Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Κοινή Δήλωση των επαναστατών μαρξιστών από τη Ρωσία και την Τουρκία


Αυτή η δήλωση έγινε από την συλλογικότητα Open Left - Ρωσίας και την οργάνωση Sosyalist Demokrasi İçin Yeniyol - Τουρκίας στις 5 Δεκεμβρίου 2015.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από ένα πύραυλο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις 24 Νοεμβρίου, λόγω του γεγονότος ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πήραν μια νέα διάσταση. Το γεγονός αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο αντίθετων στρατηγικών όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. 
Η στρατιωτική επέμβαση του Πούτιν για την προστασία της δικτατορίας του Άσαντ ήταν αναμφίβολα απαράδεκτη για τον Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να συνεργαστεί ανοιχτά με τζιχαντιστικές συμμορίες για να ανατρέψει το καθεστώς στη Δαμασκό. Ωστόσο, η ένταση είχε αναβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν είχε μετατραπεί σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση λόγω της εξάρτησης της Τουρκίας από την Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια και τον «Turkish Stream» - το έργο του αγωγού φυσικού αερίου. Ωστόσο, δεν ήταν πραγματικά πιθανό να διατηρήσουν τους δεσμούς αδιάσπαστους, λαμβάνοντας υπόψη το χαοτικό γεωπολιτικό παιχνίδι στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Συρία. Με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, η Τουρκία σκόπευε να εκφοβίσει τον Πούτιν ότι θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση, όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν, από την πλευρά του, απάντησε με μια επίδειξη δύναμης η οποία θα αποδείκνυε ότι μπορεί να αναλάβει το ρίσκο για οτιδήποτε.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αυτό που έφερε τον Πούτιν και τον Ερντογάν πιο κοντά τον ένα στον άλλο όσον αφορά το είδος της πολιτικής τους, έγινε και ο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση αυτής της σύγκρουσης. Αυτό είναι ένας συνδυασμός μιας μεγαλομανίας για τον προσωπικό ιστορικό τους ρόλο, μια εθνικιστική ρητορική και αυτοκρατορικές φιλοδοξίες στην εξωτερική πολιτική. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το επιχείρημα που θέτει η Τουρκίας σχετικά με τους «Τουρκμένους αδελφούς» στη βόρεια Συρία συμπίπτει πολύ με την δημαγωγία του Πούτιν στην οποία η Ουκρανία είναι μέρος ενός εθνικού και πολιτιστικού «ρωσικού κόσμου», ο οποίος πηγαίνει πέρα από τα ρωσικά σύνορα. Κάτω από αυτές τις συγκεκριμένες περιφερειακές εντάσεις και συνθήκες, εμείς, ως επαναστάτες μαρξιστές από τη Ρωσία και την Τουρκία, λένε όχι στην επιθετική πολιτική, τις στρατιωτικές επιθέσεις, τις επεμβάσεις ή τις φιλοδοξίες των κυβερνήσεών μας, είτε στη Συρία, είτε στο Κουρδιστάν, την Ουκρανία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμος. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υψώσουμε τη φωνή μας και να ξεσηκωθούμε ενάντια στον πόλεμο και την εθνικιστική και μιλιταριστική κυριαρχία.
Open Left – Ρωσία
Sosyalist Demokrasi İçin Yeniyol – Τουρκία
Μετάφραση: e la libertà
Πηγή: «Common Statement of the Revolutionary Marxists from Russia and Turkey», International Viewpoint, 5 Ιανουαρίου 2016.
http://www.elaliberta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου