Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Το φράγμα της Μοσούλης στο Ιράκ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καταστροφική κατάρρευση, προειδοποιεί στρατηγός των ΗΠΑ


φράγμα ΜοσούληςΟ κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ στο Ιράκ, λέει ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας πιθανής κατάρρευσης του φράγματος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ πράγμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό.
Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού στρατηγός Σων Μακφάρλαντ είπε ιρακινές αρχές κατανούν «τη δυναμική» για την κατάρρευση του φράγματος, του οποίου τα θεμέλια απαιτούν συνεχή αρμολόγηση για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας.
Είπε ότι ο στρατός δουλεύει με την κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο για την προστασία των ιρακινών πολιτών από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης, η οποία θα στείλει ένα κύμα νερού προςό την πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του ποταμού Τίγρη.
«Η πιθανότητα της κατάρρευσης του φράγματος είναι κάτι που προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τώρα … όλοι ξέρουμε ότι όταν καταρρεύσει, πρόκειται να πάει γρήγορα και αυτό είναι κακό,» δήλωσε ο Μακφάρλαντ στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη.
«Αν αυτό το φράγμα ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είχαμε στραγγίξει τη λίμνη πίσω από αυτό. Θα είχαμε κατεδαφίσει αυτό το φράγμα», πρόσθεσε.
Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το φράγμα της Μοσούλης, τον Αύγουστο του 2014, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσαν να το ανατινάξουν και να εξαπολύσπυν έναν τοίχο νερού προς Μοσούλη και Βαγδάτη που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες.
Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά ανακατέλαβαν το φράγμα δύο εβδομάδες αργότερα με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού και δυνάμεων της ιρακινής κυβέρνησης.
Ενώ οι μαχητές του ισλαμικού κράτους δεν αποτελούν πλέον σαφή απειλή για το φράγμα, εκπρόσωπος του συνασπισμού είπε ότι είχαν κλέψει εξοπλισμό και έδιωξαν τους τεχνικούς.
«Υπήρξε ένα σταθερό πρόγραμμα αρμολόγησης που είχε διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αυτό σταμάτησε, προφανώς, η επιδείνωση του φράγματος αυξήθηκε αντιστοίχως», είπε.
Μια ιταλική εταιρεία, η ομάδα Trevi, ολοκληρώνει συμβόλαιο με τη Βαγδάτη για την αναβάθμιση του 3,6 χιλιομέτρων φράγματος, το οποίο μαστίζεται από διαρθρωτικές αδυναμίες από τότε που χτίστηκε στη δεκαετία του 1980.
http://www.athina984.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου