Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον το Equity Investment Forum, συνάθροιση επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων που αναζητούν συγχρηματοδότηση και συνεργασίες. Τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, που συγκρότησε πολυμελή αποστολή εκπροσώπων επενδυτών και θεσμικών οργανισμών. Το συνέδριο, ένα από τα μεγάλα επιχειρηματικά event της χρονιάς, τελέστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ, διοργανώθηκε από φορείς του υπουργείου Οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου και συμμετείχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχοι της επιχειρηματικής ελίτ είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και ρευστότητας από το Ισραήλ για  σειρά επενδύσεων. Τα αλλεπάλληλα αντεργατικά πακέτα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών, η υπέρογκη φορολογία, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι αποτέλεσαν θεμελιακές αναπροσαρμογές για την ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού. Η «εθνική» αστική στρατηγική τοποθετεί προφανώς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως προνομιακό επίπεδο, ενώ το βάθεμα της συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ γίνεται στον άξονα της αναβάθμισης της παρουσίας της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή τεράστιου ενδιαφέροντος για τους Έλληνες αστούς που ενεργοποιούνται σε ενεργειακό και κατασκευαστικό τομέα, θαλάσσιες μεταφορές και εμπόριο.
Στο συνέδριο σημαίνοντα ρόλο είχε η Israel Advanced Technology Industries, «ομπρέλα» των νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Ο τομέας άμυνας-ασφάλειας έχει βαρύνουσα σημασία στην ισραηλινή οικονομία και αξίζει να μελετηθεί. Η παρατεταμένη στρατιωτική θητεία και το υψηλότατο ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών επί του ΑΕΠ στο Ισραήλ έχουν ένα κοινωνικό κόστος που επιδρά στην εργασιακή δύναμη και για αυτό έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αυξηθεί το «στρατιωτικό κεφάλαιο»! Δηλαδή, οι στρατευμένοι να αποκτούν συγκεκριμένες ικανότητες, δικτυώσεις και πρότυπα συμπεριφοράς, άμεσα αξιοποιήσιμα από την αγορά εργασίας. Διασφαλίζοντας παράλληλα την οργανική σχέση των ροών γνώσης, εργασίας, κεφαλαίου μεταξύ του στρατού και επιχειρήσεων. Αναπτύχθηκε ένα πολύπλοκο σύστημα κατανομής των νεοσυλλέκτων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και δημιουργήθηκαν προγράμματα όπως τα Talpiot, Psagot, Harazalot που στοχεύουν στην παροχή υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης από τον Ισραηλινό στρατό (IDF) σε όσους αποφοιτούν από το Λύκειο επιδεικνύοντας υψηλές ικανότητες. Ο Ισραηλινός στρατός υποβάλει τον στρατευμένο σε μια διαδικασία που να τον μετατρέπει σε πολεμιστή-εργαζόμενο ικανό να αναλάβει τα καθήκοντα του εντός αλλά και εκτός του στρατιωτικού μηχανισμού. Δημιουργήθηκαν δεσμοί μεταξύ στρατού και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής, με την εμπειρία των στρατιωτών από τον τομέα της ψηφιακής πτυχής του πολέμου να αξιοποιείται από τις αντίστοιχες εταιρείες. Το 2013 το προφίλ του εργαζόμενου σε μια hi-tech εταιρία έλεγε ότι κατά 90% ήταν βετεράνος του IDF, ποσοστό δυσανάλογα υψηλό, καθώς μπορεί η θητεία να είναι υποχρεωτική, αλλά τελικά ένα 60% καταλήγει ύστερα από τις απαλλαγές «να την κάνει». Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις θεωρούν τον τομέα της ασφάλειας προνομιακό πεδίο ενασχόλησης τους και για αυτό ανέπτυξαν έναν ολόκληρο αστερισμό εταιρειών που ασχολούνται με την έρευνα και ανάπτυξη αυτοματισμών, προγραμμάτων και μηχανισμών για λογαριασμό στρατού και αστυνομίας.
Για τη ελληνική αστική τάξη, η βαθύτερη όσμωση με ισραηλινές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας είναι ευεργετικός για σειρά λόγων: η ενότητα ασφάλειας και ανάπτυξης, ο έλεγχος των συνόρων από την «απειλή» του μεταναστευτικού υποκειμένου, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των κοινωνικών κινημάτων, η συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η άντληση ρευστότητας. Η δεξαμενή των χιλιάδων ανέργων εξειδικευμένων πτυχιούχων μπορεί ανέξοδα να τροφοδοτήσει την στελέχωση τεχνολογικών start-up επιχειρήσεων μέσω «προγραμμάτων ωφέλειας» ή σύνδεσης πανεπιστημίων με αυτές.
Η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το παλαιστινιακό ζήτημα αποκαλύπτεται από την ανάλυση που εντοπίζει την ποικιλία μεθόδων άντλησης κέρδους από την ισραηλινή κατοχή. Η χρησιμοποίηση της Γάζας ως πειραματικής φυλακής-εργαστήριο οδήγησε στην ανάπτυξη επιχειρησιακών μεθόδων και τεχνικών, που αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν. Οι ισραηλινές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωτοπόρων στους κλάδους ανάπτυξης drones, λαμβάνοντας τεράστια ποσά από την ΕΕ για την έρευνα και ανάπτυξη του τομέα ασφάλειας. Οι πραγματικές συνθήκες πολέμου συγκροτούν το αξιόμαχο και όταν πρόκειται για ένα κράτος το οποίο δρα σε συνθήκες διαρκούς πολέμου (από μητροπολιτικές συγκρούσεις χαμηλής έντασης μέχρι χερσαίες εισβολές), η πολεμική μηχανή κατορθώνει να αναβαθμίζει διαρκώς την ύπαρξη της. 
Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε αντίστοιχους τομείς πατά μεταξύ άλλων στην ύπαρξη μεταπτυχιακών, ερευνητικών προγραμμάτων, επιχειρήσεις που ειδικεύονται στα drones, στον έλεγχο των μεταναστών, στην διαχείριση κρίσεων, στο πόλεμο. Οι μεγαλοκαθηγητάδες που ήδη κάνουν χοντρές μπίζνες, τον προηγούμενο μήνα επισκέφτηκαν το Ισραήλ ως απεσταλμένοι των Πανεπιστημίων οραματιζόμενοι την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των ιδρυμάτων τους στα ζητήματα της καταστολής σε συνεργασία με την βιομηχανία, τα πανεπιστήμια, τις start-up στο Ισραήλ.

Αποτελεί στοίχημα του φοιτητικού, εργατικού, αντιπολεμικού κινήματος να διαλύσει την στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο αστικών τάξεων. Το Ισραήλ των Βαλκανίων οικοδομείται συστηματικά. Πρέπει να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου και της καταστολής-ελέγχου. Η μοίρα του παλαιστίνιου, του μετανάστη και του αγωνιστή στην καπιταλιστική μητρόπολη είναι κοινή και απαιτεί την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΙΝ 13/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου