Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η Τουρκία σιγοβράζει απόρροια εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων

ΑΓΚΥΡΑ. Καθώς Τουρκία και Ρωσία διεμήνυσαν ότι δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας παραμένουν νευρικοί.
Ολοι διερωτώνται γιατί, ενώ οι μικρές παραβιάσεις του εναέριου χώρου αποτελούν σύνηθες και ανεκτό φαινόμενο, σε αυτή την περίπτωση η Αγκυρα αποφάσισε να ρισκάρει μια σοβαρή σύγκρουση με τη Μόσχα, αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση. Η Τουρκία σιγοβράζει από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε, προ διμήνου, επιδρομές εναντίον Σύρων ανταρτών, ανατρέποντας τα τουρκικά σχέδια για ανατροπή του Aσαντ. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους σε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα της πολιτικής λύσης.
«Αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχουν υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες στη Συρία», εκτιμά ο Τούρκος αναλυτής Σονέρ Τσαγκαπτάι. «Η Αγκυρα ανησύχησε βλέποντας τη Ρωσία να βομβαρδίζει ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονταν από την Τουρκία, θεωρώντας ότι αυτό θα οδηγούσε στη μελλοντική περιθωριοποίησή της», προσθέτει. Yπήρχε ωστόσο κάτι το εντελώς ιδιαίτερο αναφορικά με τους συγκεκριμένους αντάρτες που βομβάρδιζαν οι Ρώσοι στην ορεινή περιοχή Μπαγιρμπουτσάκ, όπου κατερρίφθη το αεροπλάνο τους. Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε εμφαντικά: «Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις στις περιοχές όπου κατοικούν Τουρκμένιοι – έχουμε συγγενείς, έχουμε ομογενείς στο Μπαγιρμπουτσάκ».



Τις μέρες που προηγήθηκαν του επεισοδίου, πολλές τουρκικές εφημερίδες, ιδίως οι φιλοκυβερνητικές, κυκλοφορούσαν με τίτλους που διεκτραγωδούσαν τα δεινά των Τουρκμενίων, μιας εθνότητας συγγενικής με τους Τούρκους της Ανατολίας. Αυτό που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα είναι ότι η Τουρκία και η Συρία βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε διαμάχη με επίκεντρο ακριβώς την περιοχή όπου κατερρίφθη το ρωσικό αεροπλάνο. Πρόκειται για την επαρχία Χατάι, που ανήκει σήμερα στην Τουρκία, ξεκινάει από τις νότιες, μεσογειακές ακτές της και εισχωρεί σε βάθος, στη συριακή επικράτεια. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο, η επαρχία Χατάι ανήκε στη Συρία, που τότε ήταν γαλλικό προτεκτοράτο, βάσει απόφασης της Κοινωνίας των Εθνών, για να περάσει στην Τουρκία το 1939.



Τις επόμενες δεκαετίες, η Συρία διατύπωσε διεκδικήσεις για τη Χατάι και η Ρωσία εξέφρασε, κατά καιρούς, τη συμπάθειά της σε αυτές τις διεκδικήσεις. Αυτή η προϊστορία κατέστησε τη ρωσική αεροπορική δράση στη συγκεκριμένη περιοχή ακόμη περισσότερο ευαίσθητο ζήτημα για την Aγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, οι Τουρκμένιοι είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης, καθώς πρέπει να αναμένεται η κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων στην περιοχή, ύστερα από την κατάρριψη.



KEITH BRADSHER / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου