Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΤΡΙΚ ΚΟΚΜΠΟΥΡΝ ΤΟΥ ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εδώ πάντως ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους ενδεχομένως να είναι η Τουρκία η οποία το 2011 φαινόταν επαρκώς ισχυρή ώστε να επεκτείνει την επιροοή της. 
Τότε όντας οικονομικά αναπτυσσόμενη, με μια εικόνα ενός δημοκρατικού ισλαμικού κράτους, φάνταζε ελκυστική για τους Άραβες σιαδηλωτές που ήθελαναν ανατρέψουν τις δικτατορικές κυβερνήσεις. Σύντομα όμως φάνηκε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν στήριζε τους σεκτριστές Άραβες σουννίτες που ήταν ενάντιοι σε Κούρδους, σιίτες και υπερασπιστές του λαϊκού κράτος και έτσι άρχισε να αντιμετωπίζει αντίσταση. 
Η Τουρκία αρχικά στήριξε τους Μουσουλμάνους Αδερφούς, αργότερα την ISIS, ενώ ανέχθηκε ή και βοήθησε το Μέτωπο Νούσρα και άλλες ακραίες ομάδες τζιχαντιστών.
Αυτό ήταν ένας λάθος υπολογισμός για Τουρκία και Συρία. Τα νεοοθωμανικά όνειρα του Ερντογάν νε γίνει η Τουρκία μια μεγάλη δύναμη στην Μέση Ανατολή, απέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το πώς θα απαντήσει ο Ερντογάν σε αυτή του την αποτυχία, θα γίνει σαφές κατά τους επόμενους μήνες, με Ρωσία και ΗΠΑ να στηρίζουν με διάφορους τρόπους τους διάφορους συμμάχους τους και όταν η Συρία να δοκιμάσει να κλείσει τα σύνορα της με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν είτε θα υποχρεωθεί να μείνει η Τουρκία εκτός του βορά της Συρίας, είτε θα συμπεριλάβει και την στρατιωτική επιλογή. Αυτοί που ασκού κριτική στην Τουρκία , δηλώνουν πως ο Ερντογάν πέρσι θέλησε να μπει στην Συρία, αλλά ανώτατοι στρατηγοί τον εμπόδισαν. Μετά από την ρωσική στρατιωτική επέμβαση και την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου, σήμερα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Τουρκία να κάνει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση. Αυτή τη στιγμή μια πιθανή τουρκική προέλαση στον βορά της Συρίας , θα είναι κάτι δίχως αμερικανική έγκριση και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικά αεροσκάφη και ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.
http://haber.sol.org.tr/dunya/suriyede-en-buyuk-kaybeden-turkiye-olabilir-143674
http://tourkikanea.gr/2016/01/erd-519/

1 σχόλιο: