Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στα χέρια του Συριακού στρατού η Χομς! ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ



E, τώρα μπορούν να επιστρέψουν, σε αυτή την πανέμορφη και ειρηνική πόλη, οι πρόσφυγες;
Έτσι δεν πρέπει Τσίπρα, Καμμένε, Μουζάλα;;;
Η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη συριακή πόλη Χομς φέρεται να έχει αρχίσει, με λεωφορεία φορτωμένα με άτομα να εγκαταλείπουν το τελευταίο οχυρό των ανταρτών στην περιοχή.
Με τον ΟΗΕ να επιβλέπει τη διαδικασία, η κατάπαυση πυρός είχε συμφωνηθεί πριν από 10 ημέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών.
Η συμφωνία εκκένωσης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση χιλιάδων μαχητών της αντιπολίτευσης και πολιτών από την τελευταία συνοικία της Χομς που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Τη Δευτέρα οι αρχές απελευθέρωσαν επίσης περισσότερους από 30 κρατούμενους της αντιπολίτευσης.
Μια γυναίκα που ζει στην περιοχή Waer όπου και συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και ότι θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας. Ελπίζουμε ολόκληρη η Συρία να είναι σε θέση να ανακτήσει την ασφάλειά της».
Η συμφωνία της Homs είναι η δεύτερη τοπική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία κατά τους τελευταίους μήνες. Στο μεταξύ, νέο βίντεο από την περιοχή που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει την έκταση των ζημιών μετά από τις χρόνιες συγκρούσεις.
Ο φρικτός εμφύλιος της Συρίας μετράει ήδη περισσότερες από 300.000 απώλειες, με την πλειοψηφία να είναι άμαχοι, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την ισοπέδωση της χώρας, η οποία για να ανοικοδομηθεί, εάν βέβαια παραμείνει ενωμένη, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο, θα χρειαστεί δεκαετίες.
Πρόκειται για έναν βρόμικο πόλεμο που προκλήθηκε ξεκάθαρα με έξωθεν παρέμβαση στην οποία η Τουρκία – τουλάχιστον – έπαιξε κομβικό ρόλο, με μεγάλο ζητούμενο την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών σχεδιασμών για την επόμενη ημέρα της Μέσης Ανατολής. Επί της ουσίας, την εκ νέου χάραξη των συνόρων.

Στο βίντεο που ακολουθεί, αποτυπώνονται εικόνες από την Deir el Zur, την πόλη που βρίσκεται τρία χρόνια υπό πολιορκία από τους Ισλαμιστές, στην ανατολική Συρία. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Δε χρειάζεται να πούμε εντελώς τίποτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου