Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Την 1η Μαρτίου κλείνει οριστικά ο «Βαλκανικός Διάδρομος»- Η Ελλάδα ένα απέραντο hotspot

Η παραδοχή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ότι ο λεγόμενος Βαλκανικός Διάδρομος διέλευσης των προσφύγων προς την Ευρώπη – έτσι κι αλλιώς- θα έκλεινε, πράγμα που σημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη για την Ελλάδα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» δοκιμάζεται πλέον σκληρά και φέρνει την χώρα μας σε δεινή θέση, καθώς εμφανίζεται πλέον ως «ένα μπουκάλι χωρίς στόμιο»στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Τα Σκόπια κι η Σερβία κλείνουν τον Βαλκανικό Διάδρομο – κατ’ αρχήν – για τους Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ οι εκτιμήσεις στην κυβέρνηση ότι θα κλείσει σταδιακά για όλους ανεξαρτήτως τους πρόσφυγες. Η Σλοβενία και η Βουλγαρία στέλνουν τον στρατό να φυλάει τα μεθοριακά περάσματα. Η Αυστρία μετά τη διάσκεψη των αρχηγών της αστυνομίας, συγκαλεί την Τετάρτη και νέα διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς να έχει προσκαλέσει την Ελλάδα και τη Γερμανία, με στόχο αναχαίτιση των προσφυγικών ροών επιβάλλοντας ταυτόχρονα ελέγχους σε 11 σημεία των συνόρων της με τη Σλοβενία και την Ιταλία:
Το «σχέδιο Visegrad» που προωθεί η Αυστρία θέτει ταφόπλακα στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και επαναφέρει στο προσκήνιο τα κλειστά σύνορα, τους φράκτες και την ντε φάκτο κατάλυση της συνθήκης Σένγκεν, παρά τις διακηρύξεις της συνόδου κορυφής της Ένωσης, η οποία αναζητούσε μία ανάσα χρόνου ώστε να διασώσει τουλάχιστον τα προσχήματα. 
Το ΝΑΤΟ κωλυσιεργεί 
Σ΄ αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία του ΝΑΤΟ, στο οποίο πόνταρε η ελληνική πλευρά, να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, λόγω των προσκομμάτων που προβάλει η Τουρκία, όπως κατέστησε σαφές η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη. 
Η κυρία Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία με αφορμή την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 
Οπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα. 
Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα. 
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας». 
Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε 
Προειδοποιήσεις που ακούγονται ως κούφια λόγια του αέρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, απηύθυνε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας ότι η Ελλάδα σκληρύνει τη στάση της προς τις χώρες που που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM». 
Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αστυνομικοί διευθυντές των κρατών αυτών ακύρωσαν την απόφαση που έλαβαν πριν από 15 μέρες οι αρχηγοί τους για διατήρηση του status quo, μέχρι τις 8 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η ελληνική στάση απέναντι σ’ αυτές τις χώρες, οι οποίες δρουν με βάναυσο, όπως τόνισε, τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες, θα σκληρύνει. 
Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ». 
Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους. 
Την 1η Μαρτίου κλείνουν τα σύνορα 
Η εικόνα πάντως που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση είναι πως η, μονομερής και εκτός κάθε ευρωπαϊκής συνεννόησης, επιχείρηση σφραγίσματος του Βαλκανικού Διαδρόμου και εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί και έχει ορίζοντα κλιμάκωσης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. 
Πρωτοστάτες της εν λόγω επιχείρησης παραμένουν οι «4» του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), με την Αυστρία να αναλαμβάνει ανοιχτά πλέον ρόλο συμμάχου και συντονιστή, τη Σλοβενία να ακολουθεί και τη Γερμανία απλώς να παρακολουθεί αδύναμη τους πρώην «δορυφόρους» της να στήνουν το νέο «κλαμπ» των Βαλκανίων εκτός κάθε ευρωπαϊκής αρχής και συνθήκης. 
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας», «το τελικό σφράγισμα των συνόρων στη γραμμή Ελλάδας – ΠΓΔΜ – Βουλγαρίας θα ξεκινήσει σταδιακά, από βορρά, την 1η Μαρτίου» και«θα αφορά κατ’ αρχήν τους Ιρακινούς πρόσφυγες, στη συνέχεια τους Αφγανούς και τέλος τους Σύρους». 
Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, και με περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους ήδη στην Ειδομένη, η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους προσωρινής ανακούφισης και διαχείρισης της κρίσης τουλάχιστον έως τη νέα σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου. 
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν οι – σαφώς περιορισμένες – εναλλακτικές και αποφασίστηκε, στο διπλωματικό επίπεδο, να υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την ευρωπαϊκή προεδρία της Ολλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είπε και η κυρία Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το θέμα με όσο οξύ τρόπο και αν εμφανιστεί αυτό, είπε. «Οι προσφυγικές ροές πρέπει να αντιμετωπιστούν με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων». 
Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για μια «εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» καθώς, όπως είπε «ακόμα και αυτά που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών σήμερα αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών μελών και μη κρατών μελών της ΕΕ». 
Ολόκληρη η χώρα ένα απέραντο hotospot 
Η κυβέρνηση πάντως αναζητεί πυρετωδώς νέους χώρους για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, καθώς τα υπάρχοντα κέντρα στην Αττική, όπου άρχισαν να μεταφέρονται και οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες από την Ειδομένη, δεν επαρκούν. 
Γεγονός είναι πάντως πως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι χαώδης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε ένα απέραντο hotspot. Κι αυτό παρά το σχέδιο «σχέδιο Β» που υποτίθεται ότι έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ εξακολουθεί να δίνει διαβεβαιώσεις πως όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. 
Μεταξύ άλλων, ορίστηκε ως «ταβάνι» για τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούσαν ακόμη να μείνουν στην Ελλάδα οι 50.000. Μετά από αυτόν τον αριθμό και η χώρα μας εξετάζει τον έλεγχο των ροών στα σύνορά της, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «καζάνι που βράζει». 
Ακόμη, σχεδιάζεται η κατασκευή 4 με 5 ακόμη κέντρων προσωρινής φιλοξενίας στον άξονα Ειδομένη-Πειραιάς (σε στρατόπεδα), με την ελπίδα ότι έτσι θα καταστεί εφικτή η διαχείριση του μεταναστευτικού «μπαμ» που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες και να εκφράσει την αγωνία της Αθήνας για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται όσο οι βόρειοι γείτονες κλείνουν σαν φερμουάρ τα σύνορά τους. Επίσης, στην ήδη δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υπαναχώρηση της Τουρκίας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα. 
http://www.hitandrun.gr/74968-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου