Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

NATO:"Οδεύουμε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα''

ImageΟδεύουμε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα; Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία έφερε στην επιφάνεια αυτό το σενάριο, μαζί με την αυξανόμενη εμφάνιση των πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων του Ρωσικού ΠΝ, γύρω από τη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας (28 μίλια από τουρκικά σύνορα). 


Αυτή η σημαντική εξέλιξη σε γεωστρατηγικό επίπεδο λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που
το ΝΑΤΟ διεξάγει την μεγαλύτερη διασυμμαχική άσκηση (Trident Juncture 2015) την τελευταία δεκαετία, με τη συμμετοχή 36.000 στρατιωτών, περισσότερων από 140 αεροσκάφη και 60 πλοία από 30 χώρες. Εκτός από τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν και άλλες χώρες όπως η Αυστραλία,η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία, η ΠΓΔΜ, η Σουηδία και η Ουκρανία. 
Η άσκηση Trident Juncture 2015 ξεκίνησε την 19 Οκτωβρίου στην Αεροπορική Βάση στο Τράπανι (Σικελία) και θα συνεχιστεί στο έδαφος και άλλων χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. 
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη μεγάλη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Alexander Vershbow και συνέχισε λέγοντας ότι «Η αυξανόμενη συγκέντρωση των δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ, τον Εύξεινο Πόντο και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο θέτει ορισμένες πρόσθετες προκλήσεις». 
Άλλος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «Δεν πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει μια στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αλλά ναι, έχουμε τις συνεχιζόμενες 
δραστηριότητες σε άλλα επίπεδα, όπως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου: Διαχείριση των πληροφοριών, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η στρατιωτική κατασκοπεία» είπε. «Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές τώρα», συνέχισε λέγοντας ο αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει μια υπαρξιακή απειλή στην Ευρώπη, και τώρα είναι ένα πιο ευρύ περιφερειακό ζήτημα από μια πάλη ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις. Αυτή η ανησυχία έχει αυξηθεί με τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και την απειλή στην Τουρκία»." 
Η Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας σε αυτό το νέο σενάριο εμπλοκής ΝΑΤΟ-Ρωσίας. 

ΠΗΓΗ: onalert 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου