Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Βρετανοί Στρατιώτες Ύποπτοι για Εγκλήματα Πολέμου που Διαπράχθηκαν στο Ιράκ Tess Owen





To θέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE News.
Βρετανοί στρατιώτες ίσως αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2003, στη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής μονάδας της βρετανικής κυβέρνησης που διαχειρίζεται υποθέσεις διεκδικήσεων για βασανισμό και παράνομη θανάτωση.

Ο Mark Warwick, πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας που διοικεί την ομάδα Iraq Historic Allegations Team (IHAT), δήλωσε στην εφημερίδα The Independent, σε συνέντευξή του το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηριχθούν οι κατηγορίες κατά βρετανικών στρατευμάτων για την κακοποίηση και τον φόνο Ιρακινών πολιτών.

«Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, ακόμα και για ανθρωποκτονία, τις οποίες ερευνούμε στην IHAT» είπε ο Warwick. «Νιώθω ότι πρέπει να βρεθούν σημαντικά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί σοβαρή υπόθεση ενώπιον της Εισαγγελικής Διωκτικής Αρχής και να υπάρξει δίωξη και απαγγελία κατηγορίας».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημιούργησε την IHAT το 2010, ως ερευνητικό οργανισμό που λειτουργεί ανεξαρτήτως του στρατού. Σύμφωνα με έκθεση του 2015, η IHAT έχει λάβει περισσότερες από 1.500 καταγγελίες πιθανών εγκλημάτων πολέμου και περιστατικών κακοποίησης κρατουμένων.

Έρευνα των καταγγελιών άρχισε το 2006, αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκε χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα ή να γίνει επίσημη έρευνα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) άνοιξε εκ νέου την έρευνά του το 2014 και την ίδια χρονιά έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που ανέφερε πως ερευνούσε μια σειρά περιπτώσεων κακοποίησης τις οποίες λέγεται ότι διέπραξαν οι βρετανικές δυνάμεις σε διαφορετικές αλλά ελεγχόμενες από τη Βρετανία εγκαταστάσεις την περίοδο 2003-2008.

Σύμφωνα με το ντοσιέ που εστάλη στο ICC τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρίσκεται στην κατοχή του VICE News, οι καταγγελλόμενες παραβάσεις αφορούν κάψιμο, ηλεκτροπληξία, εικονική εκτέλεση, απειλές για τις οικογένειες των κρατουμένων, σεξουαλική επίθεση και «αναγκαστική έκθεση σε πορνογραφία». Η έκθεση της IHAT για το 2015 ανέφερε ότι η υπηρεσία έλαβε 19 καταγγελίες για βιασμό στη διάρκεια της κράτησης, με θύματα τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, αλλά και 26 υποθέσεις άλλων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων του αναγκαστικού αυνανισμού και του αναγκαστικού στοματικού σεξ.

Σε δεκάδες κρατουμένους λέγεται ότι αρνήθηκαν τη νομική προστασία που παρέχεται από τη Συνθήκη της Γενεύης ενώ 259 είναι οι Ιρακινοί πολίτες που φέρονται να σκοτώθηκαν από Βρετανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων 47 ατόμων οι οποίοι πέθαναν υπό βρετανική κράτηση.

Ο όγκος των υποθέσεων της IHAT είναι σήμερα 10 φορές μεγαλύτερος από ό,τι ήταν όταν πρωτοξεκίνησε η έρευνα και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Η Angela Stevens, από τη νομική εταιρεία Public Interest Lawyers που έχει έδρα το Λονδίνο και συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε δηλώσειπαλιότερα στο VICE News ότι όσο πιο γνωστή γίνεται η έρευνα του ICC, τόσοι περισσότεροι Ιρακινοί φέρνουν στο φως τις δικές τους υποθέσεις κακοποίησης.

«Έστω κι αν αυτοί οι θάνατοι σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν πριν από 10 χρόνια, οι πολίτες ανακαλύπτουν μόλις τώρα ότι μπορούν να δημοσιοποιήσουν την υπόθεσή τους και να κάνουν καταγγελία» είπε η Stevens.

Η IHAT είχε προγραμματίσει να ολοκληρώσει τις έρευνές της έως το 2016, αλλά ο Warwick λέει πως δεν θα είναι συνεπείς με την προθεσμία. Ο οργανισμός έχει χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει τις εργασίες του έως το 2019. «Τους επόμενους 12-18 μήνες, θα επανεξετάσουμε όλες τις υποθέσεις για να έχουμε τη μεγαλύτερη εικόνα» δήλωσε στον The Independent. «Τότε πιστεύω ότι θα μπορούμε να πούμε εάν το 2019 φαίνεται ρεαλιστικός στόχος».

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόθυμοι να απαγγείλουν κατηγορίες κατά των εμπλεκόμενων στρατιωτικών έχουν καταγγείλει την αργή πρόοδο του οργανισμού. Ο Warwick έκανε έκκληση για υπομονή. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα, τον όγκο και τις γεωγραφικές πτυχές του πράγματος» είπε. «Δεν μπορείς να υποτιμήσεις το συνδυασμό αυτών των τριών παραγόντων και να προσπαθήσεις να διεξάγεις δεοντολογικές έρευνες».

Δεν καταλήγει κάθε υπόθεση σε έρευνα. Ο Warwick είπε ότι λαμβάνεται υπόψη «η αναλογικότητα» της παράβασης και συνεκτιμάται η πιθανότητα μιας καταδίκης και η αυστηρότητα της ποινής που θα επιβληθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικού προσωπικού της Βρετανίας που έχουν αναπτυχθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και σύμφωνα με τον νόμο» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Όπου υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Αυτής Μεγαλειότητας μπορεί να διωχθούν».http://www.vice.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου