Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΧΤΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

capital-and-banksΠώς η αποτίμηση ενόψει ανακεφαλαιοποίησης έκλεισε κατά 23,9 δισ.(!) χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια
του Παύλου Δερμενάκη*
Δυστυχώς αυτά που περιγράφαμε στο προηγούμενο φύλλο (σελ. 8) ως μέγα σκάνδαλο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποτελούν «πταίσμα» σε σύγκριση με ό,τι, τελικά, συνέβη στην πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση της «Αριστεράς» έκανε την πιο επιθετική ιδιωτικοποίηση τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο πουθενά στην ιστορία του νεοφιλελευθερισμού, να υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί (εννεαμήνου 2015 μετά τα capital controls) με συνολικό ύψος ιδίων κεφαλαίων στα 24,6 δισ. ευρώ και να γίνεται αύξηση κεφαλαίου αποτιμώντας την τρέχουσα αξία των τραπεζών στα 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή υποτίμηση κατά 23,9 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 96,9%. Στην πράξη, δηλαδή, οι τράπεζες χαρίζονται. Η έννοια «κλοπή» μπροστά σε αυτά τα νούμερα χάνει πλέον το νόημά της… Κατά τα άλλα, οι κλέφτες των τραπεζών συλλαμβάνονται και φυλακίζονται… Καθοδηγητής και επόπτης αυτής της «δωρεάν» συναλλαγής είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή, μέσω της σιωπής, όλων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της χώρας (Βουλή, Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο κ.λπ.).

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων ανά τράπεζα, τα στοιχεία που προκύπτουν, όπως φαίνονται στο σχετικό πίνακα, είναι κυριολεκτικά «τρομακτικά» από άποψη υποτίμησης.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία, η συμμετοχή του ΤΧΣ, που διαχειρίζεται τα χρήματα του ελληνικού λαού, θα πέσει από το 60% που είναι πριν την ανακεφαλαιοποίηση, όχι στο 33% που αρχικά προβλεπόταν αλλά γύρω στο 20-21%. Και αυτό θα γίνει όχι γιατί οι «επενδυτές» θα βάλουν περισσότερα χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου, συγκριτικά με τα 4,4 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα στο βασικό σενάριο, αλλά λόγω «τρομακτικής» υποτίμησης της σημερινής αξίας των τραπεζών. Έτσι, τα 40,2 δισ. ευρώ που ο ελληνικός λαός έδωσε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση όχι απλά μειώθηκαν, κατά το αστρονομικό ποσοστό του 96% που εκτιμούσαμε πριν, εκμηδενίστηκαν πλήρως. Η αξία τους ανέρχεται πλέον σε λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει το 1% του αρχικού ποσού.

Συνεπώς, στην πράξη παραδίνεται το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, στους νέους ιδιοκτήτες των τραπεζών που θα είναι τα πιο επιθετικά funds, έναντι 750 εκατ. ευρώ. Καθώς έναντι αυτής της αξίας στην οποία αποτιμώνται οι τράπεζες, αποτιμάται παράλληλα και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής οικονομίας, μέσω της περιουσίας τους. Δηλαδή των 200 δισ. ευρώ δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες και του συνολικού ποσού των 350 δισ. ευρώ (δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας) που είναι το ενεργητικό τους.

Tέλος, υπάρχει μεγάλο θέμα και με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, την 31/10/2015, όσον αφορά τα αποτελέσματα των stress tests και ειδικότερα τα υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Από μια ανάλυση των στοιχείων της ΕΚΤ προκύπτει ότι σήμερα τα ίδια κεφάλαια των 4 τραπεζών είναι περίπου 15 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν κατ’ ελάχιστον οι ιδιώτες. Δηλαδή, σημειώνεται, με βάση τις τιμές αύξησης κεφαλαίου, υποτίμηση στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, σε σχέση με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, κατά 99% και όμως δεν έχει υπάρξει καμία διαμαρτυρία από κανένα «θεσμικό» όργανο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός κι αν όλοι, ακόμα κι αυτοί που μιλούν για την «επιτυχία» της ανακεφαλαιοποίησης, θεωρούν ότι δεν υπάρχει το βασικό σενάριο, αλλά υπάρχει μόνο το δυσμενές, όπου εκεί προβλέπεται ότι το σύνολο των κεφαλαίων των τραπεζών, πριν από την ανακεφαλαιοποίηση, ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ.

Και πρέπει να ακουστεί προς τα στελέχη της κυβέρνησης ότι αυτά δεν τόλμησε να τα κάνει κανείς παγκοσμίως. Ούτε τα πιο μαύρα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα. Έχετε υπερβεί κάθε λογική ακόμα και από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την επιθετικότητα του νεοφιλελευθερισμού. Γράφετε νέες σελίδες ως ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι…

* Ο Παύλος Δερμενάκης είναι M.Sc. οικονομολόγος-ερευνητής

anakefalaiosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου