Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΧΩΡΩΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ-Φ. Ολάντ: «Πράξη πολέμου» οι επιθέσεις – Τριήμερο πένθος στη Γαλλία (vid)

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους 128 άνθρωποι και 250 τραυματίσθηκαν, ήταν «μια πράξη πολέμου» που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι με επίσημη δήλωσή της.
Ο Ολάντ δήλωσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικους συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει», δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλούς άλλους ηγέτες οι οποίοι εξέφρασαν άπαντες την υποστήριξη τους μετά τις φονικές επιθέσεις του Παρισιού, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή, η οποία διευκρίνισε πως ο Ολάντ συνεχίζει σήμερα τις συνομιλίες του με άλλους ηγέτες.

Στην Άγκυρα, από πηγές της τουρκικής προεδρίας έγινε γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι θα στείλει τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έκρινε «περισσότερο απαραίτητο από ποτέ» να υπάρξει ένας «συντονισμός του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν στο Παρίσι και τα προάστιά του έως την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας που εκδόθηκε σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό, στον οποίον εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και την ολόπλευρη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον φίλο Γαλλικό λαό –ειδικώς δε προς τους οικείους των τραγικών θυμάτων – για το στυγερό τρομοκρατικό έγκλημα των ισλαμιστών στο Παρίσι.

Συλλυπητήρια επιστολή στον Γάλλο Πρόεδρο απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τη συμπαράστασή του στο φίλο Γαλλικό λαό και τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι αλληλέγγυα στον κοινό αγώνα κατά της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας για να προστατευτούν οι δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

www.ert.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου