Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ ΓΙΑ DNA: ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΘΩΟΥΣ ΜΕ ΑΚΥΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!


Σχόλιο της Αντωνίας Λεγάκη, μάχιμης δικηγόρου, μελος της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ 
Για πολύν καιρό διαφημίζεται ως το απόλυτο στοιχείο, όχι μόνο αθωότητας αλλά και ενοχής! Καταδικάζονται άνθρωποι σε δεκάδες χρόνια κάθειρξη, με μοναδικό στοιχείο την ανεύρεση DNA τους σε έναν τόπο. (όταν βέβαια πρόκειται για τεστ πατρότητας, όλοι ξέρουν ότι μόνο η αρνητική απάντηση είναι βέβαιη). Κι όλα αυτά επειδή, το τελελευταίο εργαστήριο κρατικής υπηρεσίας, παραγγέλνει μηχανήματα αξίας από 100.000 ευρώ και άνω (πολύ άνω). Οι σοβαροί γενετιστές δημοσιεύουν άρθρα μαχόμενοι για τον αποκλεισμό του DNA ως στοιχείου ενοχής και την αποδοχή του μόνο ως στοιχείου αθωότητας.

Αμερικάνικη έρευνα αποκαλύπτει την εγκληματική ανεπάρκεια της ταυτοποίησης υπόπτων με DNA.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε εγκληματολογικό εργαστήριο της Ουάσινγκτον (Strand Diagnostics), το οποίο συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές, και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις ο «μύθος» που θα έπειθε όλους τους δικαστές και ενόρκους για την ενοχή ενός κατηγορούμενου καταρρίπτεται: το DNA του υπόπτου πάνω στο όπλο του εγκλήματος δεν αποδεικνύει την ενοχή του, όπως θα πίστευαν οι περισσότεροι.

Αφορμή για την έρευνα ήταν το γεγονός ότι οι ερευνητές της Strand Diagnostics βρήκαν στους χώρους του εργαστηρίου το DNA ανθρώπων που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ το χώρο – συγκεκριμένα βρέθηκε DNA από τα παιδιά των ερευνητών!

Το Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις που ασχολήθηκε ερευνητικά, αμέσως μετά με το θέμα δίνει την απάντηση: το DNA ενός ανθρώπου μπορεί να μεταφέρεται πάνω σε αντικείμενα και από άλλους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. Δηλαδή για παράδειγμα εάν πας τα ρούχα σου στο καθαριστήριο, η υπάλληλος μπορεί να «μεταφέρει» μετά το DNA σου από κει μέχρι και στο σπίτι της, και να το «δώσει» σε άλλους ανθρώπους, ή να το «αφήσει» πάνω σε αντικείμενα, που εσύ δεν ήρθες ποτέ σε επαφή. Και με βάση αυτό στο στοιχείο, σε μία ενδεχόμενη ταυτοποίηση DNA θα μπορούσες να καταδικαστείς.

Η απόδειξη στην έρευνα ήρθε όταν οι ερευνητές ζήτησαν από ζευγάρια εθελοντών να δώσουν τα χέρια σαν να κάνουν χειραψία για 2 λεπτά. Μετά ζήτησαν να πιάσουν ο καθένας από ένα μαχαίρι. Στο 85% των περιπτώσεων, το DNA εκείνου που δεν είχε πιάσει το μαχαίρι βρέθηκε πάνω στο μαχαίρι σε ικανές ποσότητες για γενετική ταυτοποίηση.

Το πιο εντυπωσιακό (και τρομακτικό παράλληλα σε αυτή την ανεπαρκή όπως φαίνεται μέθοδος ταυτοποίησης) ήταν ότι στη 1 στις 5 περιπτώσεις βρήκαν μόνο το DNA εκείνου που ΔΕΝ είχε πιάσει το μαχαίρι και ΟΧΙ εκείνου που το είχε πιάσει! 

Μέχρι σήμερα, αναφέρουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος για δευτερογενή «μόλυνση» με ξένο DNA ήταν μόνο θεωρητικός και όχι αποδεδειγμένος. Και τονίζουν ότι δικαστές και ένορκοι πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτό το φαινόμενο.

Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα, παρά λίγο να καταδικαστεί το 2013 ένας αθώος για φόνο, όταν βρέθηκε το DNA του πάνω στο θύμα ώσπου να διαπιστωθεί ότι οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου που παρέλαβαν το θύμα μετέφεραν πάνω στο σώμα του το DNA του αθώου άντρα, με τον οποίο είχαν έρθει νωρίτερα σε επαφή.

Το πρόβλημα, λένε οι ερευνητές, πιθανότατα αυξάνεται τελευταία λόγω ανάπτυξης τεχνικών, μέσω των οποίων η ταυτοποίηση ενός ανθρώπου μπορεί να γίνεται από λίγα μόλις κύτταρα, τα οποία μεταφέρονται εύκολα.


Η μελέτη είναι δημοσιευμένη στο «Journal of Forensic Sciences».
http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου