Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ομόφωνα «όχι» στην έκδοση και του 5ου εκζητούμενου φοιτητή

«Όχι» στην έκδοση και του 5ου εκζητούμενου φοιτητή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα τοΣυμβούλιο Εφετών, καθώς επίσης και την άρση των επιβληθέντων περιοριστικών όρων και την απόδοση των κατασχεθέντων. Απορριπτική υπήρξε και η εισαγγελική πρόταση. Ευφορία καισυγκίνηση μέσα στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου και έξω από αυτή μετά την ανακοίνωση τηςαπόφασης.

Κατά την έναρξη της εκδίκασης του αιτήματος έκδοσης αναπτύχτηκαν οι αντιρρήσεις των 3 συνηγόρων υπεράσπισης.
Η Βούλα Γιαννακοπούλου εστίασε, όπως και στις προηγούμενες 2 διαδικασίες, στην αντισυνταγματικότητα της έκδοσης Ελλήνων πολιτών, στο γεγονός ότι «πίσω από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης υποκρύπτεται δίωξη που αφορά το πολιτικό φρόνημα», στον αόριστο και ασαφή χαρακτήρα του ίδιου του εντάλματος, στην απουσία διττού αξιοποίνου και στη δυσανάλογες, σε σχέση με το ελληνικό δικαιικό σύστημα, ποινές που θα επιβάλλονταν στον εκζητούμενο στην Ιταλία, σε περίπτωση που γινόταν δεκτό το αίτημα έκδοσής του.

Ο Κώστας Παπαδάκης υποστήριξε ότι το αίτημα έκδοσης δεν έχει «τυπικό κύρος», η φύση και ο χαρακτήρας των αποδιδόμενων αδικημάτων παραμένουν ασαφή, ενώ παραβιάζεται και η αρχή τηςαναλογικότητας, η οποία εγκυμονεί κίνδυνο «προφυλάκισης άνευ προηγούμενου ορίου».

Η Γιάννα Κούρτοβικ επισήμανε ότι «δεν προκύπτει η τυποποίηση των αποδιδόμενων στον εκζητούμενο αδικημάτων, ούτε υπάρχει το περιεχόμενο των αξιόποινων πράξεων». Τα «λάθη μετάφρασης θα μπορούσε να είναι τυχαία, έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις ώστε το αίτημα να γίνει αποδεκτό από την ελληνική έννομη τάξη, ωστόσο λειτουργούν επιβαρυντικά προς τον εκζητούμενο. Υπάρχει αοριστία των περιγραφόμενων πράξεων (“ρίψη αγνώστου αντικειμένου”). “Κλώτσησε κομμάτι δακρυγόνου’, αναγράφεται σε άλλο σημείο. Είναι αδίκημα αυτό; Κι εγώ το ίδιο θα έκανα, αν δεν ήθελα να πεθάνω, αν ήθελα να μπω στο αυτοκίνητό μου και να φύγω. Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας με την πρωτοσέλιδη δημοσίευση των ονομάτων και των φωτογραφιών των εκζητούμενων στις ιταλικές εφημερίδες. Υπάρχει καταφανώς διακριτική μεταχείριση των Ελλήνων που συμμετείχαν στην πορεία της NO EXPO, γεγονός που δημιουργεί φόβους για τη δικαστική αντιμετώπισή τους από τις ιταλικές αρχές. Τελος, δυσανάλογη είναι και η ποινική κύρωση και μεταχείριση, σε σύγκριση με την ελληνική έννομη τάξη», υπογράμμισε η συνήγορος.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

«Δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα ποτέ, είναι ενεργό μέλος της πόλης, δεν έχει σχέση με βίαιες ενέργειες», υποστήριξε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σταθόπουλος, αναφερόμενος στον εκζητούμενο.

Το αίτημα έκδοσης συνιστά «σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γκιζιώτης, συμπληρώνοντας για τον εκζητούμενο φοιτητή ότι «συμμετέχει σε σημαντικές κοινωνικές δράσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο».

Αναδεικνύοντας την «κοινωνική και πολιτική διάσταση της υπόθεσης», ο πρώην βουλευτής τουΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Ήσυχος υπογράμμισε: «Δε θα μπορεί να έχει το νομικό οπλοστάσιο και την οικονομική δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό στην Ιταλία. Είναι συνταγματικά και νομικά δίκαιο να μην εκδοθεί. Τυχόν έκδοση θα προσβάλει την κυριαρχία της χώρας. Το κατηγορητήριο μάλλον εμπίπτει σε τζιχαντιστή, παρά στον νεαρό εκζητούμενο. Το δε ένταλμα θα μπορούσε να “κοσμήσει” επιθεώρηση. Οι αντιδράσεις εναντίον του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν διεθνώς λάβει ευρύτερες διαστάσεις. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά και να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών».

«Είμαστε περήφανοι για τον γιο μας, γιατί θέλει να παλέψει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και δεν κάθεται στον καναπέ του. Τον μεγαλώσαμε με αγάπη και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Διακρίνεται από αίσθηση προσφοράς, ποτέ δεν έχει επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό, έχει στόχους. Πηγαίνοντας στην Ιταλία, δε θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως θα τον υπερασπιζόταν εδώ με τους δικούς μας νόμους. Στόχος μας είναι μια δίκαιη δίκη στην Ελλάδα», σημείωσε στην κατάθεσή της η μητέρα του νεαρού εκζητούμενου.

«Πήγαμε στην πορεία της Πρωτομαγιάς, προσπαθήσαμε να μείνουμε ενωμένοι. Μας προσήγαγαν την επόμενη μέρα, μας είπαν ότι πρόκειται για προληπτικό έλεγχο, πως είναι μια τυπική, καθημερινή διαδικασία. Μετά μας άφησαν ελεύθερους», κατέθεσε ο νεαρός φοιτητής. «Θα περίμενα να θέλετε να αντιμετωπίσετε τις κατηγορίες σας στην Ιταλία. Δεν το θέλετε;», ρώτησε τον εκζητούμενο η εισαγγελέας. «Θα είναι καταστροφικό», της απάντησε, για να επανέλθει εκείνη: «Έχετε σχηματίσει άποψη για το πώς κατέληξαν σε σας;». «Θεωρώ ότι με μπέρδεψαν με κάποιο άλλο άτομο», απάντησε αφοπλιστικά ο εκζητούμενος.

Μετά από διακοπή μιάμισης ώρας, η οποία δημιούργησε ανησυχία στο ακροατήριο, ξεκίνησε την αγόρευσή της η εισαγγελέας, αναφερόμενη στη δυσκολία τέτοιων υποθέσεων, πόσο μάλλον όταν έχουν προηγηθεί δύο απορριπτικές αποφάσεις Συμβουλίων Εφετών για τους υπόλοιπους 4 εκζητούμενους, η πρώτη από τις οποίες κατέστη αμετάκλητη, δεδομένου ότι ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση, και το ίδιο αναμένεται για τη δεύτερη (της προηγούμενης Παρασκευής). «Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πως, αν το δικαστήριό σας οδηγηθεί στην έκδοση του συγκεκριμένου εκζητούμενου, θα έχουμε άτοπο», τόνισε, προϊδεάζοντας, ουσιαστικά, για τηντελική της πρόταση.

Αφού επισήμανε ότι «το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι ένα βασικό εργαλείο, μια κατάκτηση του ενιαίου χώρου ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης», συμπλήρωσε πως το αίτημα έκδοσης έχει «τυπικό κύρος», ότι η έκδοση Ελλήνων πολιτών είναι, κατά τη νομολογία του Αρείου Πάγου από το 2004 και εξής, «επιτρεπτή», πως δεν υπάρχει παραβίαση της αναλογικότητας και ότι οι αποδιδόμενες στον νεαρό εκζητούμενο αξιόποινες πράξεις δεν είναι «ήσσονος σημασίας». Στο σημείο αυτό, προέβη σε έναν ηθικά ανεπίτρεπτο υπαινιγμό, ισχυριζόμενη πωςαντίστοιχες πράξεις με αυτές που έλαβαν χώρα στην πρωτομαγιάτικη πορεία στο Μιλάνοοδήγησαν στην Ελλάδα στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, αναφερόμενη, προφανώς, στην υπόθεση της Marfin. Παρόλα αυτά, κρίνοντας ότι, αν εκδιδόταν στην Ιταλία, θα παραβιαζόταν το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη, πρότεινε την απόρριψη της έκδοσης του νεαρού φοιτητή.

«Το δικαστήριό σας έχει ηθική υποχρέωση να μην υποβάλει τον εκζητούμενο σε δυσμενή μεταχείριση. Το κατηγορητήριο αντιφάσκει στην κοινή λογική και είναι αόριστο», τόνισε για άλλη μια φορά η Βούλα Γιαννακοπούλου.

«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν αποτελεί κατάκτηση για την κοινωνία, γιατί είναι ένας αποτυχημένος θεσμός. Το μήνυμα του αιτήματος είναι “μην ξαναπάς σε διαδήλωση, γιατί θα πας φυλακή”», επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης.

«Η περίπτωση αυτή δεν έχει νομικό προηγούμενο. Πρώτη φορά προωθείται τέτοιο μέτρο σε σχέση με τη συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι ένα τερατούργημα, γιατί καταργεί κάθε εγγύηση υπέρ του εκζητούμενου», σημείωσε η Γιάννα Κούρτοβικ. «Γιατί είναι αξιόπιστο ένα σύστημα που ζητά να δικάσει 19χρονους, χρησιμοποιώντας φασιστικές διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη δική μας δικαιική πρακτική;», αναρωτήθηκε.

Μετά από διακοπή μισής ώρας, η έδρα ανακοίνωσε την ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος έκδοσης του 5ου εκζητούμενου, την άρση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί και την απόδοση των κατασχεθέντων αντικειμένων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, το ότι, στο σύντομο αιτιολογικό σκεπτικό που ανέπτυξε ο πρόεδρος, είχαν ενσωματωθεί πολλοί από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς.

http://www.hitandrun.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου