Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Βίντεο ντοκουμέντο: Τους σώζουμε τους πρόσφυγες ή όχι;

Νέο σοκαριστικό βίντεο, το οποίο δημοσίευσε το Τουρκικό πρακτορείο, Dogan, δείχνει άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού, να προσπαθούν να τρυπήσουν φουσκωτή λέμβο προσφύγων με ένα κοντάρι.
Στο τουρκικό κείμενο αναφέρεται πως πρόκειται για ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Πρακτορείο Dogan και κάνει λόγο για μία λέμβο με 58 πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πρόσφυγες στο τέλος διασώθηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή, λίγο πριν η λέμβος βουλιάξει τελείως ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι τους μετέφέρε σώους και αβλαβείς.

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 12 Νοεμβρίου, στις 04:00 ενώ για το συγκεκριμένο η τουρκική ακτοφυλακή συνέταξε και σχετική έκθεση.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο κείμενο σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, ο Διοικητής του Τουρκικού Λιμενικού επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογό του και τον κάλεσε να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες.

Παρόλο που το βίντεο φαίνεται να εχει μοντάζ και άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περιέχει το πλήρες βίντεο, οι πρόσφυγες φαίνεται οτι δεν δείχνουν συνεργάσιμοι με το Λιμενικό ώστε να τους βοηθήσουν και να σωθούν. Αντίθετα, οι ίδιοι προσπαθούν να ξεφύγουν.

Μιλήσαμε με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, το οποίο διαψεύδει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν υφίσταται. Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι είναι 15 διαφορετικές φάσεις μαζί. Θεωρούν ότι στο βίντεο το Λιμενικό προσπαθούσε να ανεβάσει τους πρόσφυγες. Ακόμη, σημειώνουν ότι μέσα στο βίντεο ακούγεται η φράση: «Σταματήστε τη μηχανή».

Ανάλογο βίντεο είχε κυκλοφορήσει στις 14 Αυγούστου από τη Liberation και την Χουεριέτ το οποίο ωστόσο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, ισχυρίζεται ότι για συγκεκριμένο βίντεο είχε βγει ανακοίνωση από το υπουργείο.

http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου