Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Οι τρομοκρατικές ομάδες του τουρκικού «βαθέως κράτους «: μυστικοί μπάτσοι που δολοφονούν

Σημείωση baktirio: Το παρακάτω άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης και με σκοπό την δημοσίευση στοιχείων που αναδεικνύουν τον τρόπο που λειτουργεί μια κυριαρχία – η τουρκική στην προκειμένη περίπτωση -και τους κρατικούς μηχανισμούς τρομοκράτησης και εξόντωσης των υπηκόων. Είναι μια προσπάθεια συμβολής στην ενημέρωση που αφορά την συστηματική εξόντωση των κούρδων και κουρδισσών στην νοτιανατολική τουρκία από το τουρκικό κράτος. Στεκόμαστε εχθρικά σε εκείν@ που θέλουν να προσδώσουν στο άρθρο αυτό οποιοδήποτε εθνικό, πατριωτικό, φασιστικό καί οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο εμετικό πρόσημο, με τυχόν αναδημοσίευση του.

Αναπαράσταση ανάκρισης της JITEM
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην δύση έχουν μια μακάρια άγνοια για το τι συμβαίνει στην τουρκία, σύμμαχο του νατο, αν και σοκαρισμένοι παρακολουθούν τις ιστορίες σχετικά με τους κούρδους/σες – που μάχονται στην πρώτη γραμμή τον isis αμυνόμενοι – φυλακισμένοι ή δολοφονημένοι από την τουρκική αστυνομία και παραστρατιωτικούς. Όμως αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία της τουρκίας και τα σκοτεινά της μυστικά, δεν ξαφνιάζονται από τις θηριωδίες που συμβαίνουν – και συμβαίνουν δεκαετίες – εναντίον των κούρδων/ισών, προοδευτικών και όσων αντιστέκονται στο διεφθαρμένο καθεστώς που έχουν σχηματίσει όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην τουρκία. Ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά της τουρκίας είναι αυτό που περιγράφεται ως «βαθύ κράτος» – κρυφό και παράνομο δίκτυο από δολοφόνους, κυρίως, όπου η προέλευση του βρίσκεται στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υποστηριζόμενο από το νατο, την «Claudio» εποχή (σημ. baktirio: μια μυστική διακρατική και πολυεθνική στρατιωτική δύναμη του νατο που δρούσε στην ευρώπη με σκοπό την «αποτροπή σοβιετικής εισβολής») και που βασικά σκοπό τους είναι η επαναφορά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η εξόντωση του κουρδικού λαού και όποιων αποτελέσουν εμπόδιο στον δρόμο τους. Η JITEM είναι η κύρια εκδοχή του «βαθέως κράτους» : μυστική οργάνωση από μπάτσους – όπου μέλη τους αποκαλύφθηκαν στην δίκη της Cizre (μπορείτε να δείτε παρακάτω για ονόματα και ψευδώνυμα) και τώρα είναι ύποπτοι για τις πρόσφατες εκτελέσεις κούρδων/ισών και των ηγετών τους (πολιτικοί, δικηγόροι, ακτιβιστές κτλ.). Επιπλέον υπάρχει η Ergenekon ακόμα ένα ισχυρό δίκτυο με δική του ατζέντα μεθοδολογία και τρόπο δράσης (μπορείτε να δείτε παρακάτω για περισσότερα). Όμως όσο η τουρκία παραμένει η κύρια δίοδος για τις προσφυγικές ροές που δρουν ως τείχος στον isis (με τον οποίο είναι σύμμαχος) το νατο θα κάνει τα στραβά μάτια σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο, όπως εξίσου κάνει ένα μεγάλο μέρος των μμε αγνοώντας τον.

Σημείωση…τίποτα δεν ακριβώς όπως φαίνεται στην τουρκία. Η JITEM για παράδειγμα ενώ είναι νόμιμη, ταυτόχρονα οι δράσεις της πολύ συχνά ποινικοποιούνται (εφόσον οι πράκτορες της συλληφθούν). Ομοιως ενώ η Ergenekon είναι κρατικό δημιούργημα , οι καθεστωτικές και οι αντικαθεστωτικές ομάδες κρούσης, είναι οι ίδιες. Για κάποιον που δεν ζει στην τουρκία αυτό μπορεί να φανεί παράλογο, για έναν τούρκο όμως – όπως και η διαφθορά στο τούρκικο κράτος σε όλους τους τομείς – είναι συνηθισμένο.

Η «λογική» του τουρκικού κράτους είναι απλή: συντηρεί τις συνθήκες αστάθειας έτσι ώστε η κυβέρνηση να θεωρείται ο μόνος σταθεροποιητικός παράγοντας. Ας το εξετάσουμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες:

Α) JITEM 

Η JITEM έγινε νόμιμη με το άρθρο 5 του νόμου 2803 για την δημιουργία, τα καθήκοντα και την δικαιοδοσία της χωροφυλακής, όπως και με το άρθρο 4 του νόμου 6815 του υπουργείου σχετίζεται με την μεταφορά των συνόρων, των ακτών και των χωρικών υδάτων και δράσεις ενάντια στο λαθρεμπόριο. Αυτός ο τομέας (η JITEM) πληροφοριών της χωροφυλακής απόκτησε τελικά νομική υπόσταση με το νόμο5397 που αφορά τροποποιήσεις νόμων, ο οποίος πέρασε στις 3 Ιουλίου του 2005 και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, μετατρέποντας την σε υπηρεσία πληροφοριών χωροφυλακής στη Γενική Διοίκησή Χωροφυλακής.

Όμως υπάρχει και μια άλλη όψη της JITEM – είναι η κυριότερη έκφραση του τουρκικού «βαθέως κράτους». Κύρια αποστολή της είναι η δολοφονία μελών του pkk και κούρδων ακτιβιστών γενικότερα.



Στο παρελθόν η JITEM έκανε χρήση πληροφοριοδοτών για να σκοτώσουν μέλη του pkk, πραγματοποιούσε εφόδους σε χωριά φορόντας τα ρούχα ανταρτών, προφυλάκιζε, βασάνιζε ή «εξαφάνιζε» ανθρώπους. Η Human Rights Association εκτιμά ότι στο διάστημα 1989 με 2008 έχει εμπλακεί σε 5000 ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, διανοούμενων και πολιτικών ακτιβιστών και είναι υπεύθυνη για 1500 υποθέσεις «εξαφανίσεων». Επιπλέον της καταλογίζονται 1500 εξαφανίσεις ατόμων που βρίσκονταν υπό κράτηση και περισσότερες από 5000 δολοφονίες μόνο μέσα στην δεκαετία του 1990. Εν ολίγοις η JITEM είναι μια μυστική ομάδα μπάτσων δολοφόνων.

Η JITEM είναι οργανωμένη όπως ένα κύτταρο, όπου κάθε ένα από αυτά είναι εντελώς ανεξάρτητο – όπως ακριβώς οργανώνονται οι τρομοκρατικές πυρήνες. Οι πυρήνες της JITEM βρίσκονται σε κάθε πόλη στην τουρκία. Στα ανώτερα κλιμάκια της – αυτοί που δίνουν τις εντολές – εμπεριέχονται ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και της χωροφυλακής, πολιτικοί, υπουργοί κυβέρνησης και πρώην μέλη της φασιστικής οργάνωσης «γκρίζοι λύκοι»


Δομή ενός JITEM πυρήνα

Ωστόσο η JITEM δεν μπορεί να περηφανεύεται για πλήρη ασυλία καθώς οι πράκτορες της περιστασιακά συλλαμβάνονται. Τον περασμένο χρόνο αρκετά μέλη της οδηγήθηκαν σε δίκη σχετικά με την εξαφάνιση 21 ατόμων που ήταν υπό κράτηση και επίσης για τα θύματα αρκετών ανεξιχνίαστων δολοφονιών. Οι εξαφανίσεις και οι δολοφονίες έγιναν στην κουρδική πόλη Cizre, μεταξύ 1993 και 1995. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 90 που μια μυστική υπηρεσία/ ομάδα δολοφονών – πυρήνας JITEM- σχηματίστηκε από τον διευθυντή της αστυνομίας στην πόλη της Cizre– τον Cemal Temizöz. Αυτή η υποτιθέμενη «αντιτρομοκρατική ομάδα», είναι βασικά υπεύθυνη για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες τουλάχιστον 20 ατόμων που θεωρούνταν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στους αντάρτες του pkk ή για άλλους λόγους.

Στα μέλη της ομάδας αυτής περιλαμβάνονταν:

Bedran/Şahin (ψευδώνυμο, Adem Yakin)

Ferit (ψευδώνυμο, Fırat Aydın)

Tayfur (ψευδώνυμο, Hıdır Altuğ).

Yavuz Güneş (ψευδώνυμο)

Selim Hoca (ψευδώνυμο)

Cabbar (ψευδώνυμο)

Tuna (ψευδώνυμο)

Οι διοικητές της χωροφυλακής της Cizre κατά την διάρκεια των δολοφονιών – Συνταγματάρχης Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Kukel Atağ, Temer Atağ, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ και Burhanettin Kiyak – κατηγορήθηκαν για ανάμειξη στα προαναφερθέντα εγκλήματα και εν συνεχεία ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους. Τον Ιούνιο του 2015 ο αρμόδιος εισαγγελέας της υπόθεσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και του Temimöz, ο οποίος είχε πλέον συνταξιοδοτηθεί από την χωροφυλακή. Μετά τις 48 καταθέσεις ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι «οι καταθέσεις των μαρτύρων και τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν αποδεικνύουν κάτι με σαφήνεια ευσυνειδησία και αξιοπιστία.»

Το αίτημα του εισαγγελέα να καταρριφθούν όλες οι κατηγορίες, εισακούστηκε.

Είναι περιττό να αναφέρουμε, ότι για πολύ κόσμο, ιδιαίτερα για τον κουρδικό λαό, το αποτέλεσμα της δίκης απέδειξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η JITEM στην πραγματικότητα είναι άτρωτη, και στην πράξη το αποτέλεσμα της δίκης έδωσε το πράσινο φως για περισσότερες απαγωγές και δολοφονίες, κάτι το οποίο το διαπιστώνουμε τώρα.

Πολύ κόσμος πιστεύει πως η JITEM είναι στην πραγματικότητα η στρατιωτική πτέρυγα του Ergenekon – δείτε την ενότητα για περισσότερες πληροφορίες.



B) Ergenekon

Η Ergenekon είναι ακόμα μία πτυχή του τουρκικού «βαθέως κράτους». Είναι ένα κρυφό δίκτυο δημιουργημένο από πρώην και εν ενεργεία αξιωματικούς του στρατού, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ηγέτες της μαφίας. Ωστόσο οι ρίζες του δικτύου ξεκινούν προ δεκαετιών και η αφοσίωση του δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο κόμμα της κυβέρνησης – αντ’ αυτού το Ergenekon θεωρείται από τα μέλη του θεματοφύλακας των τουρκικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και κατά συνέπεια θα κάνει τα πάντα για να τα προωθήσει.

(H Ergenekon πιστεύεται επίσης ότι υπήρξε μέρος του Türk Mukavemet Teşkilatı -«τουρκική οργάνωση αντίστασης»- η οποία επιχειρούσε στην βόρεια κύπρο, μάχονταν την ελληνική ΕΟΚΑ (σημ. baktirio: 1958) και απέκτησε δύναμη μετά την διχοτόμηση.)

Όμως η αυτονομία μπορεί να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι, έτσι δεν ήταν έκπληξη, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ότι η Ergenekon ενώ ενθαρρύνονταν για τις δράσεις της, ταυτόχρονα δέχονταν επίθεση από την κυβέρνηση. Το Αύγουστο του 2013 αρκετά μέλη της Ergenekon καταδικάστηκαν για απόπειρα ανατροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ. Με τις διώξεις της Ergenekon και παρομοιάζοντας την με το pkk, η κυβέρνηση ήθελε να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή στάση.

Στο τέλος ωστόσο πολλοί από όσους είχαν καταδικασθεί αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού το επιχείρημα της υπεράσπισης πως τα κυριότερα αποδειχτικά στοιχεία εναντίον τους ήταν κατασκευασμένα από την κυβέρνηση, έγινε αποδεκτό. Η Ergenekon πληγώθηκε αλλά δεν λύγισε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες της Ergenekon για μια περίοδο 16 χρόνων.

Γ) Θηριωδίες εναντίον κούρδων και φιλοκούρδων


Η κουρδική πόλη Sirnex μετά την επίθεση τούρκων παραστρατιωτικών

Πολλοί κούρδοι πιστεύουν ότι οι δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ήταν από μυστικούς πράκτορες και συγκεκριμένα από την JITEM. Και πράγματι οι εκτελέσεις περιέχουν όλα τα χαρακτηριστικά της JITEM, η οποία πάντα παρουσιάζει ενα αληθοφανές άλλοθι άρνησης εμπλοκής της.

Οι πρόσφατες θηριωδίες εναντίον των κούρδων στην τουρκία είναι τόσο πολλές, που μόνο ένα δείγμα είναι δυνατόν να αποδοθεί.

Αυτή την περίοδο η τουρκική χωροφυλακή πολιορκεί τις ακόλουθες κουρδικές πόλεις: Sur (52 ημέρες), Cizre (40 ημέρες) και Silopi (40 ημέρες). Επίσης πάνω από 100 πόλεις και χωριά στις κουρδικές περιοχές της τουρκίας βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι τούρκοι χρησιμοποιούν βομβαρδισμούς από αέρα, ελεύθερους σκοπευτές, πυροβολικό, τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και χιλιάδες στρατιώτες εναντίον των κούρδων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ“Turkey’s Murderous Assault on Kurds”.

Πέρσι τον Ιούνιο μια ομάδα σοσιαλιστών φοιτητών σκοτώθηκε από βόμβα στην Suruc. Για την επίθεση κατηγορήθηκε ο isis. Είτε ήταν ο isis ή άλλη αντιαριστερή τρομοκρατική ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι οποίες ποτέ δεν αποδείχθηκαν πλήρως, ο Erdogan – αν και προβλέψιμο –χρησιμοποίησε την βομβιστική ενέργεια για να επιτεθεί στους αντάρτες του pkk. Περισσότερα (αγγλικά)

Τον Σεπτέμβριο έγιναν πολλές επιθέσεις από «άγνωστες δυνάμεις» στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος hdp. Μέλη της φασιστικής οργάνωσης «γκρίζοι λύκοι» φέρεται πως πήραν μέρος στις επιθέσεις. Οι επιθέσεις έγιναν μετά τον θάνατο 15 τούρκων στρατιωτών οι οποίοι αποδόθηκαν σε αντάρτες του pkk (υπάρχουν υποψίες ότι φιλικές δυνάμεις στον Erdogan ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές, με σκοπό να προκαλέσουν αντιδράσεις), Περισσότερα εδώ και εδώ (αγγλικά)

Κατά την διάρκεια έρευνας, μετά από μια απαγόρευση κυκλοφορίας στην Cizre στις 4-12 Σεπτεμβρίου, η διεθνής αμνηστία βρήκε αποδείξεις ότι αρκετοί θάνατοι προκλήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές σε τοποθεσίες μακριά από τα πεδία των συγκρούσεων. Μεταξύ των δολοφονηθέντων υπήρχαν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.. Πιο πρόσφατα, οι θάνατοι που έχουν αναφερθεί ακολοθούν το ίδιο ανησυχητικό μοτίβο. Περισσότερα (αγγλικά)

Στην Farqin (Silvan) κατά την διάρκεια της δωδεκαήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας το Νοέμβριο, οπλισμένες ειδικές μονάδες της αστυνομίας, οι Özel Harekat, φορώντας κουκούλες τρομοκρατούσαν την πόλη, ενώ άρματα μάχης πυροβολούσαν από τους γύρω λόφους. Οι Özel Harekat χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες πολλαπλών χειροβομβίδων Μ32, εναντίον των πολιτών. Ελεύθεροι σκοπευτές έριχναν στους ανθρώπους από τις οροφές των σπιτιών. Κόσμος αναφέρει πως οι ελεύθεροι σκοπευτές έμπαιναν στα σπίτια σπάζοντας τις πόρτες και ανάγκαζαν με την βία τους ενοίκους τους να τα εγκαταλείψουν, έτσι ώστε να μπορούν να πυροβολούν από αυτά. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν μέλη της JITEM. Ελικόπτερα έκαναν γύρους στον ουρανό και πυροβολούσαν τους κατοίκους. Στο μεταξύ όσοι ζούσαν έξω από τις περιοχές της πόλης με τα οδοφράγματα, βομβαρδίζονταν με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Περισσότερα (αγγλικά)

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας γνωστός δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκε σε επίθεση στην νοτιοανατολική τουρκία. Ο Tahir Elci εκτελέστηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που συμμετείχε ο ίδιος και άλλοι δικηγόροι. Η επίθεση αποδόθηκε σε «άγνωστες δυνάμεις». Ο Erdogan εκμεταλλεύτηκε την επίθεση διατάσσοντας αυστηρότερά μέτρα στην περιοχή. Οι ντόπιοι υποψιάζονται πως για την δολοφονία ευθύνονται πράκτορες του «βαθέως κράτους»

Μπορείτε να δείτε επίσης JITEM (secret Turkish death squad) responsible for recent executions of Kurds (αγγλικά)



Παράρτημα – Δραστηριότητες της Ergenekon 1997 – 2013

1997 – 2007

1997: Η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το όνομα «Ergenekon» για αναφορά στο «βαθύ κράτος»

2001: Βρέθηκε το πρώτο επίσημο έγγραφο το οποίο σχετίζεται με την Ergenekon. Ο Tuncay Guney ένας εκκεντρικός χαρακτήρας με αμφιλεγόμενα διαπιστευτήρια, οδηγήθηκε στο τμήμα για υπόθεση απλής απάτης και είπε στους μπάτσους για την Ergenekon. Από την ανάκριση σχηματίστηκε το πρώτο κατηγορητήριο εναντίον της Ergenekon

18 Ιανουαρίου 2007: O αρμένιος δημοσιογράφος Hrant Dink πυροβολείται και πέφτει νεκρός μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας Agos. Η κυβέρνηση εν μέσω κροκοδείλιων δακρύων αποδίδει την επίθεση σε «άγνωστες τρομοκρατικές δυνάμεις»

25 Μαρτίου 2007 : Το πολιτικό περιοδικό Nokta, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο Coup Diaries (ημερολόγιο ενός πραξικοπήματος) το οποίο είναι το ιστορικό των προσπαθειών του στρατού να αναλάβει την εξουσία. Το περιοδικό κλείνει σχεδόν ένα μήνα μετά. Το ημερολόγιο δημιουργήθηκε βάση του δεύτερου κατηγορητηρίου της Ergenekon (δείτε παρακάτω)

18 Απριλίου 2007: Τρείς χριστιανοί δολοφονούνται μετά από επίθεση σε δημόσιο κτίριο στην Malatya. Η υπόθεση ενσωματώθηκε στην υπόθεση της Ergenekon στις 21 Νοεμβρίου του 2008.

12 Ιουνίου 2007: Μετά από πληροφορίες, η αστυνομία ανακάλυψε και κατάσχεσε 27 χειροβομβίδες και εκρηκτικά ΤΝΤ, σε μια παραγκούπολη στην συνοικία Umraniye της Istanbul. Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν τους εισαγγελείς στην ανακάλυψη σχεδίου πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης το 2008.

2008

21 Ιανουαρίου: Τριάντα ένα άτομα συνελήφθησαν με βάση το πρώτο κατηγορητήριο της Ergenekon συμπεριλαμβανομένου και ενός απόστρατου στρατηγού και ενός αρθρογράφου

21 Μαρτίου: Συλλαμβάνονται και άλλοι στρατηγοί και αρθρογράφοι

7 Ιουλίου: Συλλαμβάνονται στρατηγοί, λίγο πριν την καθυστερημένη συνταξιοδότηση τους

23 Ιουλίου: Νέο κύμα συλλήψεων 26 ατόμων σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανόμενων ανώτερων μελών του Εργατικού κόμματος και προσωπικό εθνικιστικού περιοδικού.

25 Ιουλίου: Μετά την υποβολή του κατηγορητηρίου ξεκίνα επίσημα η δικαστική περίοδος

14 Αυγούστου: Σε ένα νέο κύμα συλλήψεων η αστυνομία βρίσκει μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων (2 καλάσνικοφ, 1000 σφαίρες, 1000 κενές σφαίρες και 280 χειροβομβίδες)

23 Σεπτεμβρίου: Ακόμα δεκαέξι άτομα συλλαμβάνονται

20 Οκτώβριου: Ξεκινά η πρώτη δίκη της Ergenekon

2009

7-8 Ιανουαρίου: Συλλαμβάνονται και άλλα άτομα, όπως ακαδημαϊκοί και στρατηγοί, ενώ ανακαλύπτονται κρυπτές όπλων σε διάφορα σημεία.

22 Ιανουαρίου: Πάνω από 20 αστυνομικοί συλλαμβάνονται για την υπόθεση της Ergenekon

10 Μαρτίου: Υποβάλλεται το δεύτερο κατηγορητήριο για την Ergenekon το οποίο γίνεται δεκτό στις 22 Μαρτίου

4 Ιουνίου: Συλλαμβάνονται αξιωματικοί του στρατού, κατά την διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν πυρομαχικά στην Poyrazkoy στην Istanbul. Είκοσι άτομα μεταξύ των οποίων και 16 αξιωματικοί του στρατού εν ενεργεία συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις σε πέντε επαρχίες της τουρκίας

20 Ιουλίου: Το ποινικό δικαστήριο της Istanbul ξεκίνησε την δίκη 56 υπόπτων στα πλαίσια του δεύτερου κατηγορητηρίου της έρευνας για την Ergenekon. Το κατηγορητήριο αποτελούνταν από 1909 σελίδες, μεταξύ των 56 υπόπτων ήταν απόστρατοι στρατηγοί.

Το τρίτο κατηγορητήριο υποβλήθηκε στο δικαστήριο. Περιείχε 1454 σελίδες και αφορούσε 52 άτομα από τα οποία τα 37 είχαν ήδη συλληφθεί και τα υπόλοιπα συνελήφθησαν μεταξύ 10 Ιανουαρίου του 2009 και 17 Απριλίου του ίδιο έτους.

2010

20 Ιανουαρίου: Αποκαλύπτεται το σχέδιο πραξικοπήματος Sledgehammer (βαριοπούλα) ή Balyoz.

22 Φεβρουαρίου: Πενήντα περίπου άτομα, πρώην και νυν αξιωματικοί του στρατού , συλλαμβάνονται λόγω ανάμειξη τους στο σχέδιο Sledgehammer

2011

4 Μαρτίου: Η αστυνομία συλλαμβάνει 10 άτομα, κυρίως δημοσιογράφους, στα πλαίσια της έρευνας για την Ergenekon

5 Μαΐου: Η Υπόθεση σχεδιασμού δολοφονίας εναντίον του ηγέτη των ορθόδοξων χριστιανών στην Istanbul συγχωνεύεται με την υπόθεση Ergenekon

30 Ιουλίου: Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού παραιτούνται. Οι μαζικές αιτήσεις για συνταξιοδότηση έρχονται 22 ώρες μετά την απαγγελία κατηγορητηρίου σε 22 ύποπτους συμπεριλαμβανομένων στρατηγών και αξιωματικών, για την διεξαγωγή αντικυβερνητικής καμπάνιας στο διαδίκτυο.

19 Σεπτεμβρίου: Ο εισαγγελέας που διεξάγει την έρευνα για την δολοφονία του τούρκου – αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink, λέει πως ο φόνος έγινε από πυρήνα της Ergenekon στην επαρχία Trabzon κοντά στην μαύρη θάλασσα.

2012

5 Ιανουαρίου: Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Ilker Basbug, κλήθηκε στο δικαστήριο, παρά τους ισχυρισμούς του, για την συμμετοχή του στην δημιουργία διαδικτυακών τόπων με σκοπό την δυσφήμηση του Erdogan, του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

6 Ιανουαρίου: Το δικαστήριο αποφασίζει την προσωρινή κράτηση του Ilker Basbug με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

26 Μαρτίου: Ο Ilker Basbug οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία « του αρχηγού τρομοκρατικής ομάδας» και ότι συνωμοτούσε για την ανατροπή της κυβέρνησης Erdogan

2013

5 Αυγούστου: Ανακοινώνονται από το τουρκικό δικαστήριο οι ετυμηγορίες για 300 κατηγορούμενους στην υπόθεση Ergenekon. Ο Ilker Basbug καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Επίσης καταδικάσθηκαν τρείς βουλευτές του Ρεπουμπλικάνου Λαϊκού Κόμματος σε 12 και 35 χρόνια φυλάκισης. Εικοσιένας κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες

Μετάφραση – επιμέλεια baktirio



https://athens.indymedia.org/post/1554687/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου