Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-Ν΄ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο

IMG_2627Το παρακάτω αποτελεί ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, στη χθεσινή συνεδρίασή του (2-11-2015)
(ΔΗΛΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Αρταίων)
Τις τελευταίες μέρες συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας καθημερινών πνιγμών προσφύγων στα νερά του Αιγαίου. Πάνω από 30 είναι τα παιδιά και τα βρέφη που πνίγηκαν από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και πολλές οι μανάδες και οι γονείς, που χάθηκαν κι άφησαν ασυνόδευτα τα παιδιά τους, στο μεγάλο ταξίδι του ξεριζωμού.
Ο πόλεμος που μένεται στη Συρία, αλλά και σε άλλες χώρες της μέσης και ευρύτερης ανατολής, με ευθύνη των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η πολιτική των φραχτών και των τειχών που υψώνονται στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο φράχτης στον Έβρο, δεν μπορούν να εμποδίσουν τα πολυπληθή καραβάνια των προσφύγων, που φεύγουν από τη φωτιά, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε χώρες τις βόρειας Ευρώπης. Δεν μιλάμε απλώς για προσφυγιά, αλλά για μαζικό ξεριζωμό ολόκληρων λαών! Αυτό τουλάχιστον αντίκρυσαν τα δικά μάτια μου στις 17/10 όταν πήγα, μαζί με αντιπροσωπεία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φραμακείου Άρτας, στην Ειδομένη, σε ελληνοσκοπιανά σύνορα, για την διανομή του ανθρωπιστικού υλικού που συλλέχθηκε για τους πρόσφυγες και έμεινα κυριολεκτικά άφωνη και συγκονισμένη!. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά και μωρά, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ και τραυματίες πολέμου, περνούν καθημερινά τα σύνορα. Οι ανάγκες για βοήθεια είναι πολύ μεγάλη. Από ρούχα και παπούτσια, μέχρι τροφή, γάλα, αδιάβροχα και είδη ατομικής υγιεινής. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για αποστολή τέτοιας βοήθειας στα νησιά (Λέσβο, Χιο, Κω, Κάλυμνο, Σάμο κλπ).

Επειδή θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας αλληλέγγυος λαός, γιατί έχει νιώσει την προσφυγιά στο πετσί του και φροντίζει πολλές φορές πρωτόβουλα και να με γενναιοδωρία να το αποδεικνύει κι επειδή δεν είναι δυνατό να καταγραφεί στη συλλογική μας μνήμη και ιστορία η ανοχή στον πνιγμό αθώων ανθρώπων και μωρών,
Καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο και σύσσωμο τον Δήμο Αρταίων: α) από κοινού με άλλους φορείς, συλλόγους, δίκτυα αλληλεγγύης κλπ, άμεσα να οργανώσει καμπάνια συλλογής και αποστολής ανθρωπιστικού υλικού στους πρόσφυγες, που φθάνουν καθημερινά στα νησιά μας ή περνούν τα σύνορα σε Ειδομένη και αλλού, φροντίζοντας προηγούμενα να έρθει σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους Δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες (κυρίως στα νησιά του Αιγαίου) και να συνεργαστεί μαζί τους στην αποστολή αυτών που πραγματικά χρειάζονται και β) να ζητήσει από την Ελληνική Πολιτεία να ανοίξει τον φράχτη στο Έβρο, ώστε να διασφαλιστούν ασφαλείς διαδρομές για τους πρόσφυγες από τη στεριά και να πάψουν να γίνονται έρμαια των δουλεμπόρων και των παγωμένων νερών του Αιγαίου.
Λίτσα Κιτσαντά
(επικεφαλής της δημ. Παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ)

1 σχόλιο: