Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ξεπέρασαν τους 100 οι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά, από την έναρξη της εξέγερσης – οι αιματηρότεροι μήνες στη Δυτική Όχθη από τη σφαγή της Τζενίν το 2002

Ακόμα και σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς απολογισμούς, οι Παλαιστίνιοι που έχουν πέσει νεκροί από την έναρξη της τωρινής εξέγερσης, έχουν ξεπεράσει τους εκατό. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), οι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά, από τις 3 Οκτωβρίου έως και την 1ηΔεκεμβρίου, είναι 100. Πλήρης λίστα με τα ονόματα, τις ηλικίες, τις ημερομηνίες και περιγραφή του κάθε περιστατικού, παρατίθεται στα αγγλικά στον ιστότοπο του PCHR.
Στα θύματα δεν συμπεριλαμβάνεται ο πρόσφυγας από την Ερυθραία, Χάφτομ Ζαρχούμ, ο οποίος λυντσαρίστηκε από πλήθος Ισραηλινών που νόμιζαν πως ήταν δράστης της επίθεσης στο σταθμό λεωφορείων της Μπεερσίμπα. (Σημ. σύμφωνα με δημοσίευμα στον ισραηλινό τύπο (JPost) η νεκροψία έδειξε ότι σκοτώθηκε από πυρά, προφανώς των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας).
Σύμφωνα με αυτόν τον απολογισμό του PCHR, τουλάχιστον 25 από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν, ήταν ανήλικοι, δηλαδή κάτω των 18 ετών. 
Επίσης, από την εξέταση των στοιχείων, και ανεξαρτήτως από το σημείο όπου σκοτώθηκαν, 82 από τους νεκρούς Παλαιστίνιους φαίνεται να ήταν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), και 18 από τη Λωρίδα της Γάζας.
 Επίσης, εξετάζοντας τα στοιχεία, φαίνεται πως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, τον μεν Οκτώβριο, πάνω από 40 Παλαιστίνιοι και τον δε Νοέμβριο τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι.
 Σε σύγκριση με τα στατιστικά για τη Δυτική Όχθη, που δίνει το B’Tselem, (εδώ για την περίοδο μετά την επιχείρηση Χυτό Μολύβι, εδώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Χυτό Μολύβι, και εδώ πριν την επιχείρηση αυτή και από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα),οι μήνες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2015 φαίνονται να είναι οι αιματηρότεροι μήνες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από τον Απρίλιο του 2002, όταν είχε συμβεί η σφαγή της Τζενίν. (Ο Οκτώβριος του 2015 είναι ο αιματηρότερος μήνας στη Δυτική Όχθη μετά τον Απρίλιο του 2002, και το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2015, το αιματηρότερο δίμηνο στη Δυτική Όχθη, μετά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου του 2002).
 Σημείωση: Στους απολογισμούς που δίνει το IMEMC, (βλ. π.χ. εδώ, όπου υπάρχει και ένας λάθος στην αρίθμηση, δύο φορές ο αριθμός 76) επικαλούμενο και στοιχεία του παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, o αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος καθώς περιλαμβάνονται και Παλαιστίνιοι που φέρεται να πέθαναν με ευθύνη των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, αλλά όχι απαραίτητα από ισραηλινά πυρά, όπως και Παλαιστίνιος με ισραηλινή υπηκοότητα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται:
  1. ένας Παλαιστίνιος αγρότης, ο 46χρονος Ριάντ Νταρ Γιούσεφ, που φέρεται να κατέληξε μετά από ξυλοδαρμό από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, (IMEMC)
  2. ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος, o 30χρονος Φάντι Αλ Ντάρμπι, που πέθανε σε ισραηλινό στρατόπεδο συγκέντρωσης, (IMEMC)
  3. ο Παλαιστίνιος βεδουίνος με ισραηλινή υπηκοότητα, Μοχάναντ Αλ Οκάμπι, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ως δράστης της επίθεσης στον σταθμό λεωφορείων της Μπεερσίμπα,
  4. μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια, η 65χρονη Χόντα Μοχάμεντ Νταργουίς, που κατέληξε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής καθυστέρησαν το ασθενοφόρο που τη μετέφερε, (ΙΜΕΜC)
  5. o 54χρονος Παλαιστίνιος ακτιβιστής Χάσεμ Αλ Άζα, καρδιοπαθής, που φέρεται να πέθανε από εισπνοή δακρυγόνων στη Χεβρώνα, (Maan)
  6. ένας 52χρονος Παλαιστίνιος, ο Ναντίμ Εσκεϊράτ, που κατέληξε, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, καθυστέρησαν το ασθενοφόρο που τον μετέφερε, (IMEMC)
  7. ένα βρέφος οκτώ μηνών, ο Ραμαντάν Μοχάμαντ Φαϊσάλ Θαουάμπτα, που πέθανε από εισπνοή δακρυγόνων, (ΙΜΕΜC)
  8. και ο 23χρονος Σαμίρ Ιμπραχίμ Σκάφι, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια φερόμενης επίθεσης με αυτοκίνητο, στο Χαλχούλ, νότια της Χεβρώνας. (IMEMC)

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων συνεχώς μεγαλώνει

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά, συνεχώς μεγαλώνει.
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο Μάζιν Χασάν Ουρέιμπα, αξιωματικός της Παλαιστινιακής Αρχής, και πατέρας 4 παιδιών από το Αμπού Ντις, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου (τσεκπόιντ) Χίμζα, βόρεια της Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά από επίθεση με πυροβολισμούς κατά την οποία τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης των δυνάμεων κατοχής και άλλος ένας Ισραηλινός. (Maan)
Επίσης την Πέμπτη, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ισχυρίζονται ότι προσπάθησε να επιτεθεί σε Ισραηλινό αστυνομικό με μαχαίρι. Αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι ο αστυνομικός είχε τραυματιστεί από την επίθεση, αλλά μετά αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε από φίλια πυρά. (Maan)

Επίσης, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν στο Αλ Χαλίλ (Χεβρώνα) από ισραηλινά πυρά. Πρόκειται για τους Τάχερ Φαϊσάλ Φανούν, 19 ετών, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας, και τον ανήλικο ξάδερφό του Φαϊσάλ Αμπντ Αλ Μίνεμ Φανούμ, 15 ετών.
Taher Fannoun, 19
.
Faysal Fannoun,15.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ισχυρίζονται ότι ενώ τους είχαν ψάξει σε τσεκπόιντ, στη συνέχεια επέστρεψαν και μαχαίρωσαν Ισραηλινό στρατιώτη. (Maan) Ο Ίσα Άμρο, από τη «Νεολαία ενάντια στους εποικισμούς», λέει ότι η ισραηλινή εκδοχή μοιάζει αντιφατική – επισημαίνοντας ότι ο στρατός λέει ότι οι δύο έφηβοι ψάχτηκαν και δεν είχαν τίποτα πάνω τους, αλλά μετά ισχυρίζεται ότι οι δύο έφηβοι κάπως απέκτησαν μαχαίρια – παρόλο που δεν έφυγαν από το οπτικό πεδίο των στρατιωτών αφότου τους είχαν ψάξει. (ΙΜΕMC)
Μετά από αυτά τα τελευταία περιστατικά, ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τον απολογισμό του PCHR πρέπει να έχει φτάσει τους 104, ενώ το πρακτορείο Μαάν δίνει 109. Το IMEMC, επικαλούμενο το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, δίνει 112 (βλ. τα 8 περιστατικά παραπάνω). Σύμφωνα πάντα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 4.800 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από πραγματικά πυρά, από τις αρχές Οκτώβρη.
https://intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου