Στον εισαγγελέα εστάλη το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορά τα «μαύρα ταμεία» για την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την περίοδο 2012 - 2014.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του πορίσματοςυπήρξε ένταση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και δημοσιογράφων. Ένας εκ των δημοσιογράφων αποκάλεσε «σκύλο» τον κ. Πολάκη, ο οποίος απάντησε: «Μαντρόσκυλα έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν θα μας σταματήσει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει».
Η έρευνα των Επιθεωρητών δείχνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟσπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος επικοινωνίας ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν τα 3.026.000 ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών, περίπου 640.000 ευρώ, αποφασίστηκαν το 2009, όμως υλοποιήθηκαν το πρώτο έτος της ελεγχόμενης περιόδου.
Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.
Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπολογίζεται ότι με αυτή τη δυνατότητα από τα 3 εκατομμύρια ευρώ που τελικά πληρώθηκαν τουλάχιστον τα μισά θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, υπογράμμισε μάλιστα ότι για τον καρκίνο και τα γενόσημα το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε καν την αρμοδιότητα να διεξάγει τις συγκεκριμένες καμπάνιες.
Όπως γράφει το περιοδικό Hot Doc για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι επιθεωρητές διαπιστώνουν πως το ΚΕΕΛΠΝΟ «βάφτισε» επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο για να φτιάξει μια αντικαρκινική καμπάνια προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ που τελικά ανέθεσε στην εταιρία Mindwork Business Solutions, της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου.
Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας και άλλοι τόσοι – αν όχι περισσότεροι - υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κατά την παρουσίαση των στοιχείων που κατατέθηκαν στον εισαγγελέα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,είπε ότι υπάρχουν ευθύνες μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των πολιτικών διοικήσεων του υπουργείου Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο.
Σημειώνεται ότι υπουργοί Υγείας την επίμαχη περίοδο ήταν μέχρι τον Μάϊο του 2012, ο Ανδρέας Λοβέρδος, στη συνέχεια ανέλαβε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και από τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης και τελευταίος τον Ιούνιο του 2014 ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης.
Ο πειθαρχικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά την παρουσίαση του πορίσματος ωστόσο, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι δεν υπάρχει κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι «υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και υπάλληλοι ευσυνείδητοι».
Το θέμα είχε φέρει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά τις εκλογές, ο οποίος είχε καταθέσει στην ΕΣΗΕΑ λίστα με ονόματα δημοσιογράφων και εταιριών ΜΜΕ που φέρεται να είχαν λάβει χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επίμαχες καμπάνιες.http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου