Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ιράκ: Τι σημαίνει η νίκη κατά των τζιχαντιστών στη Ραμάντι - ΧΑΡΤΗΣ

Image
Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους ο στρατός εχει τώρα τον «πλήρη έλεγχο» της κεντρικής περιοχής της Ραμάντι, όπου το Ισλαμικό Κράτος εδω και καιρό αντιστέκεται τις επιθέσεις του στρατού.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Ανμπάρ δήλωσε στο Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BBC) ότι ειναι «προσεκτικοί ως προς τη οποιαδήποτε ανακοίνωση περί νίκης» καθώς παραμένουν κάποιοι «θύλακες αντίστασης».
Νωρίτερα ο στρατός δήλωσε ότι στρατεύματα είχαν ανακαταλάβει ένα στρατηγικής σημασίας κτιριακό συγκρότημα στην πόλη. .

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα. Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.





Η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να ανακαταλάβει την Ραμάντι εδω και μερικές εβδομάδες. Η πόλη, που κατοικείται κυρίως απο άραβες σουνίτες και ειναι 55 μίλια (90 χιλιόμετρα) δυτικά της Βαγδάτης, έπεσε στα χέρια του ΙΚ τον Μάιο, και θεωρήθηκε ως μια μεγάλη ήττα για τον στρατό.
"Πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο του κέντρου της Ραμάντι," δήλωσε ο Muhannad Haimour, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Ανμπάρ, στο BBC. “Αλλά θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για μια οποιαδήποτε ανακοίνωση νίκης μέχρι να έχουμε την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού." 
Ο κ Muhannad είπε ότι αυτο σημαίνει ότι η περιοχή είχε εκκενωθεί απο εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι οι μαχητές του ΙΚ δεν ήταν “σε θέση να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας". Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τους υπόλοιπους θύλακες αντίστασης ως «πολύ αδύναμους».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα στρατεύματα περνάνε απο τους δρόμους καθαρίζοντας τους απο βόμβες και εκρηκτικά και κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης, ανακαταλαμβάνοντας τις συνοικίες στη διαδρομή τους.
Οι Ιρακινοί στρατιώτες ξαναπήραν τα κυβερνητικά κέντρα αφου τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών σταμάτησαν και η εναέρια επιτήρηση δεν εντόπισε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Σαμπάχ αλ-Νουμάνι, δήλωσε στο Reuters: "Το κτιριακό συγκρότημα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο μας, δεν υπάρχει καμία απολύτως παρουσία των μαχητών του ΙΚ στο συγκρότημα. "Με τον έλεγχο του συγκροτήματος, αυτό σημαίνει ότι έχουν ηττηθεί στην Ραμάντι."

Τι σημαίνει ο έλεγχος του συγκροτήματος της Ραμάντι

Ο έλεγχος του συγκροτήματος είναι το κλειδί για την ανακατάληψη της Ραμάντι. Άλλα στρατεύματα μάχονται στη γύρω περιοχή, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης.
Οι αρχές θα χαιρετίσουν την επίθεση αυτής της εβδομάδας ως επιτυχία - σε πλήρη αντίθεση με την βιαστική υποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας από την Ραμάντι, τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, χρειάστηκαν μήνες για να εξαπολύσουν αυτήν την χερσαία εκστρατεία, σε συντονισμό με τις αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού
λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Δεν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις για τον αριθμό των μαχητών του ΙΚ που υπερασπίζονταν την πόλη, αν και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ηταν περίπου 400. Δεν εχει δοθεί επίσημος απολογισμός των ιρακινών θυμάτων. 

Ο ιρακινός στρατός πιστεύει ότι οι υπόλοιποι μαχητές κατευθύνθηκαν βόρειο-ανατολικά. Μάχες μαίνονται επίσης στα νοτιο-δυτικά του συγκροτήματος. Οι αρχές ανησυχούν οτι εκατοντάδες οικογένειες παγιδεύτηκαν στην πρώτη γραμμή.

Θα ειναι η Μοσούλη ο επόμενος στόχος;

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Abadi λέει οτι ο στρατός θα κινηθεί σύντομα για να ξαναπάρει την βόρεια πόλη - και ότι θα ειναι το μεγαλύτερο βραβείο τους. 
Με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ είναι επίσης το μεγαλύτερο κέντρο υπο τον έλεγχο του ΙΚ απο τον Ιουνιο του 2014.
Ο ιρακινός στρατός αναμένει ότι η μάχη για την στρατηγική πόλη του ποταμού Τίγρη θα είναι μεγαλύτερη. 
Η Μοσούλη θεωρείται κομβικό σημείο για όλες τις πλευρές της σύγκρουσης - σουνίτες, σιίτες Άραβες και τους Κούρδους. 
Το ΙΚ φέρεται να κερδίζει σημαντικά χρηματικά ποσά από την πώληση πετρελαίου που παράγεται σε τοπικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασαφής, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται σε εορτασμούς στους δρόμους σε μεγάλο αριθμό ιρακινών πόλεων.
Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ραμάντι ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά ητα αργή η πρόοδος, κυρίως επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει την ισχυρή σιιτική παραστρατιωτική δύναμη που τη βοήθησε να ανακτήσει τη βόρεια πόλη Τικρίτ, για να αποφευχθεί η αύξηση θρησκευτικών εντάσεων.

Πηγή - BBC
Μετάφραση/Επιμέεια - Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου