Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ιπτάμενα κυβερνητικά «ανοίγματα» προς Ισραήλ, ενώ η Παλαιστίνη φλέγεται


Του Αργύρη Μέζαπου
Μπορεί εδώ και μήνες να έχει πάρει φωτιά η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Ραμάλα και γενικότερα η Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, αλλά στην κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στο υπουργείο Αμυνας, δεν τους καίγεται καρφί. Από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά, οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων, συνήθως με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, διαδέχονται η μια την άλλη. Ασκήσεις που συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και μετά τις τελευταίες εκλογές. 
Μόλις προ ημερών, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη άσκηση στο Ισραήλ με τη συμμετοχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, από τις 14 έως και τις 30 Οκτωβρίου, η άσκηση «Blue Flag», στην Αεροπορική Βάση Ovda στο Ισραήλ. Η ελληνική ΠΑ συμμετείχε με πέντε F-16 Block 52+. Στην άσκηση με στόχο την εκτέλεση Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, πήραν μέρος επίσης οι ΗΠΑ και η Πολωνία

tn_9 DSCF5635
Όλα αυτά τη στιγμή που κυρίως στη Δυτική Οχθη, αλλά και τη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι μετρούν δεκάδες νεκρούς από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι, εν μέσω αυτής της ατμόσφαιρας που παραπέμπει σε απαρχές μιας νέας «Ιντιφάντα», προς το τέλος Νοεμβρίου προγραμματίζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ.Α.Τσίπρα, στο Ισραήλ. Στη συνέχεια σχεδιάζεται τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.Οσον αφορά το υπουργείο Αμυνας, όπως πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έτσι και μετά συνεχίζονται αμείωτες οι επαφές και οι στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ. Μάλιστα, ο κ. Πάνος Καμμένος φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη «αδυναμία» προς το Ισραήλ, πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι οι προκάτοχοί του των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, και προς τις ΗΠΑ, ως γνωστόν, τρέφει παρόμοια «αισθήματα», αλλά ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας του έκλεισε προ μηνών κατάμουτρα την πόρτα, και δεν δέχτηκε να τον δει, παρ’ ότι ο ίδιος τον είχε προσκαλέσει για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Ωστόσο, ο ίδιος έκανε την καρδιά του πέτρα (!), και όχι μόνο δεν ματαίωσε την επίσκεψή του, αλλά μετέβη στις ΗΠΑ για να συναντήσει ένα δευτεροκλασάτο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας (και να υποβάλλει τα ταπεινά σέβη του;)
Να σημειωθεί, επίσης, πως προεκλογικά, ένα από τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όπως άλλωστε μονομερώς έχουν πράξει Κοινοβούλια και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες, αφού, από τον Ιανουάριο και μετά ούτε λέξη έχει ακουστεί γι’ αυτό από την κυβέρνηση, και ειδικότερα από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το τελευταίο, μάλιστα, ούτε μια χλιαρή ανακοίνωση καταδίκης για τους Παλαιστίνιους – θύματα του ισραηλινού στρατού δεν έχει εκδώσει.
ΠΗΓΗ:ΗΙΤ &RUN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου