Director of National Intelligence James Clapper. EPA, MICHAEL REYNOLDS
Τουλάχιστον 36.500 ξένοι μαχητές έχουν αναχωρήσει από περίπου 120 χώρες για τη Συρία μετά το 2012, προκειμένου να λάβουν μέρος στον πόλεμο που μαίνεται εκεί, δήλωσε χθες ο συντονιστής των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών.
Καταθέτοντας στην Ειδική Επιτροπή για Υποθέσεις Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ διευκρίνισε πως ανάμεσα στους ξένους εθελοντές συγκαταλέγονται τουλάχιστον 6.600 από δυτικά κράτη.
Παράλληλα, ο Κλάπερ στάθηκε στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων και των προσφύγων σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος δεν έχει ιστορικό προηγούμενο —ειδικά από ισλαμικές χώρες που πλήττονται από παρατεταμένες ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα— κρίνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν γόνιμο έδαφος σε ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιδιώκουν τη στρατολόγηση νέων μελών.
«Οι 60 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ —από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη— θα θέσουν σε δοκιμασία τις δυνατότητες των χωρών που τους φιλοξενούν… ενώ πιθανόν οι εκτοπισμένοι θα γίνουν στόχος στρατολόγων για λογαριασμό βίαιων εξτρεμιστών», σημείωσε ο Τζέιμς Κλάπερ.
Ο αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον που είχε καταγραφεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε.
Ακόμη, ο Κλάπερ υπογράμμισε ότι δύο οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο της αλ Κάιντα, η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα) στη Συρία ενδέχεται να καταγράψουν αύξηση της δύναμής τους φέτος.
«Οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα αποδείχθηκαν ανθεκτικές και είναι σε θέση να σημειώσουν κέρδη το 2016», ανέφερε ο Κλάπερ, πτέραρχος εν αποστρατεία. «Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και η αλ Νούσρα είναι οι δύο ικανότερες οργανώσεις» που συνδέονται με το δίκτυο αυτό. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει αποκτήσει πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες να εμπνέει τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Κλάπερ.
Οι βίαιοι εξτρεμιστές που είναι πολίτες των ΗΠΑ, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη χώρα, «πιθανόν θα συνεχίσουν να θέτουν την πιο σημαντική σουνιτική τρομοκρατική απειλή στο έδαφος των ΗΠΑ το 2016», υποστήριξε ο DNI.
Οι επιθέσεις του Ιουλίου του 2015 στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τσατανούγκα του Τενεσί και του Δεκεμβρίου του 2015 στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας έδειξαν το μέγεθος της απειλής, ανέφερε ο Κλάπερ.
Το 2014 το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) συνέλαβε περίπου δώδεκα υποστηρικτές του ΙΚ στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ το 2015, ο αριθμός αυτός πλησίασε τους 60, πρόσθεσε ο Κλάπερ.
Ακόμη, ο DNI επισήμανε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν πως η αναταραχή θα συνεχιστεί τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Ουκρανία.
Ο Τζέιμς Κλάπερ είπε πως υπάρχει η «μεγάλη ελπίδα» πως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα σχηματιστεί σύντομα στη Λιβύη.
Στην ίδια ακρόαση, ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πρακτικά εφαρμόζουν μια πολιτική με δύο πτυχές στη Λιβύη: από τη μια, συμμετέχουν στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου οι δύο αντίπαλες λιβυκές κυβερνήσεις να συνενωθούν, ενώ από την άλλη, διεξάγουν «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον της τοπικής δύναμης του ΙΚ, η οποία εξαπλώνεται.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν πως 4.000 ξένοι μαχητές έχουν μεταβεί στη Λιβύη, σε στρατόπεδα εκπαίδευσης του ΙΚ τα οποία εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ντόπιοι έχουν επίσης ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση.
Κατ’ ιδίαν Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως οι προσπάθειες να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη προχωρούν στην καλύτερη περίπτωση με βραδύ ρυθμό. Ο Κλάπερ είπε στην Ειδική Επιτροπή ότι οι αντίπαλες κυβερνήσεις είναι κάθε άλλο παρά «μονολιθικές» και ενοποιημένες, ωστόσο οι ηγέτες αμφότερων αναγνωρίζουν πως το ΙΚ αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή.
Ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, οι ΗΠΑ —σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους— πιθανότατα θα εξαπολύουν περιοδικά επιδρομές εναντίον ηγετικών στελεχών του ΙΚ, όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής με στόχο τον Νουρεντίν Σουσάν.
Οι Κλάπερ και Μπρέναν αναφέρθηκαν επίσης στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία. Κατά τον Κλάπερ, η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί την Ουκρανία «μικρή Ρωσία».
Ωστόσο ο Μπρέναν επισήμανε πως υπάρχει «ακόμη αβεβαιότητα για το πώς οι ίδιοι οι Ρώσοι θα μπορέσουν να ξεμπλέξουν οι ίδιοι» από τη σύρραξη στην Ουκρανία.
REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Sputnik, Ουάσινγκτον, United States
http://mignatiou.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου