Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Πώς αυξάνονται οι φράχτες σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης

Η περίφραξη της Ευρώπης
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτιά τους εξαιτίας των συγκρούσεων, της φτώχειας και των διώξεων, πραγματοποιώντας το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, το 2015.
Η απάντηση της Ε.Ε και των κρατών μελών της στην ανθρωπιστική κρίση ήταν θλιβερή. Μόνο σε 185.000 ανθρώπους έχει χορηγηθεί καθεστώς προστασίας σε όλο τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
disney
Φωτογραφία: Getty
Στην Ουγγαρία, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον ανδρών γυναικών και παιδιών, σε μια διαμαρτυρία των προσφύγων που κράτησε αρκετές ημέρες στο σερβικά σύνορα.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πρόσφατα κλεισμένο σημείο διέλευσης, που βρισκόταν στο δρόμο του ταξιδιού τους προς τη Γερμανία, γεγονός που οδήγησε σε μια τεταμένη αντιπαράθεση.

Στη Δανία, κατάσχονται αντικείμενα αξίας από όσους ζητούν άσυλο, ως πληρωμή για τις υπηρεσίες που δικαιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι φράκτες με συρματοπλέγματα ξυράφια και οι συνοριοφύλακες έχουν γίνει συνηθισμένο θέαμα στα σύνορα των χωρών, που απαρτίζουν το λεγόμενο μονοπάτι των προσφύγων από την Ελλάδα στο Βερολίνο.
b2ap3_thumbnail_1524-11ew5ku.jpg

Φωτογραφία από Radio Free Europe/Radio Liberty
Η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Μακεδονία έχουν όλες τοποθετήσει φράχτες και χρησιμοποιούν ιδιωτικούς συνοριοφύλακες παρά τη συμφωνία του Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία σε διασυνοριακό επίπεδο, για τους πολίτες της ΕΕ και για όσους κατέχουν visa. 

Η Ε.Ε αναμένεται να αναστείλει την συνθήκη του Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς πολλές άλλες χώρες αρχίζουν να επαναφέρουν τους δικούς τους ελέγχους.

Η Βουλγαρία έγινε η πρώτη χώρα που ύψωσε έναν φράχτη με αγκαθωτά συρματοπλέγματα ύψους 4.5m κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ώστε να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες, τον Αύγουστο του 2015:
2
Φωτογραφία από Radio Free Europe / Radio Liberty
Η Γαλλία αποφάσισε και εφαρμόζει αορίστου χρόνου ελέγχους στα σύνορα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.

Στο Calais, το Ηνωμένο Βασίλειο και η γαλλική κυβέρνηση εντείνουν τον έλεγχο για να κρατήσουν τους ανθρώπους μέσα στο στρατόπεδο Jungle, ώστε να μην πλησιάσουν τη σήραγγα της Μάγχης.
1524-1ro1bvg.jpg
Φωτογραφία από Radio Free Europe/Radio Liberty
Η Νορβηγία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία άρχισε να σκληραίνει τους ελέγχους εισόδου από την 27η Νοεμβρίου και μετά.

Τον Ιανουάριο, η Νορβηγία προχώρησε σε απέλαση προσφύγων, που έφτασαν πάνω από τα σύνορα της Ρωσίας. Η Ρωσία αντέδρασε κλείνοντας τα σύνορά της.

Σήμερα, η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας μοιάζει με αυτό:
2
 Φωτογραφία Radio Free Europe/Radio Liberty
Στο τέλος της σελίδας της independent μπορείτε να δείτε το χρονοδιάγραμμα σ΄έναν διαδραστικό χάρτη, για το πώς εγκαταλείπεται η συνθήκη Σένγκεν και το πώς αυξάνονται οι φράχτες :
πηγή http://indy100.independent.co.uk/article/this-interactive-map-traces-how-fences-have-gone-up-across-europe-during-the-refugee-crisis--WybR1FTOCg
(μετάφραση, επιμέλεια Σύλβια Βαρνάβα)
omniatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου