Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Πρόταση για ισόβια σε μια δίκη-παρωδία

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα (τελευταίος στη σειρά, με γένια και καπέλο)
Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης
Η εισαγγελική πρόταση των «ισοβίων» ήταν η επόμενη πράξη του δράματος που εξελίσσεται στο δικαστήριο του Μπουρούντι σε βάρος του Ελληνα υπηκόου Σπύρου-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, μετά την άρνησή του να αιματοκυλήσει, ως αξιωματικός της αστυνομίας, τις διαδηλώσεις στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής.
Η πρώτη πράξη ξεκίνησε με τη σύλληψη του Σπύρου στις 27 Ιουνίου με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος και συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό του από τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του.
Με λίγα λόγια δεν του επετράπη να γνωρίζει τα στοιχεία με βάση τα οποία κατηγορείται, με αποτέλεσμα να μην του δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Γεγονός που ενισχύθηκε από τις συνθήκες της κράτησής του σε φυλακές-γκέτο και την ελλιπή επικοινωνία με τον δικηγόρο του.

Κι έπειτα ήρθε η απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος αναβολής που υπέβαλαν οι συνήγοροι των πάνω από 25 κατηγορουμένων που βαρύνονται αυτή τη στιγμή με την ίδια κατηγορία.

Οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν για την απόρριψη του αιτήματός τους, καθώς η αναβολή θα τους έδινε παραπάνω χρόνο για να προετοιμάσουν τη υπεράσπιση των εντολέων τους, και τότε το δικαστήριο προχώρησε στην επόμενη πράξη.

Απέβαλε τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφαιρώντας πλέον από τους κατηγορουμένους ακόμα και το δικαίωμα της επιλογής συνηγόρου!

Μάλιστα ένας δικηγόρος που επέμεινε στη διαμαρτυρία βρέθηκε τελικά και ο ίδιος κατηγορούμενος πλάι στον εντολέα του, με την ίδια κατηγορία, αυτήν της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος!

Πρόκειται βέβαια για μια δίκη «λαιμητόμο» όπου έχει καταστρατηγηθεί κάθε υπερασπιστικό δικαίωμα των κατηγορουμένων.

Σ’ αυτή τη δίκη λοιπόν το δικαστήριο όρισε νέους δικηγόρους της δικής του επιλογής για τους κατηγορουμένους και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στον Σπύρο δόθηκαν μόλις 30 λεπτά προκειμένου να επικοινωνήσει με τον καινούργιο του συνήγορο και να προετοιμαστούν για τη διαδικασία.

Κατά την απολογία του ο Σπύρος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ως αβάσιμες και εκδικητικές, τονίζοντας ότι η κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος αφορά ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τη σύλληψή του (13/5/2015), ενώ ο ίδιος δεν βρισκόταν καν στη χώρα εκείνη την ημέρα, αλλά σε επίσημη αποστολή της αστυνομίας του Μπουρούντι στο εξωτερικό.

Επισήμανε ακόμη ότι ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του ήταν η άρνησή του στις εντολές των ανωτέρων του να ανοίξει πυρ κατά των άοπλων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και κατήγγειλε εκ νέου ότι ο ίδιος ως κρατούμενος υπέστη βασανιστήρια για την απόσπαση ομολογίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Αλέξη Αναγνωστάκη, δικηγόρο του Σπ. Χαγκαμπιμάνα στην Ευρώπη, ο εισαγγελέας που αρνήθηκε να διατάξει έρευνα για την καταγγελία των βασανιστηρίων είναι ο ίδιος που τώρα πρότεινε για τον Σπύρο την ποινή των ισοβίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα έφτασε με υποτροφία στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια, όπου και τελείωσε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια μπήκε στη Νομική Αθηνών.

Παράλληλα εργαζόταν ως υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ, ενώ από τη χώρα μας έφυγε το 2005 και αφού συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου μπήκε στο σώμα της αστυνομίας.
Η παρέμβαση του ΟΗΕ

Τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση είναι η παρέμβαση της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις (UN Working Group on Arbitrary Detention), που εδρεύει στη Γενεύη.

Επειτα από προσφυγή των διεθνών δικηγόρων του Σπ. Χαγκαμπιμάνα, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, ζήτησε πριν από λίγες μέρες από τις αρχές του Μπουρούντι να απαντήσουν εντός 60 ημερών στις αιτιάσεις για την παράνομη κράτηση και τα βασανιστήρια σε βάρος του Σπύρου.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει βέβαια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εξέδωσε ψήφισμα, καλώντας την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Σπύρου, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε στη Φ. Μογκερίνι και ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ποια θα είναι άραγε η τελευταία πράξη του δράματος;

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου