Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Την “κοκκινη νυχτα” την είπανε γιορτη, ενώ ήταν εκμετάλλευση εργοδοτική

Το Σάββατο 19/12, ο δήμος Γλυφάδας μαζί με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο, διοργάνωσαν την «κόκκινη νύχτα» όπως την είχαν ονομάσει. Μια νύχτα που θα έβρισκε τα μαγαζιά να κλείνουν στις 12:00. Από νωρίς ήταν όλα στημένα στην αγορά της Γλυφάδας. Οι μπάντες του δήμου έπαιζαν στους δρόμους, βεγγαλικά φώτιζαν τον ουρανό και μια σκηνή μεγάλη, προφανώς περίμενε για τους χαιρετισμούς των επισήμων. Στα καταστήματα οι βιτρίνες με όλα τα λούσα και τα χριστουγεννιάτικα ντεκόρ, τα αφεντικά στις εισόδους των καταστημάτων φορώντας τα ακριβότερα ρούχα τους περίμεναν το καταναλωτικό κοινό. 
Όλα καλά μπορεί να πει κανείς, όπως πιθανότατα είπαν πολλοί εκ των οποίων έτρεξαν να ψωνίσουν. Το ερώτημα όμως είναι, ποιος θα εργάζονταν μερικές ώρες επιπλέον από το συνηθισμένο (έτσι κι αλλιώς εξοντωτικό) ωράριο του Σαββάτου; Ποιος θα έβαζε την κόπωση για να «κινηθεί» η αγορά και άρα τα κέρδη των καταστηματαρχών-αφεντικών, και τέλος ποιος θα έχανε ακόμα ένα εργασιακό δικαίωμα του, από τα πολλά που έχει απολέσει τα τελευταία ειδικά χρόνια; Ποιος άλλος φυσικά από τους εργαζόμενους που σαν σκλάβοι υποχρεώθηκαν να στηρίξουν τις φιέστες των δημάρχων και του εμπορικού συλλόγου.

Οι καταγγελίες σε περιφέρεια και υπουργεία από εργαζόμενους, για το παράνομο της παράτασης του ωραρίου, δεν έπιασαν τόπο. Δεν περιμέναμε άλλωστε να πιάσουν, μίας και δεν διαχωρίστηκαν ποτέ από τις εντολές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Για κακή τύχη τους όμως, διαχωρίζονται από αυτές τις πολιτικές, που διατάζουν τον «κανιβαλισμό» του εργαζόμενου, ο κόσμος των γύρω γειτονιών, οι πολιτικές συλλογικότητες αλλά και συλλογικότητες εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας που αντίστοιχα με τους εργαζομένους στη Γλυφάδα, συναδέλφους τους, βιώνουν στο χώρο δουλειάς αυτόν τον κανιβαλισμό. Έτσι σαν πράξη αλληλεγγύης, έγινε πορεία μέσα στην αγορά της Γλυφάδας, η οποία καλούσε τον κόσμο να μην ψωνίσει και να μην ενισχύσει με τον τρόπο αυτό τον την κόκκινη νύχτα. Μαζικά και δυναμικά, με συνθήματα και προκηρύξεις, δώσαμε το κόκκινο χρώμα που έπρεπε να έχουν οι κόκκινες νύχτες. Το χρώμα της αλληλεγγύης , του αγώνα και της αντίστασης. ενάντια σε όσα μας επιβάλουν καθημερινά. Στο τέλος της πορείας έγινε αποκλεισμός πολυκαταστημάτων κάποια εκ των οποίων κατέβασαν ρολά και έκλεισαν, πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο κλείσιμό τους. Αποδεικνύοντας έτσι πως οι αγώνες μας δεν είναι μάταιοι. Φέρνουν νίκες και μας δίνουν τη δύναμη να τους συνεχίσουμε, να τους εντείνουμε και να μείνουν σαν παρακαταθήκη για τους επόμενους που θα έρθουν.


Όπως ήταν και αναμενόμενο, πολλά από τα ΜΜΕ που όλοι πλέον, δυστυχώς γι’ αυτά, γνωρίζουμε το ρόλο τους, έσπευσαν σαν πιστά σκυλάκια της εργοδοσίας και των μεγαλοκαταστηματαρχών να λασπολογήσουν την κινητοποίηση αυτή, μιλώντας για προπηλακισμούς και επιθετικές συμπεριφορές του κόσμου. Όσοι ήταν εκεί για να ψωνίσουν, ακόμα και οι πλέον αντιδραστικοί, είδαν πως δεν υπήρξε ο παραμικρός προπηλακισμός ή ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και κόσμου που θέλησε να ψωνίσει.

Καμία νύχτα ή Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά

Οι εργατικοί αγώνες θα νικήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου