Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Το ρωσικό μαχητικό χτυπήθηκε σε συριακό χώρο Άδειασμα

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά F16 έγινε στον εναέριο χώρο της Συρίας και όχι της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος η κατάρριψη έγινε μετά από «σύντομη παραβίαση» του εναέριο χώρου της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η εκτίμηση των ΗΠΑ για παραβίαση του ρωσικού μαχητικού εντός του συριακού εναέριου χώρου βασίζεται σε ανίχνευση της θερμικής υπογραφής του μαχητικού.
Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το επεισόδιο που σημειώθηκε στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και προκάλεσε τηνοργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και προειδοποίησε με «σοβαρές συνέπειες» την Άγκυρα, την οποία και κατήγγειλε πως είναι «συνεργός των τζιχαντιστών» και «τους βοηθάει οικονομικά αγοράζοντας πετρέλαια».
Όπως ανακοινώθηκε από την Άγκυρα οι Μπαράκ Ομπάμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και για την προσπάθεια να αποφευχθούν στο μέλλον νέα παρόμοια περιστατικά» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, ο Μπαράκ Ομπάμα «υπογράμμισε το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ». Σημειώνεται πως ανάλογη θέση είχε εκφράσει και δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ. 
Ωστόσο, η διαρροή από τον Αμερικανό αξιωματούχο για κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στο συριακό εναέριο χώρο και για «σύντομη παραβίαση» του τουρκικού εναέριου χώρου, δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η παραβίαση διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Ακόμη στην ανακοίνωση της Άγκυρας για την τηλεφωνική του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προν την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου