Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ειδομένη μετά τον περιορισμό στη διέλευση

Στενεύουν οι δίοδοι για τους πρόσφυγες: Σε φαινόμενο ντόμινο, περιορίζουν σταδιακά τη διέλευση προσφύγων η Σερβία, η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ, που επιτρέπουν σε Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς (αποτελούν και την πλειοψηφία) να περάσουν, αλλά αποκλείουν π.χ. τους Ιρανούς. Πιθανά θα ακολουθήσει η Κροατία. Οριακή η κατάσταση στην Ειδομένη, χιλιάδες διανυκτέρευσαν μέσα στο κρύ. Η ΠΓΔΜ προετοιμάζει ανέγερση φράχτη. Για άμεση λειτουργία των hotspot πιέζει η Μέρκελ.
Πρόσφυγες κοντά στην Ειδομένη ζητούν: «Αφήστε μας να περάσουμε», Παρασκευή 20/11 – φωτ. από @HelenZahos

Η κατάσταση στην Ειδομένη – και εδώ
«Στον καταυλισμό της Ειδομένης αυτή τη στιγμή δεν πέφτει ‘καρφίτσα’ αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία.
Όπως είπε ο ίδιος, τα ξημερώματα μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια.
Τον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες.
Επικίνδυνη και χωρίς καμιά βάση η κατηγοριοποίηση των προσφύγων και η παρεμπόδιση της διέλευσής τους
Κοινή Δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας, του Δ.Ο.Μ. και της UNICEF για τα νέα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα στα Βαλκάνια
(πρόσφυγες στην Ειδομένη – φωτ. σήμερα από https://twitter.com/saulocorona)
Τις τελευταίες δύο μέρες βλέπουμε τις κυβερνήσεις να θεσμοθετούν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα κατά της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα μέσω των Δυτικών Βαλκανίων προς τον βορρά. Μεταξύ άλλων, γίνεται κατηγοριοποίηση των ανθρώπων βάσει της εθνικότητάς τους, κάτι που δεν έχει βάση από κάθε άποψη – ανθρωπιστική, νομική, αλλά και όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα παιδιά και για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Τα μέτρα αυτά των κρατών δημιουργούν εντάσεις στα συνοριακά περάσματα και αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφήνοντας απολύτως στο κενό κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αποκλειστεί σε διάφορα συνοριακά σημεία. (η συνέχεια της ανακοίνωσης)
  Εθελοντές της Χίου βραβεύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Τους εθελοντές της Χίου, οι οποίοι συνδράμουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στο νησί, θα βραβεύσει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ως ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς τους. (αναλυτικά)
  Γαλλία: Μέσα στο 2015 πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση των κανόνων Σένγκεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει “έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν” ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση. Περισσότερα εδώ
  Λιμενικό: «Αστειότητες» και «ανάξια διάψευσης» τα τουρκικά δημοσιεύματα περί βύθισης βάρκας με πρόσφυγες (βίντεο)
«Αστειότητες» και «ανάξιο διάψευσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» και το βίντεο που, κατά την τουρκική πλευρά, απεικονίζει έλληνα λιμενικό να επιχειρεί να τρυπήσει λέμβο που μεταφέρει πρόσφυγες με τον γάντζο κόρακος.
http://www.nostimonimar.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου