Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Οικογένεια προσφύγων έκανε σπίτι - πατρίδα το terminal του αεροδρομίου «The Terminal»

Ο Χασάν Αμπντό Αχμέντ Μοχάμεντ, η σύζυγος, και τα τέσσερα παιδιά τους -(ηλικίας από 3 έως 13 ετών) είναι μια οικογένεια Κούρδων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Βόρειο Ιράκ υπό την απειλή των τζιχαντιστών.
Τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας εδώ και 50 ημέρες, ενώ ο δικηγόρος τους προσπαθεί -μέχρι στιγμή, ανεπιτυχώς- να ξετυλίξει το κουβάρι της γραφειοκρατίας.

Αιτήθηκαν ασύλου, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε. Επιπλέον, θεώρησε τις βίζες τους πλαστές.
Η επιστροφή στη εμπόλεμη Συρία δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό τους. Πίσω υπάρχει μόνο θάνατος. 
Η ιστορία τους κάνει τον γύρο του κόσμου. 
Το «σπίτι» τους
Το «σπίτι» τους εδώ και 50 ημέρες είναι μια γωνιά στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου με θέα την άσφαλτο.
Τα στρώματα αέρα (όπου κοιμούνται) είναι απλωμένα στο πάτωμα.
Οι βαλίτσες περιμένουν στην άκρη.
Δεν μπορούν να μαγειρέψουν, τα γεύματα τους ανέλαβε η UNICEF. Χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του αεροδρομίου.
Το «σπίτι» τους  δεν έχει τοίχους ή πόρτες για να κρατήσει έξω τους περαστικούς.
Η οικογένεια κάποια στιγμή τέντωσε ένα καλώδιο για να σηματοδοτήσει τον χώρο της και τοποθέτησε μία χειρόγραφη ταμπελίτσα με τα λόγια «Παρακαλώ μην αγγίζετε τα πράγματα μας, ζούμε εδώ». 
Ο μεγάλος γιος της οικογένειας μιλά καλά αγγλικά και εκτελεί χρέη διερμηνέα. 
Η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο όταν -μετά από 44 ημέρες- ο ΟΗΕ και μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση έπεισε τις ρωσικές αρχές να αφήσει την οικογένεια περνάει τουλάχιστον, τις νύχτες σε ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο.
Τα δωμάτια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, είπε ο Χασάν μιλώντας στο CNN και «μας έχουν βάλει σε δωμάτιο καπνιζόντων», αλλά σε σχέση με το πάτωμα του αεροδρομίου, τη φασαρία από τα μεγάφωνα που μεταδίδουν κάθε ανακοίνωση στη διαπασών και τα βλέμματα των ταξιδιωτών, είναι καλύτερα.
Δεν έχουμε δει τον ήλιο εδώ και 49 ημέρες, λέει ο Χασάν.
Οι συνθήκες ήταν τόσο κακές, ώστε η γυναίκα του αρρώστησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε νοσηλευόμενη επί δύο εβδομάδες.
Όταν βγήκε από το νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά αδύναμη, αλλά τουλάχιστον είδε τα παιδιά της.
Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στα παιδιά να επισκεφθούν τη μητέρα τους.
Η οικογένεια έχει συγγενείς στη Ρωσία
Η ιστορία παραπέμπει στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Terminal» (2004), με κεντρικό πρόσωπο έναν άνδρα από την Ανατολική Ευρώπη ο οποίος είχε «κολλήσει» στο Διεθνές Αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, επειδή μια επανάσταση στην πατρίδα του, κατέστησε το διαβατήριό του άκυρο.
Σε παρόμοια κατάσταση, αλλά στην πραγματική ζωή, είχε βρεθεί ο Edward Snowden, ο οποίος διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πέρασε περισσότερο από ένα μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας αναμένοντας τη χορήγηση ασύλου.
Ο Χασάν και η οικογένειά του διάλεξαν τη Ρωσία, επειδή εκεί ζουν η αδελφή της συζύγου του και ο ξάδελφός του.
Φεύγοντας από τη Συρία, πήγαν στο Ιμπρίλ, μια κουρδική πόλη στο βόρειο Ιράκ, πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Μόσχα.
«Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, μας είπαν να περιμένουμε για έναν έλεγχο ασφαλείας», είπε ο Χασάν. «Μετά από λίγες ημέρες, μας είπαν ότι οι βίζες μας ήταν πλαστές».
Η Ρωσία ήθελε να απελάσει την οικογένεια πίσω στη Συρία. Αλλά «πίσω υπάρχει ο θάνατος».
Ζήτησαν άδεια να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη ή στην Ιμπρίλ, όμως, οι Ρώσοι αρνήθηκαν.
Ο Χασάν θεωρεί ότι οι στενές σχέσεις της Ρωσίας με τη συριακή κυβέρνηση εμποδίζει την είσοδο του στη Ρωσία.
«Η Ρωσία έχει πολύ ισχυρή σχέση με το συριακό καθεστώς  και δεν θέλει να ενθαρρύνει Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα», είπε.
Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση ο έλεγχος στα διαβατήριά δείχνει ότι είναι αυθεντικά.
Ρωσικές αρχές ερευνούν κι αυτές με τη σειρά τους τώρα τα διαβατήρια και σύμφωνα με τον δικηγόρο, θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση.
Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η χώρα έχει υποδεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία και 8.000 από τη Συρία τον  Σεπτέμβριο.
ΠΗΓΗ:TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου