O Φρανσουά Ολάντ ενώπιον Βουλής και Γερουσίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι |Philippe Wojazer, Pool via AP
Συντάκτης: Ήρα Φελουκατζή
Πολιτική συναίνεση πέτυχε να αποσπάσει ο Φρανσουά Ολάντ μετά την ανακοίνωση δραστικών μέτρων για την ασφάλεια σε έκτακτη συνεδρίαση εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο των Βερσαλιών.
Εμφανίστηκε μπροστά στους βουλευτές ως «πρόεδρος-πολέμαρχος», προβάλλοντας αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και παράλληλα έδειξε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τις προτάσεις της Δεξιάς για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της ασφάλειας.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι υπό την πίεση των γεγονότων αποφάσισε να πραγματοποιήσει στροφή σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της Συρίας.
Επιδιώκει τώρα την προσέγγιση με τον Βλαντιμίρ Πουτίν, προκειμένου να επιτευχθεί ενότητα δυνάμεων για τον σχηματισμό ενός μεγάλου διεθνούς συνασπισμού ο οποίος θα καταπολεμήσει το «Ισλαμικό κράτος».
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με τη νέα αυτή στρατηγική ο Φρανσουά Ολάντ μπόρεσε να αποστομώσει την αντιπολίτευση, η οποία σταμάτησε να εξαπολύει κριτικές για «ανεπαρκή και αναποτελεσματική πολιτική ασφάλειας».
Οι ηγέτες της Δεξιάς και της Αριστεράς εξέφρασαν ικανοποίηση για την λήψη μέτρων όπως η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αφαίρεση γαλλικής ιθαγένειας από πολίτες που έχουν κατηγορηθεί για εξτρεμιστική δράση.
Προσωπικότητες της Δεξιάς τού αναγνωρίζουν «επιδέξια» στάση, αλλά τονίζουν πως θα έπρεπε να λάβει αυστηρά μέτρα αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo.
Ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, συμφώνησε αρχικά με τις απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, αλλά παραμένει να δει το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ολάντ.
Δήλωσε ότι επιθυμεί να προσθέσει μέτρα όπως η «προληπτική κράτηση» για «εγκληματίες που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές για την τρομοκρατία, μετά την έξοδό τους από τη φυλακή». Θεωρεί επίσης αναγκαία τη «διεύρυνση» των αστυνομικών ελέγχων ταυτότητας και τη δυνατότητα ερευνών σε αυτοκίνητα.
Ο Σαρκοζί θα δημιουργήσει μια τριμελή ομάδα βουλευτών που θα επιφορτιστούν ειδικά με την επίβλεψη εφαρμογής των προτάσεων του Φρανσουά Ολάντ για την ασφάλεια.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ εκφράστηκε επαινετικά για την αλλαγή πολιτικής του Ολάντ και την προσπάθειά του για τη σύσταση ενός μεγάλου διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ι.Κ. Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε μερική ικανοποίηση.
Επικροτεί την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, τη «στέρηση της ιθαγένειας», την «ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και της χωροφυλακής», την εγκατάλειψη του σχεδίου για μειώσεις στο στρατιωτικό προσωπικό.
Θεωρεί ότι υπάρχουν «θετικά στοιχεία», αλλά εκφράζει τη λύπη της για τα «τεράστια κενά».
Ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ζήτησε χθες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής» σε ορισμένες εξωτερικές επιχειρήσεις και «υποστήριξη» προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του «Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι θα υπάρξει «κατ’ ανάγκη υπέρβαση» των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες λόγω του κόστους των νέων μέτρων για την ασφάλεια.
«Αυτό η Ευρώπη οφείλει να το κατανοήσει» τόνισε. «Είναι καιρός επίσης να καταλάβουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας αφορά τη Γαλλία, αλλά και όλη την Ευρώπη».
Πριν από τις επιθέσεις η Γαλλία προέβλεπε να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016 και στο 3% το 2017.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι «η λίστα ‘‘S’’ (sûreté de l’ État) περιλαμβάνει 10.000 άτομα που θεωρείται ότι απειλούν την κρατική ασφάλεια». Η παρακολούθησή τους απαιτεί εξαιρετικά μέσα και κινητοποίηση αστυνομικών για μια συνεχή επιτήρηση.
Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία 8.500 πρόσθετων θέσεων σε αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη και τελωνεία, καθώς και την ακύρωση των προγραμματισμένων περικοπών θέσεων εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις (9.200 μεταξύ 2017 και 2019).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε κατανόηση προς τη Γαλλία, η οποία έχει υποστεί σκληρά πλήγματα από τις φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας δεν θα εμποδίσουν τα κράτη να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους. Καταλαβαίνουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια» τόνισε.
«Εχουμε αποδείξει ότι το σύμφωνο σταθερότητας δεν είναι ούτε άκαμπτο, ούτε ηλίθιο. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις και σε αυτό το πνεύμα θα συζητήσουμε με τη γαλλική κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για να πω πώς θα εξελιχθεί η δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας. Θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή».
Στο Παρίσι ξανάρχισαν να λειτουργούν καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, αλλά οι επιπτώσεις από το σοκ που προκάλεσαν οι επιθέσεις είναι προφανείς σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, την κατανάλωση, την κίνηση, τις εξόδους αναψυχής. Πολλά ξενοδοχεία υφίστανται μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων, εστιατόρια και καφενεία αντιμετωπίζουν μείωση πελατείας.
O Πύργος του Αϊφελ έκλεισε πάλι χθες τις πόρτες του λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τα μέτρα ασφαλείας τα οποία τέθηκαν σε ισχύ. Ιδιοκτήτες εστιατορίων, έπειτα από την πρωτοβουλία του ιστότοπου γευσιγνωσίας Fooding, προσκαλούν το κοινό να αψηφήσει τους τζιχαντιστές που βύθισαν στο πένθος τη Γαλλία και να βγουν έξω, να επανέλθουν στα νυχτερινά κέντρα, στις μπουάτ και στις καφετέριες.
Στόχος της συλλογικής πρόσκλησης είναι η «αντίσταση» στη βαρβαρότητα αλλά επίσης και η οικονομική στήριξη στους ιδιοκτήτες καταστημάτων.
http://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου