Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Συμφωνίες Γαλλίας και Ιράν για αεροσκάφη, αυτοκίνητα & ενέργεια


Το Ιράν συμφώνησε σήμερα να αγοράσει 118 αεροσκάφη της Airbus αξίας περίπου 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Hassan Rohani στη Γαλλία.
Η συμφωνία για αγορά 73 αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων και 45 αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων, που θα ολοκληρωθεί μόλις οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν αρθούν πλήρως, υπεγράφη κατά τη διάρκεια τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην οποία συμμετείχε ο Rohani και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.
Η παραγγελία, σύμφωνα με το France 24, περιλαμβάνει αεροσκάφη A380, που είναι τα μεγαλύτερα επιβατηγά αεροσκάφη στον κόσμο – που αποτελεί ώθηση για την Airbus που αντιμετωπίζει προβλήματα στο να τα πουλήσει. Η συμφωνία καλύπτει νέες παραγγελίες αεροσκαφών καθώς επίσης και “ένα πλήρες πακέτο συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας” αναφέρει η Airbus στην ανακοίνωσή της.
Εν τω μεταξύ, η επίσημη επίσκεψη του Rohani στη Γαλλία σήμανε και μια σειρά από άλλες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και η κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής PSA Peugeot Citroen και της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Khodro.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν την αναβάθμιση ενός εργοστασίου κοντά στην Τεχεράνη και να ξεκινήσουν την παραγωγή αυτοκινήτων από τα μέσα του 2017. Στόχος της συμφωνίας είναι η παραγωγή 200.000 οχημάτων τον χρόνο, ενώ η PSA Peugeot Citroen θα προχωρήσει σε επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μεταξύ των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, συμπεριλαμβάνεται και σύμβαση με τον γαλλικό “γίγαντα” Total.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου