Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Γενική επιστράτευση γυναικών α λα Καμμένος

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος βάλθηκε να ντύσει στο χακί και τις γυναίκες | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Αντί να συζητάμε για το πώς θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τον χρόνο στράτευσης και για το πώς θα εφαρμόσουμε ισόχρονη εναλλακτική κοινωνική θητεία, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κουβεντιάζουμε περί υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 και περί στράτευσης των γυναικών, λες και κατοικούμε στο Ισραήλ. Φαίνεται πως ο πόλεμος που αποφάσισε να κηρύξει η κυβέρνηση στη νέα γενιά δεν έχει τέλος».

Εχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από τότε που ο υπεύθυνος για θέματα νεολαίας του Συνασπισμού εξαπέλυε μύδρους κατά της Νέας Δημοκρατίας. Το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του μικρού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς μεγάλωσε μαζί με το κόμμα του κι έγινε πρωθυπουργός.
Οι γυναίκες στις Ενοπλες Δυνάμεις | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τώρα, υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που θέλουν να κάνουν καριέρα στα σώματα ασφαλείας και 16άρηδες ντυμένους στα χακί οραματίζεται ο ανοίκειος κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος.

«Θα πείσω και τις φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο υπουργός προχθές, και θα τις πείσει αφού «θα τους δείξω επιστολές νέων κοριτσιών που επιθυμούν διακαώς να φορέσουν τη στολή του στρατιώτη, του ναύτη και του σμηνίτη. Θα τις πάρω μαζί μου στα ακριτικά νησιά να αντιληφθούν ποια είναι η επιθυμία των κοριτσιών».

Ο κ. Καμμένος, αυτός ο ίδιος που θα... δίδασκε τον μικρό Αλέξη να γράφει με το δεξί, εν προκειμένω εμπνέεται, λέει, από τα αριστερά: «Η στράτευση των γυναικών είναι συνυφασμένη με τους αγώνες και τις παραδόσεις της Αριστεράς και του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και των απελευθερωτικών αγώνων...».

Εκτός από όψιμος φεμινιστής, να φανταστούμε ότι ο υπουργός είναι και θαυμαστής των μαχητριών των Ζαπατίστας ή του κούρδικου YPG; Διαβάζει στα κρυφά την Παρτιζάνα και στοιχειώνεται από τις αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού; Παραβλέποντας την επαναστατική ρητορική, είναι άλλοι αυτοί που θα πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι: η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και η Χρυσή Αυγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Αμυνας... ξεδιπλώνει το όραμά του για τις ένοπλες δυνάμεις: το καλοκαίρι, στη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων στην Τρίπολη, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ήθελε να δώσει «την ευκαιρία της κατάταξης και στις Ελληνίδες», ενώ αργότερα σε δηλώσεις του πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες […] μπορούν άριστα να λάβουν τη βασική εκπαίδευση, να μπορούν σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επάξια τον οποιοδήποτε κίνδυνο για την πατρίδα μας, να έχουν τη βασική κατάρτιση και παράλληλα να στελεχώσουν και υπηρεσίες που θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν άλλες δυνάμεις για την παραμεθόριο».

«Εργασιακή άβυσσος»

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε την Ελλάδα Ισραήλ, ώστε να έχουμε υποχρεωτική στράτευση, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα στην εθελοντική στράτευση».

«Οι αρχηγοί του αντεργατικού πραξικοπήματος διαρκείας στέλνουν και τις φτωχές γυναίκες στον Στρατό!» απάντησε οξύτατα το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»: «με τον “εθελοντισμό και τα μόρια” οξύνουν τον ανταγωνισμό και τραβούν όλους στην εργασιακή άβυσσο. Η εθελοντική κατάταξη των φτωχών γυναικών στον Στρατό δεν είναι ισότητα. Απαλλάσσει τις κόρες των πλουσίων και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες».


Παλιά ιδέα να στρατεύονται οι γυναίκες αν και κάθε φορά ενδύεται με διαφορετική ρητορική |EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Η φεμινιστική εφημερίδα «το Μωβ» απάντησε επίσης αιχμηρά: «Η κοινωνία χρειάζεται λιγότερο στρατό, λιγότερα όπλα και λιγότερους πολέμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Και αν μπει κανένα επιχείρημα περί ισότητας των δύο φύλων, θα αποκρουστεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

»Και φυσικά θα προσβληθεί και δικαστικά, αφού δεν μπορεί οι άνδρες να στρατεύονται υποχρεωτικά και οι γυναίκες “εθελοντικά”. Οπως και να έχει είμαστε αντίθετες στην υποχρεωτική στράτευση των ανδρών όσο και στην “εθελοντική” στράτευση των γυναικών».

Η ιδέα να στρατεύονται οι γυναίκες δεν είναι καινούργια, αν και κάθε φορά ενδύεται διαφορετική ρητορική: τo δημογραφικό πρόβλημα είχε επικαλεστεί ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1977, τον συνωστισμό νέων έξω από τα πανεπιστήμια ξόρκιζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1997, την «Παλλαϊκή Αμυνα» οραματιζόταν το ΠΑΣΟΚ το 1998. Η πρόταση για εθελοντική στράτευση γυναικών είχε υποβληθεί από το ΓΕΕΘΑ και επί υπουργίας Αβραμόπουλου, όμως δεν είχε προχωρήσει.

Το 2012 η ναζιστική Χρυσή Αυγή προτείνει στράτευση στα 18 και υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες, ενώ το καλοκαίρι του 2014 η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) στέλνει στο υπουργείο Αμυνας γραπτώς την ίδια ακριβώς πρόταση.

Λίγους μήνες αργότερα, η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής τότε της Δημοκρατικής Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Μειονοτήτων και κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τάραξε τα νερά βάζοντας το θέμα της ισότητας των γυναικών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Οι γυναίκες στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον σχεδιασμένο από και για άντρες και αντιμετωπίζουν πολυάριθμες διακρίσεις και μορφές βίας. Οι πιο υψηλές θέσεις στον στρατό συνήθως καταλαμβάνονται από άντρες.

»Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιες αποστολές δεν τους ανατίθενται, με μόνο επιχείρημα το φύλο τους, όπως οι θέσεις μάχης. Επίσης, οι γυναίκες στον στρατό είναι θύματα προκαταλήψεων, στερεοτύπων και διακρίσεων. Το γεγονός ότι θα “αναστάτωναν” τους άντρες συναδέλφους τους είναι συχνά το επιχείρημα για να αποκλειστούν από κάποιες εργασίες.

»Επιπλέον, ο χώρος διαμονής δεν είναι πάντα έτσι διαμορφωμένος, που να λαμβάνουν υπόψη τους και τα δύο φύλα. Οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις σεξουαλικού τύπου στις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις είναι μια πολύ διαδεδομένη μάστιγα. Μια αμερικανική μελέτη δείχνει ότι μία στρατιωτικός διατρέχει τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί βιασμό από ό,τι μία πολίτης».
Τι συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού

Η Νορβηγία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται γυναίκες θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016. Υπάρχουν πρόνοιες εναλλακτικής θητείας για αντιρρησίες συνείδησης.

Στο Ισραήλ οι άνδρες έχουν υποχρέωση τριετούς στρατιωτικής θητείας και οι γυναίκες υπηρετούν 21 μήνες.

Την ένταξη γυναικών σε μάχιμες θέσεις του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ. Γυναίκες υπηρετούν ήδη σε μάχιμες θέσεις στην πολεμική αεροπορία, στο ναυτικό και στην ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης θα ανοίξει τον δρόμο σε γυναίκες που επιθυμούν να υπηρετήσουν στον στρατό, στους πεζοναύτες και στις ειδικές δυνάμεις.
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης


Κόμματα και δίκτυα στρατευμένων βάλλουν κατά των σχεδίων του κυβερνητικού εταίρου για τα «στρατιωτικά Λύκεια» και την ένταξη του δεύτερου φύλου στα Σώματα Ασφαλείας | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πυρά εναντίον των σχεδίων του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, να προωθήσει στην κυβέρνηση πρότασή του για υποχρεωτική στράτευση όσων γυναικών επιθυμούν να ενταχθούν στα Σώματα Ασφαλείας και την ίδρυση «στρατιωτικών Λυκείων», εξαπέλυσαν μέσα στην αργία των Χριστουγέννων κόμματα και συλλογικότητες κατηγορώντας τον για στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας.

Ο υπουργός και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» για τα σχέδιά του, παραβλέποντας ότι με τον ισχύοντα νόμο όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές, ανέφερε:

«Οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει να παίρνουν το βάπτισμα του πυρός από τις Ενοπλες Δυνάμεις ως απλοί κληρωτοί, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους». Προκειμένου δε να εντάσσονται στις στρατιωτικές σχολές «ψυχωμένοι» υποψήφιοι για να υπηρετήσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις απάντησε ότι στόχος του είναι η ίδρυση «στρατιωτικών Λυκείων, δημιουργώντας Αεροπορικό - Ναυτικό και Στρατιωτικό Λύκειο».

Αποτέλεσμα των δηλώσεων του υπουργού ήταν η σχεδόν άμεση αντίδραση κομμάτων εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του αλλά και κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ όπου αναφέρεται ότι: «Το νέο παραλήρημα του κ. Καμμένου περί ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων και υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που δίνουν εξετάσεις για τα Σώματα Ασφαλείας δεν μας εκπλήσσει. Αυτοί είναι οι ΑΝ.ΕΛΛ. Ακροδεξιοί, φανατικοί, ομοφοβικοί» και προστίθεται:

«Εμείς έχουμε ήδη καταδικάσει αυτό που εκφράζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να τους καλύπτει και να τους εναγκαλίζεται, για την καρέκλα, για την εξουσία. Χωρίς αρχές και αξίες. Να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν. Αλλά αριστερή κυβέρνηση με ακροδεξιούς δεν γίνεται. Φαίνεται ότι κάποιοι νέρωσαν παρά πολύ το κρασί τους».

Για επικίνδυνα τερατουργήματα της «μεταλλαγμένης» κυβέρνησης Τσίπρα κάνει λόγο η Λαϊκή Ενότητα, που στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι εξαγγελίες Καμμένου για τη στράτευση των γυναικών και τα ειδικά Λύκεια για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έρχονται να καταδείξουν ότι η μεταλλαγμένη κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη να κυοφορήσει τα πιο επίφοβα, αντιδημοκρατικά και επικίνδυνα τερατουργήματα.

»Η καταπολέμηση των μεγάλων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, οι οποίες εντείνονται εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών, δεν έχει καμιά σχέση με την εισαγωγή της στρατιωτικοποίησης στη ζωή τους, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση τους».

«Παραληρήματα»

Την ευχή της να ανακαλέσει τις αποφάσεις του εξέφρασε χθες και η Ενωση Κεντρώων, όπου αναφέρεται ότι «οι απόψεις του κ. Καμμένου εφαρμόζονται σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επομένως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα του».

Ιδιαίτερα οξεία ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Ποταμιού και των ΑΝ.ΕΛΛ., η οποία ξεκίνησε μετά την προχθεσινή έκδοση ανακοίνωσης του πρώτου που χαρακτήριζε τις δηλώσεις ως «συνέχεια των παραληρημάτων του κυβερνητικού εταίρου» και τον ίδιο ως «επικίνδυνο», ενώ πρόσθεσε ότι «κάνουν λάθος όσοι τον αντιμετωπίζουν ως γραφικό».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ που «τον καλύπτει με τη σιωπή του» και «αφήνει μεγάλο χώρο στη διαμόρφωση της νέας “κυρίαρχης” ιδεολογίας του εθνολαϊκισμού». Ακολούθησε η ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία αναφέρθηκε σε «άναρθρες και υστερικές κραυγές» από το Ποτάμι, τον αρχηγό του οποίου χαρακτήρισε «κατά φαντασίαν… πρωταγωνιστή».

Τέλος, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος εκμεταλλεύονται την κοινωνική καταστροφή που προκαλούν με τις μνημονιακές πολιτικές τους, ώστε να στρατολογήσουν τις πιο φτωχές γυναίκες.

Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό ταξικό μέτρο που στοχεύει στη συνολική στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας μας με ορίζοντα μια Ελλάδα-Ισραήλ των Βαλκανίων, με έμφαση στην εργασιακή εκμετάλλευση!»http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου