Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μας χτυπάει την πόρτα



Χρήστος Κατόπης
Η σύλληψη των πέντε εθελοντών που διέσωζαν πρόσφυγες στην Λέσβο όπως και των τριων στην κατάληψη που πρoσέφερε φαγητό σε πρόσφυγες στη Χίο, έρχεται σε μια περίοδο πλούσια σε περιστατικά αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, όπως η υπόθεση της έκδοσης των πέντε φοιτητών στην Ελλάδα, η αστυνομοκρατία και η απαγόρευση διαδηλώσεων στο Παρίσι.
Μέ­θο­δοι ακρο­δε­ξιάς έμπνευ­σης που κα­τα­πα­τούν αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες, όπως η σύλ­λη­ψη αν­θρώ­πων που είχαν την πρό­θε­ση να προ­σφέ­ρουν αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια, που έχουν ήδη κάνει την εμ­φά­νι­ση τους σε άλλες χώρες (βλ. Λα­μπε­ντού­ζα – Ιτα­λία), εμ­φα­νί­ζο­νται για πρώτη φορά και στην Ελ­λά­δα, μέσα από την αγα­στή συ­νερ­γα­σία ΕΛΑΣ και Frontex (όπως προ­κύ­πτει και από τις ανα­κοι­νώ­σεις ΕΛΑΣ και Λι­με­νι­κού).

Έτσι, με πλήρη ευ­θύ­νη μιας κυ­βέρ­νη­σης που έχει το θρά­σος να κάνει ακόμα ανα­φο­ρά στην λέξη «αρι­στε­ρά» -ο Τσί­πρας δεν ήταν άλ­λω­στε εκεί­νος που ζή­τη­σε την πα­ρου­σία των δυ­νά­μων της Frontex στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αι­γαί­ου;- η Ελ­λά­δα φαί­νε­ται να μπαί­νει σε μια «νέα πε­ρί­ο­δο» που χα­ρα­κτη­ρί­ζει όλες τις χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης: μια πε­ρί­ο­δο έντο­νου αυ­ταρ­χι­σμού και ολο­κλη­ρω­τι­σμού.

Η «ευ­ρω­παϊ­κή ολο­κλή­ρω­ση», όπως αυτή υλο­ποιεί­ται και στη χώρα μας από την συ­νεν­νό­η­ση ιτα­λι­κών – ελ­λη­νι­κών αρχών στην πε­ρί­πτω­ση των πέντε φοι­τη­τών ή από την ενί­σχυ­ση των πε­ρι­πό­λων των συ­νό­ρων από δυ­νά­μεις της Frontex, είναι ένα ση­μα­ντι­κό κομ­μά­τι του παζλ, κομ­μά­τια του οποί­ου είναι η έντα­ση του αυ­ταρ­χι­σμού εντός των κρα­τών-με­λών της ΕΕ, καθώς και η άνο­δος των ακρο­δε­ξιών ορ­γα­νώ­σε­ων σε πολ­λές χώρες της Ευ­ρώ­πης. Στοι­χεία απα­ραί­τη­τα προ­κει­μέ­νου οι «από πάνω» να αντι­με­τω­πί­σουν απο­τε­λε­σμα­τι­κά την αγα­νά­κτι­ση των «από κάτω» που προ­κύ­πτει από την εφαρ­μο­γή προ­γραμ­μά­των σκλη­ρής λι­τό­τη­τας.

Η κα­τα­στο­λή και η επι­βο­λή του φόβου μέσω της τρο­μο­κρά­τη­σης (με νο­μι­κούς ή άλ­λους δρό­μους), η εφαρ­μο­γή του συν­θή­μα­τος «πρώτα έρ­χο­νται για τους άλ­λους και μετά για σένα» (πρώτα έρ­χο­νται για τους με­τα­νά­στες και μετά για τους αλ­λη­λέγ­γυους, πρώτα για τους "τζι­χα­ντι­στές" και μετά για όλους τους δια­δη­λω­τές) που επι­τυγ­χά­νε­ται μέσα από την αι­μα­το­βαμ­μέ­νη συ­νερ­γα­σία όλων των κυ­βερ­νή­σε­ων της ΕΕ, είναι μεί­ζον χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της πε­ριό­δου που δια­νύ­ου­με.

Για αυτό και η σύλ­λη­ψη των πέντε εθε­λο­ντών, είναι και πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί ως ένα κρί­σι­μο ζή­τη­μα, ακόμη και μετά την εξέ­λι­ξη της απε­λευ­θέ­ρω­σης τους, με 5 και 10 χι­λιά­δες ευρώ εγ­γύ­η­ση.

Σε αυτό και σε πα­ρό­μοια πε­ρι­στα­τι­κά, η άμεση συ­μπα­ρά­στα­ση και κι­νη­το­ποί­η­ση, οι ανα­κοι­νώ­σεις, το να γί­νο­νται «ση­μαία» από το σύ­νο­λο της Αρι­στε­ράς και όλους τους αγω­νι­στές/αγω­νί­στριες αι­τή­μα­τα όπως η άμεση παύση της δί­ω­ξης και η απο­πο­μπή της Frontex από τα σύ­νο­ρα, είναι ανα­γκαία συν­θή­κη για να σπά­σει το κλίμα της τρο­μο­κρα­τί­ας που προ­σπα­θεί να επι­βλη­θεί μέσω της ποι­νι­κο­ποί­η­σης του κι­νή­μα­τος αλ­λη­λεγ­γύ­ης στους πρό­σφυ­γες.

Γιατί μπο­ρεί κά­ποιοι να ανα­ζη­τούν την φα­ντα­σια­κή χα­μέ­νη «Ευ­ρώ­πη του δια­φω­τι­σμού» όσο θέ­λουν, όμως η πραγ­μα­τι­κή Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση του «αυ­ταρ­χι­σμού» είναι εδώ και μας χτυ­πά­ει την πόρτα.

Και κα­θή­κον μας είναι να της την κλεί­σου­με στα μού­τρα./rproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου