑλεξάντερ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δούλευε για το συγκρότημα Eagles of Death Metal που έδινε συναυλία στο Bataclan.

Τρείς συντονισμένες ομάδες δράσης των τζιχαντιστών

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τρεις ομάδες τρομοκρατών, οι οποίες ενήργησαν συντονισμένα. Στις 3 ομάδες συμμετείχαν 7 άτομα σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Παρισιού.



Ο αδελφός και ο πατέρας του 29χρονου μαζί με μιά αγνωστη ακόμη γυναίκα προσήχθησαν για ανάκριση στην αστυνομία και ερευνήθηκαν τα σπίτια τους. Ο μεγαλύτερος αδεφλός του Μostefai είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει σχέσεις με τον αδελφό του εδώ και αρκετά χρόνια.

“Είναι τρελό, παράλογο, ήμουν κι εγώ στο Παρίσι, είδα τι συνέβη”, είπε.

Είπε επίσης ότι ένα Συριακό διαβατήριο, που ανήκε σ΄έναν άνδρα που γεννήθηκε το 1990, άγνωστου στις Γαλλικές αρχές, βρέθηκε δίπλα στα πτώματα δύο ακόμη τζιχαντιστών που ανατινάχθηκαν στη πορεία των επιθέσεων.

Οπως είχε πει νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο κάτοχος του διαβατηρίου εισήλθε στην ΕΕ μέσω του ελληνικού νησιού της Λέρου, στις 3 Οκτωβρίου.

Ερευνες διεξάγονται επίσης σε Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα. Οι ελληνικές διέψευσαν με δηλώσεις αξιωματούχων στον Guardian ότι και ένας δεύτερος δράστης είχε εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Όλοι οι δράστες είχαν – κατά την επίθεση – καλάσνικοφ, διευκρινίζουν οι αρχές και προσθέτουν ότι χρησιμοποίησαν ένα μαύρο αυτοκίνητο, μάρκας «Seat».
Οι συλλήψεις στο Βέλγιο 

Την ίδια στιγμή, η βελγική αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις «πολλών ατόμων» σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκτων Βρυξελλών. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των συλληφθέντων, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, διευκρίνισε ότι έγιναν «πολλές έρευνες και συλλήψεις» που σχετίζονταν με ένα όχημα με βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας που εθεάθη στο Παρίσι.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναφέρει ότι είδαν τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες. Μέσα στο όχημα αυτό βρέθηκαν αποδείξεις από ένα πάρκινγκ στο Μολενμπέκ.

http://www.presspublica.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου