Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά!»

Από το μαθητικό συλλαλητήριο | PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Συντάκτης: efsyn.gr
Χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και φοιτητές, συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας χρηματοδότηση για την Παιδεία, κάλυψη των κενών στα σχολεία από καθηγητές, βιβλία και υποδομές.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Προππύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έφτασαν οι διαμαρτυρόμενοι από διάφορα σημεία της Αθήνας και από προσυγκεντρώσεις όπως στην πλατεία Ομονοίας και αλλού.
Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Κύριο σύνθημα του μαθητικού συλλαλητηρίου ήταν «η νέα γενιά έχει ιδανικά! Ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά!».
Ακούστηκαν επίσης τα: «Τσίπρα και φίλοι ακούστε το καλά. Οι μαθητές στο δρόμο ακόμη μια φορά», «Πότε θα περάσουν τα μέτρα; Ποτέ! Ποτέ!» και «Όλοι οι μαθητές στους δρόμους!»

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, όταν ομάδα περίπου 20 νεαρών πέταξε πέτρες προς την πλευρά των τροχονόμων που βρίσκονται στην είσοδο του γκαράζ της Βουλής. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει περιστατικό μικρής έντασης ανάμεσα στους νεαρούς και δύναμης των ΜΑΤ που φυλάσσει το Κοινοβούλιο.

Το κύριο σώμα των διαδηλωτών διαχωρίστηκε άμεσα από την ομάδα των νεαρών και μαθητές σχημάτισαν αλυσίδα και αποδοκιμάζουν τις συμπλοκές που σημειώνονται.

Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους έχει αποκατασταθεί, αφού ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο.





























Η κινητοποίηση οργανώθηκε μέσω διαδικτύου από μαθητές, ενώ είχε γίνει κάλεσμα και στους γονείς και τους καθηγητές.

Η ΟΛΜΕ, για να διευκολύνει τα παιδιά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας, 11 με 2 το μεσημέρι.

Ανάλογες κινητοποιήσεις μαθητών έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη και το Ναύπλιο.
Μαθητικές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Από εννέα σχολεία των Χανίων «άνοιξε» σήμερα η αυλαία των καταλήψεων σχολικών μονάδων στα Χανιά, ενώ παράλληλα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο μαθητών στην πλατεία δημοτικής αγοράς και πορεία των συμμετεχόντων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την ενίσχυση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας. Όταν η πορεία έφτασε έξω από το δημαρχείο της πόλης προχώρησαν σε ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία.

Την απόφαση για κινητοποιήσεις πήρε το συντονιστικό όργανο των μαθητών ενώ στα αιτήματα των μαθητών εξέφρασε τη συμπαράστασή της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Ένωση Γονέων Χανίων.

Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν αλλαγές στο σύστημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εξέτασης μαθητών κυρίως στο λύκειο, τη χορήγηση δωρεάν ξενόγλωσσων βιβλίων καθώς και την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών που υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου