Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Οι μετανάστες είναι αδέρφια ταξικά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά

712da24d-df66-40c4-bdc9-6c2af4e3d104Μαζική ήταν η συγκέντρωση-πορεία ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Ελληνικό, το Σάββατο 26/12, η οποία καλέστηκε από τη συνέλευση αλληλεγγύης κρατουμένων στο Ελληνικό. Πάνω από 100 άτομα, από τη γειτονιά αλλά και από την ευρύτερη περιοχή έδωσαν παλμό σε μια ιδιαίτερα πετυχημένη διαδήλωση. Αίτημα, η άμεση απελευθέρωση όλων των μεταναστών που είναι έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης και συγκεκριμένα, της Sanaa Taleb. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Σουρμένων και κατέληξε στο κέντρο κράτησης Ελληνικού. Εκεί, μια ομάδα μπήκε στο κέντρο και μίλησε με τις κρατούμενες και στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομη συνέλευση ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το κάλεσμα για την πορεία, «η Sanaa Taleb είναι από τις μετανάστριες έγκλειστες στο κέντρο κράτησης γυναικών Ελληνικού. Βρίσκεται φυλακισμένη για πάνω από οχτώ μήνες, απλά επειδή δεν είχε χαρτιά. Αποφάσισε να αντισταθεί στην επέκταση της κράτησης της και στις 31/10 προχώρησε σε αποχή συσσιτίου. Εκδικητικά, προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τον αγώνα της, απείλησαν την ίδια και τρομοκράτησαν τις υπόλοιπες φυλακισμένες, ενώ 4 μέρες αργότερα, αφού της ανακοίνωσαν ότι απελευθερώνεται, την οδήγησαν στην Πέτρου Ράλλη και αποπειράθηκαν να την απελάσουν χρησιμοποιώντας βία. Λόγω της άρνησης της να αποδεχτεί την απέλασή της, κατηγορείται πια για απείθεια και φθορά ξένης περιουσίας. Είναι η πρώτη φορά που μετανάστρια κατηγορείται για απείθεια, επειδή δε συναίνεσε στην απέλασή της. Οι αιτήσεις αποφυλάκισής της, παρά τις βεβαιώσεις των γιατρών ότι πρέπει να βγει από τη φυλακή άμεσα, είτε απορρίπτονται είτε καθυστερεί υπερβολικά η εκδίκασή τους. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει τον αγώνα της, αποφασισμένη μέχρι την απελευθέρωσή της.
Η περίπτωση της Sanaa δεν αποτελεί εξαίρεση, το αντίθετο. Τελευταία, πληθαίνουν οι προσπάθειες απελάσεων μεταναστών και μεταναστριών με βίαιο τρόπο. Ήδη πριν από τη Sanaa, απελάθηκαν 4 γυναίκες από τη Γεωργία, οι οποίες ξυλοκοπήθηκαν από τους μπάτσους για να τις αναγκάσουν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο γέμισε με μετανάστες απόν το Μαρόκο  για τους οποίους επιφυλάσσεται η ίδια μοίρα. Οι βίαιες απελάσεις είναι πια επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τον ανθρωπιστή υπουργό Μετανάστευσης. Η κρατική ρητορική του διαχωρισμού μεταναστών-προσφύγων έστρωσε το δρόμο για να ξαναγεμίσουν τα κέντρα κράτησης, τα οποία φυσικά, δεν είχαν κλείσει ποτέ.»
Απέναντι στην κυβέρνηση, το κράτος, την ΕΕ, το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν κοιτάμε αυτούς τους ανθρώπους με οίκτο. Βλέπουμε σε αυτούς κοινά συμφέροντα και κοινούς αγώνες. Στον πόνο και στην δυστυχία τους βλέπουμε το μέλλον μας. Η απάντηση από τον κόσμο της εργασίας πρέπει να είναι συνολική, απέναντι σε όσους και όσα μας πλήττουν.
Το επόμενο ραντεβού στο οποίο καλεί η συνέλευση αλληλέγγυων στις κρατούμενες στο κέντρο κράτησης Ελληνικού είναι για συγκέντρωση την παραμονή της πρωτοχρονιάς, με προσυγκέντρωση στο σταθμο ΜΕΤΡΟ Ελληνικό στις 23:00.

  • Αλληλεγγύη με κάθε μέσο στους πρόσφυγες/μετανάστες.
  • Ταξιδιωτικά έγγραφα/χαρτιά σε όσους θέλουν να περάσουν σε χώρες της Ευρώπης, ενάντια σε συνθήκες Δουβλίνο 1&2 και Σένγκεν.
  • Νομιμοποίηση όλων όσων επιθυμούν την παραμονή τους στην Ελλάδα.
  • Να διαλυθεί η FRONTEX και κάθε είδους κρατικό εμπόδιο που τους οδηγεί στον θάνατο. Να ξηλωθεί ο φράχτης του Έβρου.
  • Ενάντια σε ποσοστώσεις και διακρίσεις μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.
  • Ενάντια στην Ευρώπη φρούριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου