Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το κράτος τους ξυπνά εφιάλτες! Ζητούνται αποδείξεις από Κύπριες που βιάστηκαν στην εισβολή του 1974

Ακούγεται ως μάλλον αδιανόητο αλλά 41 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το επίσημο κράτος φέρεται να ζητά αποδείξεις από τις βιασθείσες Κύπριες από τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής, συστήνοντας προς αυτό τον λόγο και τα αντίστοιχα ιατροσυμβούλια. Η καταγγελία προέρχεται από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη της βουλευτού έγινε κατά την διάρκεια ομιλίας της από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής για τον προυπολογισμό του 2016.
Η κα Κουκουμά ανέφερε σχετικά με το εν λόγω ζήτημα ότι, “ελάχιστα έχει δει το φως της δημοσιότητας και ίσως ορισμένοι να το θεωρήσουν εκτός τόπου και χρόνου”.
"Υπάρχει μια πτυχή της κυπριακής τραγωδίας - ίσως από τις πιο οδυνηρές και δύσκολες που εδώ και 41 χρόνια έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα, που αφέθηκε στο περιθώριο χωρίς ποτέ να ασχοληθεί κάποιος μαζί της - είναι το ζήτημα της στήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί το έγκλημα του βιασμού από άνδρες του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή του 1974", ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΑΚΕΛ. 
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ως ΑΚΕΛ, το θέμα έχει ανακινηθεί όταν ορισμένες γυναίκες θύματα βιασμών του 1974 επικοινώνησαν με όργανα του κόμματος. “Συγκλονιστικές, απερίγραπτες μαρτυρίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ σε εκδηλώσεις, ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ. Ένας εφιάλτης που δεν τέλειωσε ποτέ. Ενας εφιάλτης τον οποίο πέρασαν και περνούν μόνες τους. Πριν μερικούς μήνες συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ασχοληθεί με διακριτικότητα με τις περιπτώσεις αυτών των γυναικών και να τις στηρίξει”.

Με μεγάλη μας όμως έκπληξη, ανέφερε, πληροφορηθήκαμε ότι πριν λίγες μέρες κάποιες από αυτές κλήθηκαν σε ιατροσυμβούλια ή πήραν επιστολή για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για να πιστοποιηθεί ιατρικά ο προ 41 χρόνων βιασμός τους! 

Πραγματικά, σημείωσε,αδυνατώ να συλλάβω το σκεπτικό των κρατικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω και από το βήμα της Βουλής, τόνισε, είναι ότι έχουμε χρέος προς αυτές τις γυναίκες –έστω και τώρα- να επουλώσουμε όσο γίνεται τις πληγές τους.http://www.newsit.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου