Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

«Εμπόλεμη» ζώνη το Χαϊδάρι


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Σε πεδία βολής από ιδιώτες και συλλόγους έχουν μετατραπεί τα δυο στρατόπεδα ΚΕΔΒ και ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής στη Δυτική Αττική, έχουν χάσει τον ύπνο τους και την ησυχία τους και παρ΄ ότι έχουν εκφράσει στους αρμόδιους την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας πως η λειτουργία σκοπευτηρίων είναι παράνομη, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Τετάρτες και Σαββατοκύριακα, οι χώροι δέχονται και τον περισσότερο όγκο από ενδιαφερόμενους και προκαλείται εκκωφαντικός θόρυβος απ’ τους συνεχείς πυροβολισμούς, από απλά περίστροφα μέχρι όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς. 
Με κοινοποιήσεις τους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Δήμο Χαϊδαρίου την Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Αστυνομία ζητούν την άμεση απαγόρευση χρήσης τους ως τόπων εκμάθησης σκοποβολής.
Σύμφωνα με τον « Εξωραϊστικό – Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Δάσους Χαϊδαρίου», που σκοπό μεταξύ άλλων την προστασία του περιβάλλοντος και τη τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων, δραστηριοποίηση των κατοίκων για προώθηση των γενικών, ειδικών και τοπικών θεμάτων η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Δρίκου σημειώνει: «Στον Δήμο μας και γειτονικά στο Δάσος Χαϊδαρίου, βρίσκονται τα στρατόπεδα ΚΕΔΒ και ΚΕΒΟΠ. Άνωθεν των στρατοπέδων, βρίσκονται τα πεδία βολής αυτών, τα οποία και χρησιμοποιούντο κυρίως για νυχτερινή άσκηση ανά Τρίτη, κάθε βδομάδα για την εκπαίδευση στρατιωτών.

«Ήδη κατά πληροφορίες μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προηγούμενη Διοίκηση, έχει παραχωρήσει τα συγκεκριμένα πεδία βολής σε ιδιώτες και συλλόγους, για την χρήση τους ως σκοπευτηρίων. Σημειωτέον ότι πλησίον των σκοπευτηρίων αυτών και σε λίγα μέτρα από αυτά, βρίσκονται και οι κατοικίες μας, το αθλητικό κέντρο που αθλείται καθημερινά, και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, πλήθος κόσμου, ο δε δενδροφυτεμένος περίβολος μέχρι το στρατόπεδο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για περίπατους, αναψυχή κλπ. Η χρήση δε των χώρων του στρατοπέδου ως σκοπευτηρίων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα από την άνοιξη του 2015, αφού συγκεντρώθηκε σ’ αυτά πλήθος σκοπευτικών συλλόγων και ανεξάρτητων σκοπευτών συρρέοντας σε αυτά μετά από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, και συρρέουν διαρκώς όλο και περισσότεροι, ώστε να χρησιμοποιούνται πλέον και οι πέντε χώροι για σκοποβολή, καθώς και ο βοηθητικός του πέμπτου χώρου, από εκατοντάδες μέλη τους, χωρίς τήρηση χρονικών περιορισμών, με αποτέλεσμα αρχικά το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στους μικρούς δρόμους του Δάσους, την συνακόλουθη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από ρύπους απ’ τους εκατοντάδες που συρρέουν στους χώρους σκοποβολής με τα οχήματά τους, σε μια περιοχή ήδη βεβαρημένη από ρυπογόνους παράγοντες, να έχουν τοποθετηθεί στους χώρους των σκοπευτηρίων παράνομα παραπήγματα των Συλλόγων, να διακινούνται μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών κλπ. χωρίς να γνωρίζουμε ποιες διαδικασίες και έναντι ποιου αντίτιμου, κατά παράβαση της 2009/147 οδηγίας και οδηγιών 9711 και 9661 της Ε.Ε, που έχουν κληρωθεί με Νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από μη κερδοσκοπικά σωματεία όπως αυτά, γεγονός που αφορά τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά κι εμάς στο μέτρο που τυχόν υπάρχει φοροαποφυγή. Κυρίως δε Τετάρτες και Σαββατοκύριακα, όπου το σκοπευτήριο δέχεται και τον περισσότερο όγκο από ενδιαφερόμενους, και προκαλείται εκκωφαντικός θόρυβος απ’ τους συνεχείς πυροβολισμούς, από απλά περίστροφα μέχρι όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε η περιοχή να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα από νωρίς το πρωί μέχρι να νυχτώσει.

Δημιουργείται δε λόγω της εδαφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής αντίλαλος, οπότε πολλαπλασιάζεται σε κάθε πυροβολισμό ο θόρυβος, ωχλούνται συνεχώς οι κάτοικοί μας, οι οποίοι σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους και πιεστικούς αναζητούν μια ανάσα ξεκούρασης τα Σαββατοκύριακα, την οποία όμως δεν μπορούν να έχουν. Σημειωτέον ότι στο κάτω μέρος των στρατοπέδων, βρίσκεται το Αττικό Νοσοκομείο, με ασθενείς που ασφαλώς διαταράσσεται η ηρεμία τους. Και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο κίνδυνος τραυματισμού, ή θανάτου, όταν ο όγκος των πυροβολισμών είναι μεγάλος και διαρκής, όπως και πολυάριθμοι οι ασχολούμενοι με την σκοποβολή, τα δε όπλα που χρησιμοποιούνται είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Κάθε δε Τρίτη, έχουμε πέραν των άνω και διενέργεια νυχτερινών ασκήσεων, όπου δεν γνωρίζουμε αν αφορούν το Στρατό ή ιδιώτες. Τα δε μικρά παιδιά των κατοίκων αποκτούν το αίσθημα του εθισμού στα όπλα αφού αυτά ενσωματώνονται στην καθημερινότητά τους αλλά κι έχουν αναπτύξει αίσθημα ανησυχίας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει επίσης: «Η λειτουργία του χώρου του στρατοπέδου ως σκοπευτηρίου δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Νόμου και ειδικότερα του Φ 351/103 (ΦΕΚ 2355/2012 τεύχος Β’), όπως και την με αρ.19180 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 559/2006 τεύχος Β’) και η λειτουργία τους είναι και παράνομη κατά παράβαση επιπλέον και των παραπάνω οδηγιών της Ε.Ε. και του Συντάγματος (άρθρο 5,10,11,24,25). Υφίσταται άμεση ανάγκη απομάκρυνσης των ιδιωτών και συλλόγων, από τους χώρους του στρατοπέδου για λόγους περιβαλλοντικούς, ασφαλείας και ηχορύπανσης, καθώς και δημοσίου συμφέροντος κατά τα άνω και κυρίως λόγω απαγόρευσης από τον Νόμο. Επίσης υπάρχουν άλλα στρατόπεδα εγκαταλειμμένα μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπως και εγκαταλειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ασχοληθούν με το χόμπι τους, το οποίο δεν νοείται να είναι μεγαλύτερο αγαθό από την ασφάλεια, ψυχική ισορροπία, περιβάλλον της περιοχής και απορεί κανείς πως δόθηκε τέτοια άδεια, αβασάνιστα και χωρίς γνώση των κατοίκων κι όλα αυτά για το «χόμπι» ελάχιστων σε σχέση με το σύνολο των κατοίκων».

http://www.presspublica.gr/

1 σχόλιο: