Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Από τα καψώνια στα βασανιστήρια;

Πρωτοετής σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Σ.Ν. 401, αφού λιποθύμησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, εξαιτίας της... περιποίησης των συναδέλφων του | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Συντάκτης: 
Τέσσερα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τα χουντικά καψώνια στη Σχολή Ευελπίδων, η ακραία σωματική βία και ο ψυχολογικός πόλεμος όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει στις στρατιωτικές σχολές, αλλά δείχνει να παρουσιάζουν αυξημένη ένταση, καθώς οι επώνυμες καταγγελίες πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο πρωτοετής σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων που λιποθύμησε -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού πρώτα «υπήρξε θύμα σχεδιασμένων και παρατεταμένων βαναυσοτήτων από σπουδαστές μεγαλύτερων ετών», όπως καταγγέλλει ο ίδιος.

Την πρώτη φορά (1η Οκτωβρίου), ο 18χρονος σπουδαστής λιποθύμησε όταν οι επιβλέποντες τεταρτοετείς σπουδαστές τον διέταξαν να τρέχει από θάλαμο σε θάλαμο, φορώντας κράνος και έχοντας το κεφάλι όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, σύρριζα στο έδαφος.

Είχε προηγηθεί το καψώνι με την ονομασία «σκουλήκι», όπου και πάλι τρεις τεταρτοετείς τον υποχρέωσαν να σέρνεται, αφού είχε μπει πρώτα μέσα σε υπνόσακο.
Τρομοκρατημένος

Οπως επισήμανε το νοσηλευτικό προσωπικό του 401 Σ.Ν. στους γονείς του 18χρονου, το παιδί τους αρχικά ήταν χλομό, φοβισμένο και τρομοκρατημένο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωτοετής σπουδαστής ζαλίστηκε ακόμη και την ώρα που εξεταζόταν στο Νοσοκομείο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στην Καρδιολογική Κλινική αλλά και η εξέτασή του από ψυχολόγο.

Ο πρωτοετής, που είχε όνειρό του να μπει στη Σχολή και προπονούνταν σκληρά επί μήνες, δεν αντέχει πλέον την ιδέα ότι μπορεί να επιστρέψει στην Ευελπίδων.

Εχοντας υψηλή βαθμολογία στις Πανελλήνιες, επιθυμεί πια να γραφτεί στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, την οποία έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό.

«Τα βασανιστήρια γίνονται με πολύ συστηματικό τρόπο: την πρώτη βδομάδα εκτελούνται κάθε μέρα, τη δεύτερη βδομάδα εκτελούνται μέρα παρά μέρα, ενώ την τρίτη βδομάδα πραγματοποιούνται μια φορά εβδομαδιαίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικτύου Σπάρτακος, που δημοσίευσε χθες λίστα με 21 καταγεγραμμένα καψώνια εκτός του επισήμου προγράμματος εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά με τις κωδικές ονομασίες τους:

■ Ελικόπτερο: στέκεσαι όρθιος, με τα χέρια τεντωμένα, και τρέχεις ολοένα πιο γρήγορα, μέχρι να ζαλιστείς και να πέσεις.

■ Yποβρύχιες κάμψεις: στο εστιατόριο κατά τη διάρκεια του πρωινού-μεσημεριανού-βραδινού διατάσσεσαι να πέσεις κάτω από το τραπέζι και να πάρεις κάμψεις, ενώ σε ακολουθεί και όποιος κάθεται μαζί σου στο τραπέζι, για υποστήριξη.

■ Αζιμούθιο: με τον δείκτη ακουμπισμένο στο έδαφος κάνεις κύκλους γύρω γύρω μέχρι να ζαλιστείς και να πέσεις κάτω.
ΕΔΕ

Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα διέταξε ο αρχηγός του ΓΕΣ, ενώ τον σπουδαστή επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο υπαρχηγός ΓΕΣ.

«Δεν αποδεχόμαστε κανένα καψώνι, έχουμε κάνει ήδη ό,τι χρειάζεται και δεν πρόκειται να μπει κανένα απολύτως εμπόδιο στο παιδί σε ό,τι επιθυμήσει», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος του ΓΕΣ, προσθέτοντας πως «ήδη το κανονικό πρόγραμμα είναι βαρύ για τους σπουδαστές και δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε παραπάνω ενέργεια».

● Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του onalert.gr, τριτοετείς της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έκαναν άγριο καψώνι σε πρωτοετείς, με αποτέλεσμα ένας απ' αυτούς να υποβάλει παραίτηση.

Ηταν τέτοια η σφοδρότητα του περιστατικού, που ο πατέρας του πρωτοετή, ανώτερος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων ο ίδιος, υπέβαλε έντονες διαμαρτυρίες στο ΓΕΝ, με αποτέλεσμα να διαταχθεί και εκεί ΕΔΕ.

Το ζήτημα είναι ότι τα περιστατικά πληθαίνουν, αλλά οι ΕΔΕ, όπως και στην περίπτωση της αναζήτησης ακροδεξιών θυλάκων στον στρατό, συνήθως δεν οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα.

http://www.efsyn.gr/

2 σχόλια:

  1. Τωρα...μην αρχισουμε τα γαλλικα..για να ερθουμε στα ισα μας!! Ανωτερος αξιωματικος Ειδικων Δυναμεων ....και δεν ξερει οτι γινονται καψωνια;;; Δεν θελει να γινονται στο παιδι του μαλλον!! Μαλιστα κατανοητο και σεβαστο !! Και ακομα πιοσεβαστο το δικο μου αιτημα....ουτε εγω θελω να γινονται στο παιδι μου....και ουτε σε ΚΑΝΕΝΑ παιδι!!! Κατανοητο;;;; Αντε γιατι και αυτη η κολωνια κρατα χρονια ....αλλα και τα νευρα μας κροσσια πια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή